Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı saran koronavirüs (Kovid-19) salgını daha şimdiden on binlerce insanın ölümüne yol açarken salgının sürüngen hayvanlardan bulaştığı iddiası gündeme gelmişti. Bu iddia henüz doğrulanmasa da yine doğal yaşam alanı Çin olan pangolin isimli hayvanda koranavirüsle büyük benzerlik taşıyan bir virüs türü tespit edildi.

Sydney Üniversitesi’nin yayınladığı yeni araştırma raporuna göre, derisi zırh kaplı bu memeli türünün söz konusu virüsü taşıyan türü “Malayan Pangolini” Çin’in güneyinde yaşıyor. Nature isimli dergide yayınlanan araştırmada, bu hayvanla temasın çok ciddi sonuçları olacağı belirtildi.

Araştırmayı yürüten Profesör Edward Holmes, Güney Çin’deki pangolinlerde hastalığı yaratan koranavirüsün insanlarda görülen genetik olarak benzerlik taşıdığını anlatırken, benzer virüslerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

SARS VİRÜSÜNÜN DE KAYNAĞIYDI

Pangolin daha önce de SARS virüsünün kaynağı olarak gösterilmişti. Profesör Holmes, vahşi yaşamda birçok virüsün bulunduğunu ve bunların gelecekte insanlara ciddi zarar verebileceğini de belirtti. Bu bulgu, vahşi hayvanların insanlar tarafından besin kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini gösterirken, bu tür hayvanların hayvan pazarlarında satışının da yasaklanması gerektiği sözlerine ekledi.

PANGOLİN NEDİR?

Çoğunlukla Uzak Doğu’da görülen pullu memeli bir hayvan olan pangolin, gececleri avlanır, gündüzleri ise kazdıkları çukurlarda, ağaç veya kaya kovuklarında yaşar. Pangolin derisi, baş, sırt, kuyruk ve bacakları kaplayan, birbirinin üstüne binen iri, kahverengi pullardan oluşur ve uzun ve yapışkan dokulu dil yapısı vardır.

Editör: TE Bilisim