7. Koğuştaki Mucize filmiyle dikkatleri çeken ‘Askoroz’ ile alakalı bilgiler merak ediliyor. İlker Aksum’un canlandırdığı Askorozlu karakteri, filmde hapishanedeki mahkumlardan biri olarak biliniyor. Rize ili sınırları içerisinde bulunan Askoroz’un harita görünümü ve konumu araştırılıyor. Peki, Taşlıdere, Salaha Deresi, Askoros Deresi, Engindere adlarıyla da bilinen Askoroz neresi, haritada nerede? Askoroz Deresi hakkında bilgiler haber metninde…

Askoroz neresi, haritada nerede? Askoroz Deresi hakkında bilgiler…

Askoroz Deresi; Karadeniz Bölgesi’nde Taşlıdere, Salaha Deresi, Askoros Deresi, Askoroz Deresi veya Engindere adlarıyla anılan, Rize ilinin merkez ilçesinde bulunan ve Karadenize akan bir nehirdir.

Rize il merkezinin 5 kilometre doğusunda yer almaktadır.

Askoroz Deresi’nin uzunluğu yaklaşık 34 kilometredir. Nehir, kuzeye doğru akmaktadır. Güneysu Deresi (Potomya Deresi) ve Balamya Çayı adında iki kolu bulunmaktadır. Güneysu Deresi’nin ise Alakoz Deresi ve Potomya Çayı adında iki kolu vardır. Nehirde sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Taşlıdere (Askoroz Deresi) üzerinde 1 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 9 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye’deki HES’lerden üretilen elektriğin yüzde 0,036’lık oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,011’lik oranı karşılanmaktadır.

Askoroz ayrıca Rize ilinin Engindere mahallesi’nin Rumca adı olarak da bilinmektedir.

Askaroz, diğer adıyla Taşlıdere; taştığı zaman o kadar şiddetli akarmış ki, 100 ila 400 kiloya kadar büyüklüğü olan taşları da beraberinde sürüklermiş. Derenin gerek Mapavri (Çayeli) ve gerekse Rize tarafında kalan yerlerdeki bütün binaların bu taşlardan yapıldığı rivayet edilir.

Askoroz Deresi harita görünümü;

Editör: TE Bilisim