Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz keşfi Zonguldak açıklarındaki Tuna-1 sahasında yapıldı. Bulunan 320 milyar metreküplük rezerv sayesinde Türkiye’nin 7 yıllık doğal gaz tüketimi karşılanacak. Keşfin ardından ise dünya basını Türkiye’nin keşfine yoğun ilgi gösterirken vatandaşlar ise doğal gazı bulan ve tarihe geçen geminin adını merak ediyor. Peki, Karadeniz’de doğalgazı bulan geminin adı nedir? İşte konuya ilişkin detaylar…

KARADENİZ’DE DOĞALGAZI BULAN GEMİNİN ADI NEDİR?

Tuna-1 kuyusu üzerinde Fatih Sondaj Gemisi tarafından yapılan sondaj çalışmasında 320 milyar metreküp doğalgaz bulduğunu açıklanmıştı.

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıkmıştı. Güney Kore’de 2011’de inşa edilerek denize indirilen Fatih, 6. nesil denilen üst düzey bir teknolojiye sahip.

“Upgrade” edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar. Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip.

Fatih sondaj gemisi, 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde ve 51 bin 283 groston ağırlığına sahip. Fatih Sondaj Gemisi’nin 2 kulesi toplam 30 adet tank kaldırma kapasitesine sahip.

Editör: TE Bilisim