Arnavutluk Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 26 Kasım’da Dıraç ve Thumana’a daki medyana gelen depremin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaların sona erdiğini belirtildi. Operasyona 250 sivil acil durum personeli katıldı. Arnavut kuvvetlerine ek olarak, Kosova, Yunanistan, İtalya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan, Fransa, Türkiye, İsviçre, Romanya, Kuzey Makedonya ve ABD’den ekipler de yer aldı. Dıraç’taki “MiraMare” otelindeki son aramalarla bağlantılı olarak başka mağdurlar olabileceğinden şüphelenilen bir ceset bulunamamıştır.

RAMA ERDOĞAN’IN YAPTIKLARI ÖRNEK OLARAK GÖSTERDİ

Arazi kurtarma ve kurtarma işleminden sonra, Arnavut ve yabancı uzmanlar saha hasarı doğrulamaları üzerinde çalışmaya başladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, arama kurtarma operasyonlarındaki desteklerinden dolayı teşekkür etmek amacıyla Tiran’da akredite olmuş diplomatik birliklerin bütün temsilcilerini bir araya getirdi.

Ancak şimdi başbakana göre destek artık iki başka planda aranıyor. Bunlardan biri maddi destek. Bu konunda Başbakan Rama, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek olarak gösterdi. Edi Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Arnavutluk’ta 500 konut yapacağız” açıklamasıyla ilgili, “Onun gösterdiği özene karşı şükranlarımızı sunmamız için doğru kelimeleri bulamıyorum. Sürekli bir şekilde bilgilendirme talep ediyordu. Benimle tekrar tekrar konuştu. Benim için bir sürpriz olmadı. Elinden gelenin en iyisini yapacağını biliyordum. O şöyle bir adamdır; ‘Evet’ deyince ‘Evet’, ‘Hayır’ deyince ‘Hayır’ demektir. Seversiniz ya da sevmezsiniz. ‘Evet’i evettir, ‘Hayır’ı da hayırdır.” dedi. Diğer destek ise, depremden sonra meydana tüm hasarların ortaya çıkarmak için uzmanlık desteği gerekli olduğunu aktardı. Ayrıca, Rama, herhangi bir riskten kaçınmak, önemli altyapı çalışmaları için de uzmanların önemlidir diye belirtti. Aynı zamanda, inşaat kalitesinde yapılabilecek suiistimallerle ilgili idari soruşturma yapılması gerekiyor.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANINDAN UTANÇ VERİCİ AÇIKLAMA

Dıraç eski Belediye Başkanı Valbona Sako, akıl almaz açıklamalarda bulunarak, 50 mağdurla mutlu olmamız gerektiğini çünkü enkazların altında 1.000 binden fazla kişi mağdur kaldığını ifade etti.

Bu utanç açıklamadan sonra Valbona Sako, istifa ettiğini duyurarak şu sözlere ter verdi:

“Yaptığım bir açıklamama verilen olumsuz tepki yüzünden yaralandım, güçlerimi aşan bir stres altında Dıraç belediye başkanı olarak istifa ettim. Bana inanan herkese gönülden teşekkür ediyorum ve herkesin beni anlamasını umuyorum.”

TÜRK KIZILAY ÇADIRLAR KURDU

Türk Kızılay, depremde evleri yıkılan ya da hasar gören Arnavutluk vatandaşları için çadırlar kurdu. Arnavutluk’ta 26 Kasım’da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde çok sayıda ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Deprem sonrası harekete geçen Türk Kızılay, bölgeye 120 çadır, 2 bin 750 battaniye ve 100 hijyen seti gönderdi. Ülkeye ulaşan yardımlar, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Türk Kızılay personeli ve Arnavutluk ordusunda görevli askerler, Dıraç’a bağlı Bubq köyü ve Tiran’ın Vora ilçesinde deprem nedeniyle evlerinde hasar oluşan halk için belirlenen yerlere çadırlar kurdu.

Durim Abazi/Diriliş Postası Gazetesi

Editör: TE Bilisim