Bursa’da üniversite okumak bir ayrıcalıktır. Uzun çalışmalar neticesinde kazandığınız Bursa’da kalacak yer için arayışa girmeniz çok normal. Tekstil ve sanayisi ile ülkemizin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kentte üniversite öğrencileri için çeşitli seçenekler sunulur. Devletin KYK yurtları, özel yurtlar, apartlar ve öğrenci evleri seçenekler arasında yer alır. Tarihi, doğal güzellikleri ile tam yaşanılacak şehir olan Bursa’da yurt fiyatları nasıldır? Hangi konumdaki yurtta kalmak daha makul? soruları ve daha fazla detay haberimizin devamında….

BURSA’DA EĞİTİM VEREN ÜNİVERSİTELER

Mudanya, Cumalıkızık, Emir Sultan, Yeşil gibi bölgeleri ile turistik anlamda adından bahsettiren Bursa, üniversite eğitimiyle de oldukça ileridir. Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden Uludağ Üniversitesi, Bursa’dadır. 1975 yılında  olarak kurulan üniversitenin merkezi Görükle’de yer almaktadır. Eyurtlar internet sitesine göre;Görükle, Bursa’da okuyan öğrencilerin gözde yaşam yerdir. Nilüfer ilçesine bağlı semt olan Görükle, yurt ve apart olarak öğrencilerin konaklama ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. 15 fakültesi ve 15 yüksek okulu vardır. Yüksek okullarından ve fakültelerinden bazıları farklı konumlarda yer almaktadır. Örneğin İlahiyat Fakültesi, Fethiye’dedir.

Bursa’nın ikinci üniversitesi 2010 yılında kurulan Bursa Teknik Üniversitesi’dir. Bursa Teknik Üniversitesi’nin 6 fakültesi bulunmaktadır. Farklı illerden üniversite eğitimi için Bursa’ya gelenler genellikle Görükle, Nilüfer ve Osmangazi civarlarındaki yurtları tercih etmektedir. Yıldırım bölgesinde de yurtlar vardır. 3 milyona yaklaşan nüfusu ile Bursa çok sayıda öğrenciyi misafir etmektedir. Üniversite öğrencilerinin nüfusu ortalama 75 bin civarındadır. Öğrenci sayısının fazla olması kentin barınma için daha fazla seçenek sunmasını sağlamıştır.

2020- 2021 YILI EĞİTİMİNDE BURSA YURTLARI

Bursa’da toplam eğitim alan üniversiteliler 75 bin civarında. Bunların yaklaşık olarak 15 bini bu sene yeni başlayacaklar. Bursa’ya yabancı olan bu öğrenciler nerde kalacakları konusunda fikir sahibi değiller. Kentte topla 10 tane devlet yurdu var. Devlet yurdu bakımından zengin olan kentte KYK başvurusu olumsuz çıkan binlerce kişi var. Bu öğrenciler apart veya yurtları tercih etmektedir. Apartlarda yemek gibi sorumluluklar olduğundan birçok kişi tercihini yurttan yana kullanmaktadır.

Yeni bir kentle yeni bir yaşam başlamakta. Yeni yaşamın en önemli aşaması barınmadır. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin ikinci stresleri nerede kalacağımdır. Ulaşım konusunda sıkıntının olmadığı kentte öğrenciler yine de üniversitelerine yakın yurtları tercih etmektedir. Yurt fiyatlarına bakıldığında yakın konumdakilerin daha yüksek olduğu görülecektir. Yakın yurda vereceğiniz parayla daha uzak ama daha konforlu bir yurtta kalabilirsiniz. Bütçe sınırım yok derseniz üniversitelere yakın otoparklı, yüzme havuzlu, fitness salonu gibi lüks imkanlara sahip yurtlar da bulabilirsiniz.

BURSA 2020-2021 YURT FİYATLARI NE KADAR?

Ekonominin ayarlanabilmesi için çocuğu üniversiteyi kazanan ebeveynlerin yaptığı ilk iş konaklama maliyetlerini öğrenmektir. Çocuğunuz Bursa’yı kazandıysa çok iyi bir eğitim alacağından emin olabilirsiniz. Tarih, kültür, sanat adına çok farklı etkinliklere katılarak kendini geliştirme imkanı da bulacaktır. Bursa’da güzel ve hareketli bir öğrencilik hayatı öğrencilerimizi beklemekte. Bu kadar güzelliklerin bulunduğu kentte yurt fiyatları ortalama ne kadar?

Yurt fiyatları ne kadar sorusuna verilecek en doğru; özelliklerine göre değişir olacaktır. Güvenlik ve emniyet açısından daha güvenilir olduğu düşüncesi ile aileler yurtları tercih etmektedir. Giriş çıkış saatlerinin kontrol edildiği, gece geç olmayan giriş saatinin bulunduğu KYK yurtları bir seçenektir. Fakat sınırlı kontenjanı nedeniyle herkesi ağırlayamaz. KYK yurtları belli standartlarda olup daha lüksünü arayanlara hitap etmemektedir.

Yurtların fiyatlarını üniversiteye yakınlığı, tek veya kalabalık odalarda kalınması, iç donanımı, sunduğu imkanlar, öğün sayısı ve konforu belirler. Hatta ön cephe, arka cephe veya teras kat olması gibi kriterler de fiyatları değiştirmektedir. Bursa’da tek kişilik oda imkanı sunan yurtlar bulunmaktadır. Odanın içinde kişiye özel çalışma masası, WC ve duş imkanı bulunur. Kalabalık odalar ise en fazla 5 veya 6 kişiliktir.

Eyurtlar.com’un istatistiklerine göre, tek kişilik odaların fiyatları ortalama 2000 TL’den fazladır. Kalabalık sayıda öğrencinin kaldığı odalar ise 600 TL’den başlamaktadır. Tek kişilik odalar ve üniversiteye yakın yurtlar çok çabuk dolmaktadır. Yakın yurtların doluluk oranı neredeyse %94’dür. Yer sıkıntısı yaşamamak için yerleştirme sonuçları açıklanır açıklanmaz yurt tercihinizi yapmalısınız. 

Unutmayın yurt ödemeleri genellikle aylıktır. Şayet peşin ödeyecekseniz indirim talep etmeyi unutmayın. Birçok yurt yönetimi peşin ödemelerde %10 civarında indirim yapmaktadır. Tercihinizi yapmadan önce asla vazgeçemeyeceğiniz kriterleri ve bütçenizi belirlemeniz gerekir. Bursa’da her bütçeye uygun yurt imkanı bulunmaktadır.

Not: Bursa’ya yakınlığı sebebiyle çok tercih edilen bir diğer şehir: Eskişehir’dir.

Editör: TE Bilisim