Teknoloji gelişirken yanında getirdiği yeniliklerden biride 3D yazıcılar oldu. Sanal ortamda yapılan tasarımları katı formda nevlere dönüşmelerini sağlayan bu cihazlar giderek daha fazla yaygınlaşmaya ve değişik alanlarda kullanılmaya başladı.

3D yazıcıların tarihi

Bir çok icada göre tarihi daha yeni olan 3D yazıcılar, Charless Hull tarafından 1984 yılında bulundu ve ilk olarak 1986 yılında 3D Systems adlı şirket ile sektöre dönüştü. 90’da ilk renkli baskı alınıp, 2007’de ilk açık kaynak kod kullanımı ile kendi parçalarını prototipleyebilen yazıcıları evlerimize kadar ulaştı.

3D yazıcılar nasıl çalışır?

3D yazıcılar, Additive Manufacturing yani katmanlı imalat yöntemiyle üretim yapıyor. Filament adıyla kullanılan termo plastik materyaller ham maddesidir. Bu yazıcıların çalışması için 3 boyutlu modele ve tasarıma ihtiyacı vardır. AutoCAD, Solidworks, 3DsMax gibi bir CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programı ile tasarlanmış çizimler ‘.stl’ uzantısında dışa aktarılırlar. 3D yazıcı ‘.stl’ uzantısındaki dosyayı algılar ve baskıyı gerçekleştirir.

Baskı işlemini nozzle denen kafa bölgesinin ısınmasıyla başlar. Çünkü, Filamentin eriyerek katman katman serilmesi gerekiyor. Buda ancak kafa bölgesinin yeterli sıcaklığa ulaşıp filamenti eritmesiyle sağlanır.  Nozzle’dan çıkan filament yüzeye yayılınca hemen donar ve katılaşır. Katmanlar tamamlandıktan sonra model katı formda hazır hale gelir.

3D Yazıcıların kullanım alanları

Bu yazıcıların yapabileceklerinde bir sınır yoktur. Her alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Gıda sektörü, robot, ev deklerasyonu bir çırpıda sayacağımız alanlardan sadece küçük bir kısmıdır. NASA astronotlar için gerekli materyalleri bu yazıcılarla yapmaktadır. Giyilebilir teknoloji, saat ve bileklik gibi aksesuarlarda, spor ayakkabıların tabanının yapılması, ortopedik çözümler vardır. En ilginç kullanım alanlarından biride Hollanda’da 23 yaşında bir hastanın kafatasının ile 3D yazıcıda  üretilmiş bir kafatasıyla değiştirilmesi. Ayrıca Çin’de 5000$ karşılığında 3D yazıcıyla ev yaptırabilirsiniz.

3D yazıcı çeşitleri

3D yazıcılar arasındaki farklılıklar katmanların nasıl oluşturulduğu ile ilgilidir. Bunlar; SLS (Selective Laser Sintering), FDM (Fused Deposition Modelin), Stereolithography en çok kullanılan yazıcı çeşitleridir. Bu yazıcılar 1 milyon dolar olduğu gibi 2000$ ile 10000$ arasında bir fiyata sahip olabilmektedir.

3D yazıcı almak isteyenler ne yapmalı?

3D yazıcı almak ve kullanmak pahalı ve marifet isteyen bir iş olduğundan kararı alırken çok dikkatli davranmak gerekiyor. Bazı sorulara cevap vermek size bu konuda faydalı olacaktır. Bunlar; Neden almak istiyorsunuz? Nerde ve niçin kullanacaksınız? Baskının boyutu ne olacak? Tecrübeniz nasıl? Hangi filamentleri basmak istiyorsunuz? Baskı hassasiyetiniz ne olacak? Baskı hızı, rahat ve konforlu baskı alma isteği, CE sertifikası olsun mu? Garantisi olsun mu? Ve bütçeniz ne kadar? Bu ve benzeri kullanım için gerekli sorulara vereceğiniz cevaplara göre seçim yapmak sizin için faydalı olacaktır.

3D yazıcılar yapılacak olan baskılarla bir çok yeniliği ve kolaylığı getirmesinin yanında maliyetinin şu an için yüksek olması kullanımı için dikkatli olunması gereken cihazlardır. Aklınızda olan, hayallerinizi hayata geçirmede muhteşem bir basamak olan bu yazıcılar, geliştikçe görülecek ki hayatın merkezine yerleşen ve vazgeçilmez bir teknolojik alet olacaktır. Büyük bir sektör olma yolunda hızla ilerleyen 3D yazıcılar ileriki yıllarda başa oynayan bir üretim ve kullanım alanına sahip olacak gibi görünüyor.

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

Editör: TE Bilisim