Yapımcılığını Akli Film’in üstlendiği ‘Uyanış: Büyük Selçuklu’ dizisi bu akşam TRT 1 ekranlarında yayınlanacak. Yönetmen koltuğunda Emre Konuk’un oturduğu ‘Uyanış: Büyük Selçuklu’nun senaristliğini Serdar Özonalan üstlendi. Dizi konusu bakımından Selçukluyu yıkmaya yeminli Hasan Sabbah ve devlete hâkim olmak isteyen Terken’in kurduğu tehlikeli entrikalar ele alınacak. Bu nedenle ‘Hasan Sabbah kimdir’ sorusu gündeme geldi. Ayrıca Hasan Sabbah demişken, sosyal medya üzerinden Ezel dizisinde Ramiz Dayı karakteriyle Tuncel Kurtiz’in anlattığı Hasan Sabbah da akıllara geldi. Peki, Hasan Sabbah kimdir? İşte, Ezel dizisinde Ramiz Dayı karakteri anlatımıyla, Tuncel Kurtiz’in ağzından Hassan Sabbah hikyesi…

‘Uyanış: Büyük Selçuklu’ dizisi

UYANIŞ: BÜYÜK SELÇUKLU KONUSU

Dizinin yapımcıları diziyi, Aşkla, sırla ve mücadele ile yoğrulmuş destansı bir yolculuk sözleriyle tanımlıyor. Melikşah, Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın ölümünün ardından tahta geçer. Aynı gün çok sevdiği Kıpçak hatunu Başulu’yu doğum yaparken kaybettiği haberini de almıştır. Kıpçak-Selçuklu düşmanlığı sebebiyle yeni doğan bebek, devletin devamlılığı için tehlike arz ediyordur. Melikşah için bu durum çok zor olsa da onu bir daha görmemek ve sormamak üzere Nizamülmülk’e teslim eder.

Dizinin konusunda, Selçukluyu yıkmaya yeminli Hasan Sabbah, devlete hâkim olmak isteyen Terken’in kurduğu tehlikeli entrikalar ve hepsinin ortasında amansız bir mücadeleye giren Sencer’in Turna ile yaşayacağı fırtınalı aşk ele alınacak.

Hassan Sabah’ın gravürü

SELÇUKLU’NUN BÜYÜK DÜŞMANI HASAN SABBAH KİMDİR?

Hasan Sabbah, Nizârî-İsmaili Devleti’nin ve sapkın Haşhaşî örgütünün kurucusudur. Tam adı, Hasan bin Ali bin Muhammed bin Cafer bin Hüseyin bin Sabbah el-Hamari’dir. Hasan Sabbah, İran’ın Kum şehrinde doğmuştur. Doğum tarihi net olarak bilinmemektedir. 11. yüz yılın ortalarında 1050 yılında dünyaya geldiği rivayet edilir.

Kufe’den gelen babasının On İki İmam inancını benimsediği ve anlatılanlara göre Yemen kökenli olduğu söylenmektedir. Bir başka rivayette ise, pek inandırıcı olmamakla birlikte, kadim Himyer soyundan geldiği belirtilmektedir.

Hasan Sabbah’ın Rey şehrinden ayrılıp Mısır’a ulaşması; İsfahan, Azerbaycan, Silvan, Mezopotamya, Suriye ve Filistin kıyılarından geçtiği seyahat üzerinden anlatılmaktadır. Yaklaşık 3 sene boyunca Mısır’da kalan Sabbah, daha sonra ise Kuzey Afrika’ya sürülmüştür. Buradan da Suriye’ye gitmiştir. 10 Haziran 1081 tarihinde İsfahan’a tekrar ulaşmış Hasan Sabbah, dokuz yıl süresince hizmet için İran’ı dolaşmıştır. Hasan Sabbah, İran’ın kuzey taraflarında yer alan Deylem bölgesi ile oldukça fazla ilgilenmiştir. Çünkü bu bölge, İslam dinini kılıç zoru ile kabul etmemiş, sahip olduğu toprakları çok zor fethedilen, savaşçı insanlara sahip ve köklü geleneklerini sürdürebilen yerli halkın kontrolü altındaydı. Hasan Sabbah bir süre sonra, dikkatini çeken Deylem bölgesinde faaliyetlerde bulunabilmek adına Kazvin’e göçmüştür. Yerleştiği bölgede, yerli halkın arasından çok sayıda mürit bulan Hasan Sabbah, Elbruz Dağları’nda bulunan Alamut Kalesi’ne uzun süreli yerleşmeye karar vermiştir.

Hasan Sabbah ve fedaileri (Haşhaşiler) işledikleri suikastler ve Alamut Kalesi’nde sürdürdükleri yaklaşık 35 yıllık yaşam şekilleriyle bilinir. Dönemin din ve devlet adamlarına suikastler düzenleyen örgüt, Hasan Sabbah ve sapkın inançları uğruna tereddüt etmeden hem sayısız cinayetlerin faili olmuş hem kendi canlarını feda etmişlerdir.

Tuncel Kurtiz

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

Tuncel Tayanç Kurtiz (1 Şubat 1936, Kocaeli – 27 Eylül 2013, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve senarist.

Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır.

Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçının, doğayla iç içe yaşamayı sevdiği belirtilir

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır.

2006’da Hacı, 2007’de Asi adlı TV dizilerinde oynadı. 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

27 Eylül 2013’te İstanbul Etiler’deki evinde kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. 29 Eylül 2013’te Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

TUNCEL KURTİZ’DEN UNUTULMAZ HASAN SABBAH HİKAYESİ

Ezel, yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği, yönetmenliğini Uluç Bayraktar’ın yaptığını, senaryosu Kerem Deren ve Pınar Bulut ikilisi tarafından kaleme alınan aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisi. İlk bölümü 28 Eylül 2009’da Show TV’de yayınlandı ve 20 Haziran 2011’de atv’de yayınlanan 71. bölümle final yaparak sona erdi. Ramiz dayının (Tuncel Kurtiz’in) Ezel’i oğlu gibi gerçekten sevmesine rağmen onu yetiştirmesinin bir nedeni de Kenan’la savaşmasına yardım edecek iyi ve güvenilir bir sağ kolu yaratmaktı. İkinci ve son sezon nihai bir sonuca doğru yol alırken olay örgüsü hızla ilerledi. Tabi karakterin rol gereği en büyük özellikle sürekli hikayeler anlatarak karşısındaki düşmana dersler vermesiydi. Dizide Tuncel Kurtiz sevdiklerine de sürekli hikayeler anlatarak yol gösterirdi. Dizideki Tevfik ( Sarp Akkaya) karakteri de bunlardan biriydi. Tuncel Kurtiz, Ramiz dayı olarak Tevfik’i karşısına aldı ve ona Hasan Sabbah hikayesi anlattı.

‘Uyanış: Büyük Selçuklu’ dizisiyle birlikte tekrar gündeme gelen Hasan Sabbah’ın hikayesini gelin Ramiz dayının ağzından tekrar dinleyelim. İşte o efsane Hasan Sabbah hikayesi:

Editör: TE Bilisim