Mucize Doktor’da işlenen ‘Et yiyen bakteri’ hastalığı, oldukça nadir görülebilen ve genellikle %30 ölümle sonuçlanabilen bir hastalık. Et yiyen bakteri enfeksiyonu hakkındaki bilgiler dizinin ardından merak edilmeye başlandı. Mucize Doktor dizisi 22. bölümünde et yiyen bakteri konusu işlenmişti. Dizinin bu bölümünün ardından vatandaşlar Et yiyen bakteri nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı? İşte Et yiyen bakteri hakkında bilgiler… Vatandaşlar konu hakkında internet üzerinden araştırmalar yapıyor. İşte, et yiyen bakteri hakkında detaylar…

Et yiyen bakteri nedir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı? İşte Et yiyen bakteri hakkında bilgiler…

Tıpta adı nekrotizan fasit olarak geçen et yiyen bakteri enfeksiyonu, kas ve cilt yüzeyini kaplayan dokuların kısa bir süre içinde yok olmasında etkilidir. Genelde iyi pişirilmeyen deniz ürünlerinden geçen bakteri vücutta yara olduğunda da deniz ya da tatlı sular yolu ile cilde temas ettiğinde bulaşmaktadır. Hızlı bir şekilde yayılarak dokularda oldukça fazla tahribe yol açan et yiyen bakteri insana bulaştığında 12- 24 saat içerisinde kişinin ölümüne neden olabiliyor.

Et Yiyen Bakteriye Yakalandığınızı Nasıl Anlarsınız?

Et yiyen bakteriye maruz kalan biri belirtileri kesik ve morarma şeklinde görmektedir. Bu enfeksiyon yanında çiçek hastalığı da hastalıkla birlikte görülebilir. Et yiyen bakteri her zaman belirti vermez. Hastalıkta genelde yağ, kas ve deri dokularında kayıplar görülür. Yaralarda meydana gelen ani şişmeler ve acı görülebilir. Bölgede şişme olabilir. Acı, yaranın acısından daha farklı bir acı hissettirir.

Ciltteki gözlemlenen bu belirtilerin yanı sıra halsizlik, mide bulantısı ve ateş görülebilir. Ciltteki yarandan farklı bölgede acı hissedilebilir. Hastalık hızlı bir şekilde vücudun başka bölgelerine de yayılabilir. Gripte olduğu gibi belirtiler hastada görülmektedir. Enfeksiyonlar nedeni ile ölü dokudan dolayı kangren olma olasılığı büyüktür. Hastanın vücudu susuz kalıp enfeksiyon bölgesinde morarma koyulaşabilir. Hastalığın 4 ve 5. gününde belirtiler kritik belirtiler vermeye başlar. Toksit şok sendromuna neden olan et yiyen bakteri kan basıncı ve bilinç kaybına da neden olduğundan ciddi sağlık sorunları ve ölüme varan sonuçlara neden olmaktadır.

Et yiyen bakterinin farklı çeşitleri bulunur. Bunların bazıları deri enfeksiyonları bazısı boğaz enfeksiyonu,kızıl ve ateşli romatizma gibi durumlara yol açmaktadır. En yaygın olarak görülen bakteri grup A olan streptococcus (GAS) adlı bakteridir. Bakteri genelde burun boğaz ve ciltte bulunur.

Et Yiyen Bakteri nasıl bulaşır?

Et yiyen bakteri GAS bakterisine enfekte olan kişilerden başka bir insana salya tükürük gibi etkenlerden bulaşma riski bulunmaktadır. Kişi öksürdüğünde bu enfeksiyona maruz kaldığında karşısındaki kişiye de öksürük yolu ile bu hastalığı bulaştırabilir. Hapşırma ve öksürük yolu ile havaya yayılan bakteri birçok kişinin hastalığa yakalanmasında önemli bir etkendir.

Et yiyen Bakteriye Yakalanma Riskini Artıran Etkenler

İyi pişirilmemiş et Zayıf bağışıklığı olan kişiler Deniz ve okyanusa açılanlar Deniz ürünlerinin pişirilip tüketildiği yerler Kronik hastalığı olan kişiler Viral hastalığı olanlar Açık yarası bulunanlar Yeni ameliyat olmuş kişiler et yiyen bakteriye daha çabuk yakalanma riski taşımaktadır.

Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon bulaşmasının ilk 24 saati içinde hastalık belirtiler vermeye başlar. 30 saat süre geçtiğinde daha şiddetli olarak morarma, şişme,kızarıklık görülür. Vücut ısısı o esnada 5 kat olduğundan daha yüksektir. Buna ek olarak kişide mide bulantısı yeşil kusma titreme ve ishal gibi belirtilerde ortaya çıkar. Hızlı bir şekilde yayılan enfeksiyon hastada şoka neden olabilir. Organ yetmezliği sonucunda kişinin ölümü ile sonuçlanan durumlar yaşanabilir.

Et Yiyen Bakterinin Tedavisi

Erken teşhis edilmesi gereken et yiyen bakteri hastalığı ölümlerin önlenmesi açısından ciddi tedbir alınması gereken bir hastalıktır. Hastaya teşhis konulursa hemen antibiyotik tedavisine başlanılır. Vücutta ciddi problemler oluştuysa hiperbarik oksijen tedavisi ve ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Hastalıkta kesin tedavi şekli olmasa da sarımsaklı yoğurdun doğal yöntem olarak uzmanlar tarafından tavsiye edildiği belirtilmiştir.

Editör: TE Bilisim