Kuruluş Osman’ın 39. bölümünde Osman Bey ve Kumral Abdal arasında geçen diyalog milyonların gönlüne dokundu.

Dizinin yeni bölümünde izleyicileri etkileyen bir sahne yaşandı. Kumral Abdal, Osman Bey’e Peygamber Efendimiz’in “Küçük cihattan büyük cihada geldiniz.” Hadis-i Şerifi’ni hatırlatıp Ahzab Suresi’nin 72. ayetini okudu.

“CİHADIN BÜYÜĞÜNE HAZIR MISIN?”

Kuruluş Osman 39. bölümüyle ATV ekranlarına geldi. Beylikten bir devlet kurma yolunda ilerleyerek, cihat eden Osman Bey’in karşısında çok daha büyük bir sınav bulunmaktaydı. Kumral Abdal işte bu soruyu kendisine sordu: “Cihadın büyüğüne hazır mısın?”

İslam devletinin tesisinde yapılan savaşlardan daha önemli olan bir unsur varsa o da, İslam dininin kalplerdeki inşasıydı. Bunun en büyük engeli de insanın kendi nefsiydi. Osmanlı Devleti’ni kurmak yolunda ilerleyen Osman Bey’in savaşlardan daha çetin mücadelesi ise, kendi nefsiyle olacaktı.

Peygamber Efendimiz en kalabalık bir ordu ile katıldığı Tebük Seferi’nden dönünce, “Hoş geldiniz. Küçük cihattan büyük cihada geldiniz.” diye buyurmuştu. Sahabiler bunun üzerine ‘büyük cihadın ne olduğunu merak edip sorunca, Hz. Muhammed (SAV), “Büyük cihat, nefsin heva ve hevesine karşı yapılan cihattır.” diye açıklamıştı.

Peygamberimizin bu konuda aynı mealde başka Hadis-i Şerifleri de bulunuyor.

“Hakiki mücahid, nefsine karşı cihat edendir.” anlamındaki hadisiyle Hz. Muhammed, kulun nefsine karşı yapacağı mücadelenin, dış düşmanlara karşı yaptığı savaşlardan daha önemli ve asıl bir mücadele olduğunu buyurmuştur.

Allah’ın emirlerine uymakta zorlanan, nefsini susturamayan, nefsinin boş, anlamsız hatta gayr-ı meşru istekleri ile savaşamayan kimsenin, düşmanla cihadının makbul olmayacağını vurgulamıştır.

OSMAN BEY’E AHZAB SURESİ 72. AYETİNİ HATIRLATTI

Kumral Abdal, Osman Bey’e bir nasihatte daha bulundu. Ahzab Suresi 72. ayette geçen;

“Biz emaneti göklere, yerküreye ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi. Kuşkusuz insan çok zalim, çok bilgisizdir.” ayetini de hatırlattı.

Kuruluş Osman dizisinde Azerbaycan sürprizi: Selam olsun Karabağ’ın yiğitlerine!

Kültür Sanat

Habere Git

Editör: TE Bilisim