Fransızların tasarım konusunda ne kadar iyi olduklarını hepiniz biliyorsunuzdur. Hem dünya çapında hem de Osmanlı’da da oldukça sık iş verilen Fransız mimarlar, son derece alımlı eserler ortaya koymuşlardır. Mimari eserler deyince herkesin aklına İtalya gelse de sanatsal konularda Fransızların da oldukça ciddi yatırımları söz konusudur. Bienal, Fransızca kökenli bir kelimedir ve “her bir diğer yıl” anlamına gelmektedir. Sanatsal ve kültürel çalışmalarda sıklıkla duyduğumuz Bienal, bazı festivallere ismini bile vermişti. Bu konuya örnek olarak, 1895 yılından beri düzenlenen ve her yıl yapılan Venedik Bienal’ini örnek verebilirsiniz.

ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ YAPILIYOR

Türkiye’de de Bienal anlamında yapılan yatırımlar ve Bienal üzerine yapılan sanatsal çalışmalar bir hayli fazladır. Bienal ne demek sorusuna cevap arayanlar, 1987 yılından itibaren İstanbul’da da yapılan Uluslararası İstanbul Binealini de ziyaret edebilirler. Bahsi geçen Bienal, yılda iki kez İstanbul’da yapılıyor. Bienal’de, çağdaş sanata dair birçok eser bulunuyor ve aynı zamanda farkındalık yaratmak içinde çok ciddi kültürel ve sanatsal çalışmalar yapılıyor.

BİENAL NE DEMEK? İŞTE SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe olarak iki anlamı olan Bienal’in sözlük anlamına baktığımızda, 2 yılda bir yapılan etkinlikler olduğunu görebiliyoruz. Dünya çapında tıpkı Bienal gibi çok farklı sanatsal ve kültürel anlamlar taşıyan etkinlikler vardır. Bunlar arasında yine oldukça saygın olan Documenta etkinliğini de söylemeden geçmeyelim. Türkçe anlamı 2 yılda bir yapılan etkinlik olan Bienal’in tersine, Documenta 5 yılda bir dünyanın farklı yerlerinde yapılıyor. Bazı sanatçılar bu etkinliğin Bienal olmadığını dile getirse de Documenta kendini kanıtlamış bir Bienal etkinliği olarak yapılmaya devam ediliyor.

2019 YILINDA ‘YEDİNCİ KITA’ BİENALİ

16. İstanbul Bienali, geçtiğimiz yıl icra edildi. 14 Eylül – 10 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’da yapılan Bienal, 25 ülkeden 56 sanatçının eserleri ile bütün dünyada büyük yankı buldu. Bienal ile ilgili olarak merak ettiklerini İstanbul Sanat ve Kültür Vakfı web sitesinden ayrıntılı görüntüleyebilirsiniz. Sanata ve farklı milletlerin kültürüne dair birçok eser bulabileceğiniz Uluslararası İstanbul Bienal, 2019 yılında yarım milyon kişi tarafından da ziyaret edildi.

Bireysel olarak sizde İstanbul Bienaline çok ciddi katkılar sağlayabilirsiniz. İster sanatçı olun ister sanatçı adayı olun hemen İKSV web sitesine girerek sizde bireysel destek sayfasından daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 32 yıldır yapılan Bienal, çok ciddi yatırımlar ile halen devam ediyor ve gelecek yıllarda da devam etmesi için sizin desteklerinize ihtiyacı var.

Editör: TE Bilisim