Motosiklet muayene ücreti 2021 yılı için 174,64 TL’dir. Her yıl aralık ayında T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir. Motosiklet muayene ücreti TÜVTÜRK istasyonlarından nakit olarak alınmaktadır. Muayene öncesinde alınan bu ücret için kredi kartı veya banka kartı olarak ödeme alınmamaktadır. Muayene için randevu oluşturmak gereklidir.

Motosiklet Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Muayene randevusu almadan önce yapılması gerekenler vardır. Bunlar şu şekilde sırlanabilir;

Trafik sigorta bitiş tarihi kontrol edilmelidir Trafik cezaları kontrol edilmelidir HGS ve OGS borcu kontrol edilmelidir MTV borcu kontrol edilmelidir Lastik diş derinliklerinin yasal ölçüde olması gerekmektedir Lastik yanaklarında balonlaşma kontrol edilmeli

Muayene için TÜVTÜRK çağrı merkezi aranarak randevu oluşturulabilir. Bir başka yol ise TÜVTÜRK internet sitesinden Online olarak randevu oluşturulabilir. Randevu alırken ruhsat kişinin yanında bulunması gerekebilir bu yüzden randevu alırken kişinin ruhsatının yanında olması gereklidir. TUVTURK internet adresinde kişi kendine en yakın istasyonu belirleyebilir.

Motosiklet Muayene Öncesinde Kontrol Edilmesi Gereken Borçlar ve Cezalar

Motosiklet muayenesinden önce borçların ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdir de muayene işlemi gerçekleşemez. Randevu esnasında motosiklete ait bir borç veya ceza bulunması durumunda randevu işlemi yapılamaz. Motosiklet muayene randevu işlemi almadan önce kontrol edilmesi ve ödenmesi gereken borçlar şu şekilde sıralanabilir;

Zorunlu trafik sigortası borcu

Trafik cezası borcu MTV borcu (Motorlu taşıtlar vergisi) Köprü ya da otoyol geçiş ücreti borcu

Motosiklet Muayene İstasyonları

Muayene istasyonları motosiklet için Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla’ da yapılmaktadır. TÜVTÜRK motosiklet muayene istasyonlarının adres bilgileri şu şekildedir:

Dutlu Bahçe Mah. Gazi Bulvarı No: 134/A Muratpaşa / ANTALYA Zühtüpaşa Mahallesi Bağdat Caddesi İntaş Blokları A blok No:1 Zemin kat Fenerbahçe/Kadıköy/İstanbul Atatürk Oto Sanayi Sitesi 2. Kısım 27. Sok. Maslak, Sarıyer / İstanbul – Avrupa Umur Bey Mahallesi 1523 Sokak No:4 Alsancak- Konak / İzmir Tuzla Mah. (Muğla yolu üzeri) Adnan Menderes Bulvarı 45/A (Tekzen Yanı) Fethiye-Muğla

Motosiklet Muayenesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Motosiklet muayenesi için istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

Kimlik Ehliyet Ruhsat Kilometre bilgisi Zorunlu trafik sigortası Muayene Dekontu

Motosiklet muayenesi yaptıracak olan motosiklet sahipleri bu belgeler ile muayenesini yaptırabilirler. Ayrıca muayene sırasında egzoz Emisyon testi ölçümü istenmemektedir. Motosiklet kullanıcıları Egzoz Emisyon testinden muaftır.

Motosiklet Muayene Süresi Ne Kadardır?

Motosiklet muayene süresi motosiklet alındığından itibaren 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması ile başlar. Daha sonra motosiklet muayenesi 2 yılda bir yaptırılır.

Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?

Motosiklet muayene sırasında yapılan incelemeler şu şekilde sıralanabilir:

Plaka, şasi ve motor numaralarının tescil belgesi ile kontrol edilmesi

Direksiyon kontrolü Direksiyon kilidi, direksiyon mili boşluğu, direksiyon sınır dayamaları, fren hortumları, kumanda telleri, elektrik kabloları kontrolü Aydınlatma ve uyarı ışıkları sağlamlığı ve işlevleri kontrolü El freni, debriyaj, el ve fren mekanizmaları kontrolü Korna işlevi kontrolü Lastik temas yüzeyi ve lastik derinliği kontrolü Fren tutuşu, balata ayarları, fren hidrolikleri kontrolü Kilometre, benzin ve uyarı işaretleri kontrolü Eksik veya hasarlı parça kontrolü Kask, gözlük vb. koruma amaçlı kullanılan aksesuarların kontrolü

Motosiklet Muayene Gecikme Cezası Nedir?

Motosiklet muayene gecikmesi durumda her geçen ay için muayene ücretinin %5’ i kadar gecikme cezası uygulanır. Muayene süresi 1 günde olsa gecikmiş olduğu durumlarda gecikme cezası uygulanır. Kısacası motosiklet muayene günü 1 gün de gecikse 1 ayda gecikse %5 gecikme cezası uygulanır.

Editör: TE Bilisim