Boşanma Davalarında Önemli Noktalar

Boşanma davaları konusunda karar alma süreci çok önemlidir. Hayatı kökten etkileyecek çok önemli bir karar olduğundan acele etmeden sakice düşünüp karşı tarafı dahil etmeden kişi kendi başına karar vermelidir. Bu durum anlık bir sinirle aceleye getirilirse, hadise geri dönülemeyecek noktalara gelir ve pişmanlık ile son bulabilir.

Boşanma kararını aldıktan sonra zaman kaybetmeden avukatınızla görüşmelisiniz. Bu durumda çeşitli sebeplerle tereddüt etmek karşı tarafın niyetinizi anlayıp buna göre önlem almasına neden olabilir ve boşanma aşamasında haksızlığa uğradığını düşündürebilir.

Boşanma davalarında düşünülmesi gereken bir diğer önemli nokta ise çocukların durumudur. Çekişmeli boşanma davalarında en çok tartışılan konulardan biri de çocukların velayeti ile ilgili hususlardır. Erkek çocuklar için genelde babalar velayetin kendisine bırakılmasını talep ederken kız çocukların anne ile kalması gerektiği konusunda fikir birliğinde olurlar.

Boşanma durumu söz konusu olduğunda ev eşyaları genelde kadına bırakılıyor ancak son zamanlarda, özellikle genç yaş grubu insanların boşanmalarında, bu eşyaların kimde kalacağı konusu da tartışma olmaya başladı. Tarafların çeyiz olarak getirdikleri tüm eşyaları normal olarak kendilerine verilmeli, ancak evdeki eşyalar evlilik sonrası dönemde taksitle alındıysa adil şekilde paylaşılmalı.

En çok tartışılan konulardan biri de elbette nafaka meselesidir. Boşanma protokolünde kadına ödenecek nafaka bir miktarda da olsa erkeğin maddi olanaklarına göre mutlaka yer verilmeli.

Kadınlar açısından durum bazen zor olabilmektedir. Anlaşmalı boşanmada tazminat bedeli tarafların aralarındaki anlaşmaya ve kocanın insafına kalmış durumda. Tazminat bedelini belirlerken, eşin malvarlığının değeri, yaşı, yeniden evlenebilme olasılığı, sizin bulunduğunuz yaş, eğitim durumunuz, yeniden evlenebilme ihtimaliniz, taşınma – yeni ev kurma masraflarınız, yeni bir başlangıca adapte olma süreciniz gibi durumlar da düşünülmelidir.

Sıkça Sorulan Sorulardan Bazıları

1)Evleneli 1 yıl olmadı ancak her konuda anlaştık, anlaşmalı boşanma açabilir miyiz?

Hayır Açamazsınız anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için 1 yıl evli olmak şart. Çekişmeli boşanma davası açıp mahkemeye her konuda anlaştığınızı bildirirseniz mahkeme kısa sürecektir aksi halde çekişmeli boşanma davası 5 yıla kadar sürmekte ancak bu yolla kısa sürmektedir.

2)Anlaşmalı boşanmak için mahkemeye başvurduk ancak duruşma günü çok sonraya verildi.

Bu durumda mahkeme kalemine gidilip, kısa bir gün istenmelidir. Bizim açtığımız anlaşmalı boşanma davaları ortalama 2 ile 15 gün arasında sonuçlanmaktadır. Deneyimli boşanma avukatı Aydın Aydar ve Avukat Murat Aydar ayda ortalama 15 anlaşmalı boşanma davası açtıklarını ve pandemi dolayısıyla ortalama sürelerin biraz uzadığını ekledi.

3)Boşanma davası açtım ancak mahkeme eşimin malvarlığına tedbir koymadı.

Mal varlığına tedbir koydurmak için boşanma davası açtıktan sonra bu dava bilgilerini içerir dilekçeyle edinilmiş mallar için dava açmalılar. Aksi halde eşleri mal varlığında tedbir olmadığından dolayı malları kaçırabilir.

Editör: TE Bilisim