Durim Abazi / Özel Haber

Sırbistan-Karadağ ilişkileri çok sayıda diplomatik ve siyasi ihtilaf nedeniyle gerilmeye devam ediyor. Bir yandan, bu iki kardeş ve dost ülkenin böyle bir ilişki düzeyine ulaşmış olması kulağa inanılmaz geliyor. Ancak her iki tarafın da geçmişte yapılan, sayısız gerilime ve yanlış anlamalara neden olan hataları inkar edemeyeceği açıktır. Karadağ’daki hükûmet değişikliğinden sonra hem Belgrad hem de Podgorica, ilişkileri çok yakında iyileştireceklerini iddia ediyorlarsa da, şimdiye kadar bu gerçekleşmedi.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Yeni hükûmet tarafından pratik olarak teyit edilen eski Karadağlı yetkililerin Sırbistan Büyükelçisi Vladimir Bozoviç’i Karadağ’dan ihraç etme kararı sorunu, Belgrad ile Podgorica arasındaki ilişkilerde temel bir engel olarak ortaya çıktı. Belgrad, kararın tersine çevrilmesini ümit ederek aynı diplomatik tedbirle yanıt vermedi. Ancak bu olmadı. Şimdi her iki taraf da sorunların aşılması gerektiğini düşünüyor, ancak bunların üstesinden nasıl gelineceği konusunda somut bir öneri de vermedi.

Tam da bu nedenle iki ülkenin başbakanları Ana Brnabic ve Zdravko Krivokapic’in karşılıklı ziyaretleri henüz yapılmadı. Bugünlerde medya aracılığıyla diplomatik suçlamalarda bulundular. Karadağ tarafı, Ana Brnabiç’in Karadağ’ı ziyaret etme davetine bir aydan uzun süredir yanıt vermediğini savunuyor. Diğer yandan, Brnabiç, büyükelçilerinin “istenmeyen” kişi ilan edilerek sınır dışı edildiği bir ülkeyi ziyaret etmenin uygun olmadığını ifade etti.

DİPLOMATİK ANLAŞMAZLIKLAR

Bu diplomatik tartışma ilk bakışta çözülemeyen bir sorun görünmüyor, çünkü Belgrad kararın kolayca geri çekilebileceğine inanıyor. Ancak yeni Karadağ hükümetinin hala her fırsatta karşı karşıya olduğu büyük bir sorun var ve bu da Karadağ’ın şu anki başkanı Milo Djukanoviç. Siyasi analist Dragomir Angjelkoviç, Deutsche Welle’ye verdiği demeçte, “eski büyükelçinin Karadağ’da kalması gerektiğine inandığını, çünkü bu, eski hükümetin Belgrad ile Podgorica arasındaki ilişkileri bozma amaçlı kasıtlı bir siyasi eylemidir. Yeni Karadağlı yetkililerin isteklerine rağmen Belgrad’ın direktiflerine uygun çalıştıkları izlenimini vermek istememeleri gibi basit bir nedenden dolayı Sırbistan’ın daha sabırlı olması gerekiyor. Batı Cukanoviç’ten vazgeçti, ancak aynı zamanda Belgrad ile Podgorica arasında çok yakın ilişkiler istemiyor.” dedi.

Belgrad’ın öfkesi

CESID direktörü Ivo Çoloviç, Sırbistan ile Karadağ arasındaki yetersiz ilişkilerin temelde önceki hükümetlerden miras kalan ilişkilerin bir sonucu olduğunu dile getirdi. Dragomir Angelkoviç, Sırbistan’ın büyükelçinin sorununun çok sayıda diplomatik ziyaretten önce çözülmesini beklediğini düşünüyor. Angelkoviç, “Sırbistan Başbakanı’nın önce Karadağ’ı ziyaret etmesi mantıklı değil, çünkü bu çok büyük bir diplomatik skandal.” değerlendirmesini yaptı. Ivo Çoloviç, Sırp makamlarının duruşunu “Belgrad’ın bir öfkesi” olarak görüyor. Çoloviç, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Zdravko Krivokapiç, Belgrad ve Sırp Ortodoks Kilisesi’nin seçim zaferinde övgüyü hak ettiği gerçeğinden bir şekilde uzaklaşmaya çalıştığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim