Engelli raporunu yükseltmek raporda belirtilen engel oranının arttığı düşünülüyorsa yapılabilir. Engellilik oranı kişinin yararlandığı hak ve ayrıcalıkları da etkilediği için değiştirilebilir. Engelli raporu için tekrar daha önce raporu aldığınız İl Sağlık Müdürlüğüne başvurmalısınız. Burada itiraz dilekçesi aracılığı ile eski rapor aslını ya da tasdikli fotokopisini müdürlüğe vermelisiniz. Raporunuzu yükseltmeyi isteme nedeninize göre muayene ve tahliller için bir hastaneye sevk edilirsiniz. Raporu yükseltme sebebiniz bu durumu etkileyecektir. Örneğin bir kuruluştan yardım almayı planlıyorsanız bu kuruluş aracılığı ile de hastaneye sevk edilebilirsiniz. İtiraz dilekçesi kullanarak müdürlüklere başvuru yaptıysanız daha önce raporu aldığınız hastaneden farklı bir hastaneye sevk edilirsiniz. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda sağlık heyetinden raporunuz için aynı engel oranı çıkarsa raporunuz yükseltilmez ve bu durumda itiraz hakkınız da bulunmaz. Heyet değerlendirmeler sonucunda raporunuzu yükseltmeyi uygun bulursa yeni sağlık raporunu hazırlar.

Engelli raporuna itiraz dilekçesi kullanarak rapor yükseltme işlemi yapıyorsanız, sizi önceki raporu aldığınız hastaneden farklı bir hastaneye yönlendirir ya da sevk ederler. Eğer gittiğiniz bu diğer hastanenin belirlediği engel yüzdesi ile eski engel yüzdeniz aynı ise, raporunuz kesinleşir.
Engelli raporuna itiraz sonucunda sevk edilen hastanenin verdiği rapor ile önceki hastanenin verdiği raporda belirtilen engellilik oranı farklı ise Sağlık Bakanlığı tarafından hakem hastane belirlenir. Hakem hastanenin yapacağı tetkikler sonucunda alınan rapor oranı, gerçek engel oranıdır ve artık itiraz hakkı tanınmaz.

Sağlık Kurulu Raporu Yükseltme İtirazları Hangi Durumlarda Yapılır?

Engelli raporu yükseltme itirazı yapılırsa engelli raporunuz yetkili kurumlarca tekrar değerlendirilir. Yükseltme yapılması için mantıklı nedenlere sahip olmalısınız. Sağlık kurulu raporları şu durumlarda yükseltilebilir:

·        Sağlık raporunda yer alan ağır engelli bölümünün doğru değerlendirilmediğini düşünüyorsanız,

·        Rapordaki iş gücü kaybını göz önünde bulundurarak size verilen engelli yüzdesinden memnun değilseniz,

·        Heyet değerlendirmesi sonucu çalışabilir onayı aldıysanız ama çalışamadığınızı düşünüyorsanız,

·        Almak istediğiniz bir yardıma uygun ifadeler bulunmuyorsa,

·        Raporda gerekli ifadelerin tamamlanmamış olduğunu düşünüyorsanız raporunuz için itiraz edebilirsiniz.

Engelli Sağlık Raporuna Kimler İtiraz Edebilir?

Sağlık raporuna itiraz edebilecekler engelli birey onun yakın çevresini oluşturur. Engelli raporu itirazını isteyen kişinin raporu başka bir hastanede tekrar değerlendirilir. Rapora itiraz edebilecek kişiler şöyle sıralanabilir:

Engelli kişinin kendisi
Engelli kişinin birinci dereceden yakınları
Engelli kişinin mahkeme kararı ile bakımını yapan kişi
Engelli kişinin vasisi
Engelli kişinin raporunu isteyen kurum

Yükseltilen Engelli Raporu Ne Zaman Çıkar?

Yükseltilen raporun çıkma süresi genelde hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. İtirazınız ardından yapılan yükseltme işlemi heyet kurul tarafından onaylandıysa raporunuz yaklaşık 20 gün içinde çıkar. Bu süre içerisinde yaptırdığınız muayene ve tetkikleriniz yeniden değerlendirilir. Hastaneye yaptığınız başvurunun ardından 20 günden fazla geçtiyse ve hala raporunuzu almadıysanız hasta hakları birimine başvurma hakkınız bulunur.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Yenilenir?

Sağlık raporu yenilemesi raporda yer alan 2 yıl ya da 5 yıl sonra yapılabilir. Engelli raporunu yenilemek isteyen kişi eski raporunu alarak hastaneye başvurabilir. Bu sağlık raporları engelli bireyin durumuna göre süreli ve süresiz olarak iki şekilde verilir. Süreli olan raporlar tarihlerinin dolması söz konusuysa yenileme işlemi hastanede yapılabilir. Süresiz olan raporlar ise genelde doğuştan engelli kişiler için verilir. Engel durumun değişimi mümkün değilse süresiz raporlar uygundur. Sağlık raporunu yenilemek için engelli birey ya da bir yakını yenileme başvuru formu doldurulur. Kimlik bilgileri ve 5 adet vesikalık fotoğraf ile başvuru işlemi tamamlanır. Muayene sonucunda engel oranı heyet kurul tarafından belirlenir ve buna uygun rapor hazırlanır. Ayrıca zaman içinde kişinin engeli %40’ın altına düştüğü tespit edilirse heyet rapor vermez, engelli sağlık raporu almak için en az %40 engel yüzdesine sahip olmak gerekir.

 

Editör: TE Bilisim