Erzak yardımı başvurusu kişilerin ikamet ettikleri bölgedeki belediyelere yapılır. Sosyal devlet anlayışı ile devlet ihtiyacı olanlara belli başlı yardımlar yapar. Bu yardımlardan biri de erzak yardımıdır. Erzak ve gıda yardımı alabilmek için en önemli şart belirli bir gelirin altında gelir sahibi olmaktır. Gıda ve erzak yardım paketinden faydalanmak isteyenler başvuru detaylarını merak ediyor. 2021 yılında erzak yardımı için başvurulacak yer, başvuru şartları ve başvuru işlemleri ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

 

Erzak Yardımını Hangi Kurum Yapar?

 

Erzak yardımı yapan kurumlar, oldukça fazladır çünkü ülkemizde çok sayıda yardım kuruluşu vardır. Gıda yardımı yapan kurumlar devletin kurumları il/ilçe belediye başkanları, bazı vakıflar ve derneklerdir. Erzak yardımından faydalanmak için öncelikle başvuru yapmak gerekir. Yardımlar ailedeki kişi sayısına öre değişkenlik gösterir. Gıda yardımının içerisinde gıda ürünleri dışında; temel temizlik ürünleri ile bebek ve çocuk ürünleri de yer almaktadır.

 

Erzak Yardımını Kimler Alır?

 

Genellikle gıda yardımı alan kişiler şunlardır:

 

·        Maddi geliri düşük olan muhtaçlar

·        Kimsesiz kişiler

·        Öğrenciler

·        Hayır kurumları

·        Aş evleri

 

Erzak Yardımı İçin Başvuru Numarası Kaçtır?

 

Erzak yardımı için aranacak numaralar valilik tarafından belirlenmiştir. İstanbul Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre; içerisinde bulunduğumuz 2021 yılı içerisinde 65 yaş üstü ve maddi geliri düşük olan 50 bin kişiye 6 hafta süresinde gıda yardımı yapılacak. İstanbul’da yaşayan 65 yaş üstü ve maddi durumu iyi olmayan kişiler 112, 115 ve 156’yı arayarak yardım talebinde bulunabilirler. 

 

Erzak Yardımı Nasıl Hesaplanır?

 

Erzak yardımı hesaplaması, ailenin en az 4 kişi olduğu düşünülerek yapılır. Ancak ailede daha fazla birey varsa gıda yardımının hesaplaması da değişecektir. Erzak yardımı, poşet ya da kutu içerisinde teslim edilir ve kişilerin aylık ihtiyacına göre verilirler. Ayrıca yardımın içerisinde kuru besinler de yer alır. Yardım yapılmadan önce aileye gelir testi yapılacaktır.

 

Erzak Yardımı İçin Ne Gereklidir?

 

Erzak yardımı için şartlar bulunur. Erzak yardımı her aileye yapılmaz. Maddi geliri az olan ailelere verilir. Erzak yardımı alabilmenin gereklilikleri belediyeler tarafından belirlenir. Gıda ve erzak yardımı alabilmek için en büyük şart, belirli bir gelirin altında gelir sahibi olmaktır. Bu nedenle ilk olarak belediyeler tarafından verilen fakirlik belgesi alınmalıdır. İlgili belediyeler, belgeyi alan aileleri inceler ve bu ekipler onay verirse aile erzak yardımı alabilir.

 

Başvuru sırasında başvuru yapan kişilerin bazı belgelere sahip olması gerekir. Bu belgeler şunlardır:

·        Başvuru sahibinin T.C kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

·        Kurum tarafından alınan dilekçe

·        Erzak yardımı için başvuru talep formu

·        İşsizlik sigortası

·        Gelir durumu tespiti için gerekli belgeler

·        Muhtarlıktan alınan muhtaçlık belgesi

 

Erzak Yardımı Ne Zaman Yapılır?

 

Erzak yardımı zamanı genellikle kış aylarına denk gelir. Bu yardım, devlet tarafından verilir ve 4 kişilik çekirdek ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirlenir. Ayrıca aile fertlerinin artması durumunda, hesaplama yeniden yapılır ve yapılan hesaplamanın sonucuna göre yardım yapılır. Yardım genellikle her yıl kış aylarında yapılmaktadır. Fakat ülkemizde Ramazan ayı boyunca da erzak yardımı yapılmaya devam eder.

 

Erzak Yardımı İçerisindeki Ürünler Nelerdir?

 

Erzak yardımı ürünleri, temel ihtiyaçlardan oluşur. Ülkemiz Ramazan ayında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan erzak yardımları koli halinde dağıtılır. Ramazan yardımı olarak da anılan erzak yardımına ek olarak 3-6 aylık periyotlar ile de verilmektedir.

 

Erzak yardımı içerindeki besinler:

 

·        Temel gıda ürünleri

·        Kişisel ve hane temizliği için kullanılacak olan temizlik malzemeleri

·        Çocuklu ailelerin yararlanacağı bebek/çocuk ihtiyaç malzemeleri

 

Erzak Yardımı Nereden Sorgulanır?

 

Erzak yardımı sorgusu için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait e-devlet sistemi üzerinden Sosyal Yardım Bilgiler Sorgulama sayfasından yapılır. Erzak yardımı başvurusunun sonucunu öğrenmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim