Emekli sandığı emekli aylığı ücreti 2021 yılında gerçekleşen zam oranlarıyla birlikte değişmiştir. En düşük emekli maaşının2021 yılı içerisinde 1,500 TL olduğu belirlenmiştir. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yapılan enflasyon verilerine göre belirlenen emekli sandığı emekli maaşı zam oranları, yılda iki kez değişecektir. Emekliler yılın ilk yarısı zam alırken aynı zamanda Temmuz ayında da zam alacaklardır.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

Emekli sandığı emekli maaşı ödeme tarihi belirlendi. Birçok emeklinin beklediği tarihler, 2021 Ocak ayı itibariyle kesinleşti. Geçtiğimiz yıl ocak ayında yatırılan emekli maaşlarının yine Ocak ayı bitmeden yatırılması bekleniyordu. Yine geçtiğimiz yıl Ocak ayında duyuruyu yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı bu yılda 22 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada emekli maaşların yatırıldığını duyurdu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk emeklilere maaşlarının banka ve PTT üzerinden yatırılarak ödeneceğini duyurdu. Sırasıyla sınıflandırılan aylık ödemeleri şu şekildedir:

  • Aylık ücret alanlara Ocak ayı olmak üzere 1 aylık ücret ödeneceği belirtildi.
  • Aylıklarını üçer aylık şeklinde alan vatandaşlar, 1. Grup olarak maaşlarını Kasım, Aralık, Ocak ayında alıyorsa 1 aylık tutarında
  • Aylıklarını üçer aylık olarak alıp ikinci gruba mensup emekliler ise Aralık, Ocak, Şubat dönemi için 2 aylık tutarında
  • Aylıklarını üçer aylık olarak alıp üçüncü gruba mensup emekliler Ocak, Şubat, Mart ayı için 3 aylık tutarında ödemeler olacaktır.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ZAMLANDI?

Emekli maaşı zam oranları geçtiğimiz Aralık ayı enflasyon verileri sonucunda belirlendi. 2021 yılı emekli sandığı emekli maaşına %8,37 oranında zam yapılmıştır. Bu zam oranının önümüzdeki Temmuz ayına kadar geçerli olacağı duyuruldu. Emekliler zamlı maaşlarını 2021 Ocak ayı itibariyle çekebildi. 22 Ocak’ta yapılan duyuruda emekliler maaşlarını sözleşmeleri banklarından veya PTT’den çekti.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİ ÖLEN EŞİNİN MAAŞINI ALABİLİR Mİ?

Emekli sandığı emeklisi vefat eden eşin maaşı kanunen eşe verilebilir. Fakat verilen maaş normal maaşın % 50’si oranındadır. Vefat ede eşin maaşının hak sahipleri arasında eş, çocuk ve ebeveynler yer almaktadır. Maaştan faydalanma oranları çocuk sayısına ve erkek çocuk var ise yaş oranların değişiklik gösterir. Emekli olan kişinin dul kadın veya dul erkek olması fark etmiyor her iki durumda da eşler vefat eden eşin maaşının bir kısmında hak sahibi oluyor.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emekli sandığı emeklilik hesaplaması e Devlet üzerinden gerçekleştirilir. Emekliye ayrılmak üzere olanlar veya emeklilik aylıklarını merak edenler e Devlet şifrelerini edindikten sonra e Devlet üzerinden emeklilik maşlarını sorgulayabilirler. E Devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar en yakın PTT merkezlerinden e Devlet şifresi edinebilirler.

EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLİK YAŞI KAÇTIR? 

Emekli sandığı emeklilik yaşı sigorta giriş tarihine göre değişiklik gösterir. Kişi prim günlerini tamamladıktan sonra veya tamamlaması için kalan sürenin belirlenmesiyle emeklilik yaşı netleşir. Emeklilik prim günü 5400 prim günü olarak belirlemiştir. Kişi 5400 prim gününü 31.12.2005 tarihine kadar doldurmuşsa emeklilik yaşı 63 olarak hesaplanır. Fakat o tarihten sonra 5400 prim gününü tamamlayan vatandaşların emeklilik yaşı 65 olarak belirlenmiştir.

EMEKLİ SANDIĞI NEDİR?

Emekli sandığı 16 Mayıs 2006 tarihine kadar Maliye Bakanlığına bağlı bir kurumdu. Türkiye’de emekli memurların sosyal güvencesini korumakla yükümlü bir kurumdu fakat 16 Mayıs 2006 tarihinden itibaren emekli sandığı emekli maaşı 5502 sayılı Sosyal Güvenlik kanunu çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal güvenlik kurumuna devredilmiştir. Böylece SSK ve BAĞ-KUR ile tek bir çatı altında toplanmıştır.

Editör: TE Bilisim