Engelli maaşının ödendiği aylarda kişinin doğum tarihine göre hesaba para yatar. Engelli maaşı almaya hak kazanan kişiler ödemelerini her ay düzenli olarak alır. Maaşın hesaba yatacağı tarih kişinin doğum tarihindeki son rakamlara göre değişiklik gösterir. 2022 sayılı yasa ile maaş almayı hak etmiş kişilerin ödemeleri şu şekilde yapılır:

·        Kişinin doğum tarihinin son rakamı 0-5 ise her ayın beşinci günü ödenir.

·        Kişinin doğum tarihinin son rakamı 1-6 ise her ayın altıncı günü ödenir.

·        Kişinin doğum tarihinin son rakamı 2-7 ise her ayın yedinci günü ödenir.

·        Kişinin doğum tarihinin son rakamı 3-8 ise her ayın sekizinci günü ödenir.

·        Kişinin doğum tarihinin son rakamı 4-9 ise her ayın dokuzuncu günü ödenir.

Engelli Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Engelli maaşı alma şartları sağlandıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kişiyi aylık ödemeye başlayacaktır. Bu maaşı almak isteyenler için şartlar şu şekildedir:

·        Hastane sağlık kurulundan alınmış engelli raporunda engel oranı %40 ile %69 arasında ya da başkalarının yardımı olmadan yaşayamayacak derecede olarak engel oranı %70 ve üzeri olmalıdır.

·        Sosyal güvenlik kurumlarından herhangi bir gelir kaynağı olmamalıdır.

·        Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi olmayan kişiler olmalıdır.

·        Bir nafaka bağlanmamış ya da bağlanması mümkün olmamalıdır.

·        Mahkeme kararı ile bağlanmış devamlı bir geliri bulunmamalıdır.

·        Elde ettiği tüm aylık gelirin ortalaması muhtaçlık sınırının altında kalmalıdır.

·        Bu şartları sağlayıp 18 yaşını tamamlamamış engelli bir yakınına kanunen bakmakla görevli olan kişiler alabilir. Bu bakımın fiilen gerçekleşmesi gerekir ayrıca aylık gelir durumu muhtaçlık sınırının altında kalmalıdır.

Engelli Maaşı Ne Kadar?

Engelli maaşının miktarı 2021 yılına girilmesiyle zamlı olarak ödenir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engelli maaşı almaya hak kazanan kişilerin ödemeleri sağlık raporunda yer alan engel oranına göre yapılıyor. Engelilik oranı %40 ile 69 arasında olanlar için 537 TL olan maaş 657 TL’ye çıkartıldı. Engelilik oranı %70 ve üzeri olanlar için ise 854 TL olan maaş 1,024 TL’ye yükseltildi. Aynı miktardaki maaş evde yaşlı bakımı yapan kişiler içinde veriliyor. Engelliler maaşlarını ptt şubelerinden alabiliyor.  

Engelli Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Engelli maaşında gereken evraklar toplandıktan sonra başvuru işlemi yapılabilir. Hastaneden alınan sağlık raporuna göre incelemeleriniz yapılıyor ve uygun görülürse maaş ödemesi almanız sağlanıyor. Engelli aylığı için gerekli evraklar şunlardır:

·        Sağlık heyetinden alınmış bir sağlık raporu

·        Başvuru dilekçesi

·        2 Adet vesikalık fotoğraf

·        Gelir durumunu belirken fakirlik kağıdı

·        Vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        Mal varlığının bildirimi

·        Maaş alınmadığını kanıtlatan resmi bir belge

Engelli Aylığı Nereye Yatacak?

Engelli maaşlarının ödemeleri  her ay maaşı alan kşinin doğum tarihine göre yapılır. Yığılma yaşanmaması için yapılan bu uygulama da maaşı yatan kişiler PTT şubelerine giderek ödemeleri çekebilir. Engelilik oranı %40 ve üzeri olan kişiler ödeme alır ve ödemenin miktarı engelli raporunda belirtilen orana göre yapılır. Maaş almak için gerekli şartları sağlayıp başvuran kişiler aylık bağlandığında PTT şubelerinden maaşlarını alabilir.

Engelli Aylığı Kimlere Verilir?

Engelli aylığı verilme durumunun kişinin yaş ve engelilik oranına göre değişiklik gösterir. Engelli maaşı almak isteyenlerin başvurusu belli şartlara göre değerlendirip sonuçlandırılır. Engelli aylığı alabilecek kişilerin özellikleri şunlardır:

·        %40-69 arasında engelilik oranı olanlar için engelli aylığında 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan kişiler

·        %40-69 arasında özürlü olan kişiler

·        %70 ve üzeri özürlü olan kişiler

·        %70 ve üzeri 18 yaşından büyük olan kişiler

Editör: TE Bilisim