PTT’den e Devlet şifresi alımı birkaç adımda tamamlanır. E Devlet şifresi olmayan vatandaşlar e Devlet şifresi alımı için TC kimlik numarasının olduğu kimlik kartı ile herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında e Devlet şifresine sahip olabilirler.

Alınan e Devlet şifresi ile e Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra isteyen vatandaşlar şifre değiştirme butonundan e Devlet şifrelerini kendi istedikleri bir şifreyle değiştirebilirler.

Bizzat şifre alımı, başka birinin sizin şifrenizi almaması adına oldukça önemlidir. Vatandaş için şahsen ve kimlik kartı ile şifre alma uygulaması, şifreyi alan kişinin kişiler bilgilerinin alınmaması ve kullanılmaması için oldukça önem arz eder.

Bir başka e Devlet şifresi alma yöntemi ise şöyledir. Kişi mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa bu uygulamalardan herhangi biri ile e Devlet kapısına giriş yapabilir ve şahsi şifresini oluşturabilir.

Türkiye.gov.tr adresinden de elektronik kimlik kartı ile şifre oluşturulabilir.

65 Yaş Ve Üstü E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Henüz deneme aşamasında olmakla beraber 65 yaş üstü e Devlet şifresi almak isteyen vatandaşlar artık başvurularını online yaparak şifrelerini eve getirtebilecekler.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yaptığı açıklamada e Devlet’te bir takım yeniliklerin olacağını söylemiştir. Covid 19 tedbirleri kapsamında alınan yeni kararlarda, pilot bölge olarak Ankara’nın Gölbaşı ilçesi seçilmiştir. Gölbaşı ilçesinde 65 yaş üstü vatandaşların e Devlet şifresi, evlerine gönderildi. Ardından bu uygulama Keçiören’de de başlatıldı. Fakat şifre teslimi sırasında şifreyi teslim eden görevli, ilk önce TC kimlik numarası ve yüz yüze kişi tespiti yaptıktan sonra şifre teslimini gerçekleştirecektir.

Uygulama başarılı sonuç verdiği takdirde tüm Türkiye üzerinde uygulamaya geçirilecektir.

E Devlet Girişi Nasıl Yapılır?

E Devlet sistemine giriş www.türkiye.gov.tr  adresinden gerçekleştirilir. İnternet sitesine girişten sonra kişinin karşısına birkaç giriş seçeneği çıkar. Bu seçenekler e Devlet şifresi, mobil bankacılık, internet bankacılığı, TC kimlik kartı ve e imza olarak düzenlenmiştir. Bu giriş seçeneklerinden en güvenli ve en çok tercih edilen e Devlet şifresi aracılığıyla giriştir. PTT şubelerinden e Devlet şifresi alımı gerçekleştiren vatandaş, e Devlet sistemine kolaylıkla giriş gerçekleştirebilir.

E Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

E Devlet şifresi değişimi, ilk e Devlet şifresi alındıktan sonra sisteme giriş yaptıktan sonra gerçekleştirilebilir. Kişi e Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sistem kişiyi direkt olarak şifre değiştirme sayfasına yönlendirmektedir. İlk girişte sistemin yönlendirdiği sayfadan e Devlet şifresi değişikliği gerçekleştirilebilir.

Daha sonra tekrar şifresini değiştirmek isteyen kişi sistemde var olan “şifre ve güvenlik ayarlarım” butonundan şifre değiştirme işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Şifre değiştirmek isteyen vatandaşlar gerekirse yeniden, herhangi bir PTT şubesine TC kimlik numarasının da bulunduğu kimlik kartlarıyla giderek yeni bir şifre sahibi olabilirler.

Bunun yanı sıra sistem kullanıcısının güvenliği amacıyla üç ayda bir şifre değişikliği için öneride bulunur. Şifresini değiştirmek isteyen vatandaş “evet” butonuna tıklayıp onay vererek şifresini değiştirebilir.

Kişi şifresini unutmuş ise “şifremi unuttum “ butonundan sisteme kayıtlı olan telefon numarasına veya e posta adresine gönderilen doğrulama kodu ile yeni şifre belirlenebilir.

Bu seçenekler dışında e Devlet şifresinin yenilenmesi mümkün değildir.

Başkası Adına E Devlet Şifresi Alınır Mı?

PTT’ den başkası için e Devlet şifresi alımı mümkün değildir. Bir başkası adına e Devlet şifresi alınabilmesi için mahkeme kararının olması gerekir. Onun dışında kimse, şahsen TC kimlik numarasının bulunduğu kimlik kartıyla PTT ofisine gitmediği takdirde e Devlet şifresi alamaz.

Editör: TE Bilisim