Kentsel dönüşüme yönelik kira desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılır. Kentsel dönüşüme alındıktan sonra tahliye kararı çıkan ve tahliye kararı ile birlikte 1 yıl ve binanın yıkıldığı tarih ile beraber 3 ay içerisinde bu başvuru yapılabilir. Hali hazırda yaşadıkları bina kentsel dönüşüme girecek kişilere verilen bu kira yardımı 18 ay süre ile yapılmaktadır. Bu süre içerisinde ikametgâh edilen ilin ya da ilçenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyeye yapılan başvurular ile kentsel dönüşüm kira aylığı alınabilir.  

Kira Yardımı Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Kira yardımı için başvuru, kentsel dönüşüm ile yıkım kararı alınan binanın tahliye kararından sonra bir yıl içinde ya da yıkımın başladığı tarih itibari ile 3 ay içinde yapılır. İl/İlçe Çevre ve Şehirciliği Bakanlığı Müdürlükleri ya da belediyeye kira yardımı başvurusunda bulunulur.

Kentsel dönüşüm için devletin ödediği kira tutarı, kentsel dönüşüm projesi için riskli yapı belgesi alındıktan başlanır.

Kira Yardımı Başvurusu Nereden Yapılır?

Kira yardımı için başvuru yeri,  e- Devlet’tir. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapılabilir. “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” bölümünden başvurunuzu gerçekleştirilmektedir. Açılan pencerede “Uygulamaya Git” sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza “Giriş yapmak istediğiniz bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir. Lütfen aşağındaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bilgileriniz varsa işleme devam etmeyiniz” uyarısı karşınıza çıkacaktır. Bu ekrandan bilgilerinizi kontrol edebilir, kentsel dönüşüm kira aylığı için başvuru yapabilirsiniz.

Kira Yardımı Neden Verilir?

Kira yardımı verilmesinin sebebi, kişiye iskân sağlanamamasıdır. Eski yerleşim yerlerini boşaltmak zorunda kalınan kişilerin barınması için göçmen kabul merkezleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan binalar arasından valilik tarafından belirlenenler kullanılır. Eğer barında ihtiyacı karşılanamazsa, ailenin iskânı sağlanıncaya kadar kira giderlerine katkı sağlamak için karşılıksız olarak kira yardımı yapılabilir.

Bu tutar, on altı yaşından büyük olanlar için yürürlükte olan asgari ücretin brüt tutarının yüzde ellisine göre belirlenir. İskânı gerçekleşmeyen ailelerin karşılıksız kira yardımından yararlanabilmeleri için hak sahibi olan aile fertlerine ait ülke içinde kayıtlı konutun bulunmaması gerekir. Ayrıca iskân edilemeyen ancak yakınlarının yanında oturan kişilere karşılıksız kira yardımı yapılmaz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu İçin Belgeler Nelerdir?

Kira yardımı başvurusunda bulundurulması gereken belgeler şunlardır:

  • Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Başvuru sahibinin dolduracağı başvuru dilekçesi
  • Yapının riskli olduğunu belgeleyen yıkım ve rapor formu
  • Hak sahibi olan kişinin veya vekilinin Ziraat Bankası’na ait bir hesabının bulunduğuna dair hesap cüzdanının fotokopisi
  • Güncel tapu belgesi ya da tapu kaydı
  • Başvuruyu yapan kişi adına bir faturanın belgelenmesi gerekir.
  • Belgelenen fatura son üç aya ait olmalıdır.

Tüm belge ve evrakları tam olan kişiler bağlı oldukları belediyeye başvurup belgelerini teslim edebilirler. Ayrıca vekâletname ile yapılacak olan başvurularda vekâletnamede vekilin  kira yardımı başvurusunda yetkili olunduğunu belirten bir ibare bulundurulmalıdır Vekil olan kişinin vekâletname ile birlikte kişinin kimlik belgesinin aslı ile fotokopisi de gereklidir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Şartlar Nelerdir?

Kira yardımı başvurusunda gerekli şartlar şunlardır:

  • Yapılan anlaşma ile istenilen konutların kiracılarına, maliklerine ve konut ikamet etme şartı kira yardımı yapılır. Sınırlı sayıda hak sahibine kira yardımı, geçici işyeri ve konut tahsisi yapılır.
  • Kentsel dönüşümde mülkiyetini belgelemeyen kişilere kredi kullanım hakkı ve kira yardımı verilebilir.
  • Eğer uygulama gerektirirse, birinci fıkrada ifade edilenler dışında konutları kullanan kişilere kira yardımı, geçici işyeri ve konut tahsis yapılır.

Bu kişilere yapılan yardımlar, enkaz bedeli ödemesi ve bankadan alacakları kentsel dönüşüm projesi hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilir, bu desteğin esas ve usulleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.

İllere Göre Kira Yardımı Tutarı:

İllere göre ödenen kira desteği farklıdır. Kira yardımı tutarları şöyledir:

  • 715 TL: Kilis, Karabük, Yalova, Iğdır, Ardahan, Bartın, Kırıkkale, Karaman, Bayburt, Tunceli, Sinop, Nevşehir, Kırşehir, Hakkari, Gümüşhane, Erzincan, Çankırı, Burdur, Bolu, Bingöl, Bilecik Artvin.
  • 810 TL: Düzce, Osmaniye, Şırnak, Aksaray, Yozgat, Uşak, Siirt, Rize, Niğde, Muş, Kırklareli, Kastamonu, Kars, Isparta, Giresun, Edirne, Bitlis, Amasya
  • 905 TL: Çanakkale, Batman, Zonguldak, Tokat, Sivas, Ordu, Kütahya, Elazığ, Çorum, Ağrı, Afyonkarahisar, Adıyaman
  • 995 TL: Van, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ, Samsun, Sakarya, Muğla, Mardin, Kahramanmaraş, Manisa, Malatya, Kocaeli, Kayseri, Mersin, Hatay, Gaziantep, Eskişehir, Erzurum, Diyarbakır, Denizli, Balıkesir, Aydın
  • 1.082 TL: Konya, Bursa, Antalya, Adana
  • 1150 TL: İstanbul, Ankara, İzmir

Kentsel dönüşüm kira aylığı yukarıda verilen rakamlara göre yapılır. Bu ödemeler, bizzat ilgili kişiye yapılabildiği gibi noter tasdikli vekâletname alınırsa vekile de yapılabilir.

Editör: TE Bilisim