Şartlı eğitim Yardımı maddi sıkıntılar nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorluk çeken ya da gönderemeyen aileler için oluşturulmuş bir yardım uygulamasıdır. Şartlı eğitim yardımı uygulamasıyla çocukların eğitim masrafları devlet tarafından karşılanır. Bu yardım bir eğitim fonu olarak da görülebilir. Çocuklarının eğitim masraflarını karşılamaya gücü yetmeyen aileler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığı ile bu yardım başvuruları yapabilir.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

Şartlı Eğitim yardımının miktarı eğitim alacak öğrencinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. 2021 yılı için belirlenmiş olan yardım miktarları şu şekildedir:

  • İlkokula giden erkek öğrenci için aylık 35 lira.
  • İlkokula giden kız öğrenci için aylık 40 lira.
  • Liseye giden erkek öğrenci için 50 lira.
  • Ortaokula giden kız öğrenci için ise aylık 60 lira.

Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?

Eğitim yardımı verilenler ekonomik sıkıntılar yaşayan ve devlet desteğine başvurmuş kişilerdir. Çocuklarının eğitim masraflarının karşılanması için devletten destek bekleyen bu kişiler bazı şartları yerine getirmelidir. Ailelerin yerine getirmesi gereken, şartlı eğitim için aranan koşullar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
  • Yardım alabilmek için yasal vasi olan kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir.
  • Eğitim yardımı için başvuran aileler desteğe ihtiyaç duyduklarını kanıtlamalıdır. Ayrıca    ailedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünü geçmemelidir.
  • Bu ailelere genellikle gelir testi yapılır.
  • Aile içinde bulunan bireylerin sağlık sigortası olmaması gerekir.
  • Yardımın kesilmeden devam etmesi için çocuğun öğrenim hayatına devam ediyor olması gerekir.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğitim yardımının başvurusu ikamet edilen ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına yapılır kişi vakıf adresini bizzat gitmelidir. Şartlı eğitim yardımı başvurusu sırasında eğitim yardımı alacak çocuğun ve vasisinin kimlik belgeleri yanlarında bulunmalıdır. Hane başvuru formu başvuran tarafından doldurulmalıdır. Çocuğun eğitim almış olduğu okuldan alınan öğrenci belgesi olmalıdır. Ailenin gelir düzeyini belirten fakirlik belgesi olmalıdır. Bunlar dışında şartlı eğitim ve sağlık yardımı takip formu doldurulmalıdır.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatar?

Şartlı eğitim yardımının yatması yılın belirli bir ayı içerisinde gerçekleşir. Öğrenci için ödenen eğitim yardımı toplu olarak tek haneli aylarda yatar. Bu ücretli aylar: ocak, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasım olarak belirlenmiştir. Bu ayların 24'ü ile 28’i arasında ödemeler yatar ve ödemenin yatırılmış sırası kişinin T.C. kimlik numarasındaki son haneye göre yapılır. Maddi desteği yatırılmış olan kişiler PTT şubelerinden çocuk parası sorgulaması yaptırarak ödemelerini alabilir. Yardım başvurusunda bulunan kişinin Ziraat Bankası üzerinde hesabı varsa istediği takdirde eğitim yardımı Ziraat banka hesabına da yatabilir.

Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Eğitim yardımı sorgulaması başvuran kişinin istediğine göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Şartlı eğitim yardımı olmak isteyen ihtiyaç sahibi aileler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurulduktan sonra üç farklı sorgulama yöntemi ile başvuru sonucu öğrenilebilir. Başvuru sonucu sorgulama yöntemleri şu şekildedir:

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile başvuru sorgulama: Daha önce başvuru yapılan kuruma gidilir ve başvuru sonucu öğrenme isteği bildirilir. Eğitim yardımı için başvuru sonucunu öğrenirken kimlik bilgileri gerekli olacaktır. 

Telefon ile başvuru sonucu sorgulama: Başvuru merkezine gitmeye gerek kalmadan sonucun öğrenildiği bir yöntemdir. Telefon ile sonucunuzu öğrenmek için Alo 144 veya ALO 183 Sosyal Yardım Destek aramalısınız. Bu şekilde eğitim başvurusu sonucunu hakkında bilgi alabilirsiniz.

E-devlet ile başvuru sonucu sorgulama: Başvuru işleminiz tamamlandıktan sonra e-devlet sistemi aracılığıyla sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Kimlik numarası ve E-Devlet şifrenizle giriş yapmalısınız ardından eğitim yardımı başvuru sorgulamanızı yapabilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim