Ağır engelli raporu alma işlemi, doğuştan vücut fonksiyonunu kullanamayan kişilere verilmektedir. Rahatsızlığın tanımı, rapordaki şekli kişinin vücut bütünlüğünü yüzde kaç kullandığına dair belirtilen konuları kapsamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen belge nüshaları süreli ve süresiz olacak şekildedir. Engellik durumunun, gelir ve raporlama sürecinin değişmesi ile engelli raporunda ve kimlik bilgilerinde değişimiler olacaktır. Ağır engelli raporu alma süreci şu şekilde gerçekleşir:

  • Rapor almak için öncelikli olarak kişinin Sağlık bakanlığınca yetkilendirilen bir hastaneye başvurması gerekir.
  • Muayene işlemi uzman doktor tarafından yerine getirilmektedir. Muayene sonuçları, engelli ruhsatı ve derecesinin tahlil edilmesi sonucunda rapor verilmektedir.
  • Tedavi edilebilir nitelikte olan hastalar için süreli rapor verilirken, tedavisi mümkün olmayan hastalar için de süresiz rapor verilmektedir.

Ağır Engelli Raporu Kimlere Verilir?

Ağır engelle raporu alan kişiler TC vatandaşı olmak zorundadır. Engelli yüzdesi %40 ve üzerinde olan kişiler ağır engelli raporu almaktadır. Bu şartları taşıyan kişilerin rapor alarak gerekli sosyal haklardan faydalanabileceği unutulmamalıdır. Rapor almak ve engeli oranını tespit edilmesi için ilgili polikliniğe başvuru yapılması gerekmektedir. Muayene süresince kişisel başka hastalıklar ortaya çıkarsa ayrı ayrı olacak şekilde poliklinik tedavisine devam edilmelidir. Muayene öncesinde Sağlık kurulundan başvuru belgesi alınarak, belge kurula teslim edilip, hastalığın yüzdesi tespit edilmektedir. Raporun analiz edilerek kişide ortaya çıkan hastalık ve engel derecesi, muayene sonucu SMS ile hastaya bildirilmektedir.

Ağır Engelli Raporu İçin Gerekli Evraklar

Ağır engelli raporu için gerekli evraklar TC kimlik belgesi, çocuklar için başvuru işlem kaydı anne ya da baba tarafından yaptırılmaktadır. Vasisi olan kişiler mahkemenin işleme aldığı vasi belgesini rapor beyanına eklemeyi ihmal etmemelidir. Kurul 5 adet vesikalık fotoğraf vererek, bazı durumlarda fotoğraf çekme işlemi kurulun önünde gerçekleşmektedir. Ağır engelli raporu için gereken diğer evraklar şunlardır:

  • Engellilere özel başvuru forum belgesi
  • Kişi eğer eğitim aldıysa engelli eğitim belgesi
  • İmzalı onaylı muayene belge beyanı

Başvuru esnasında istenen bu belgelerden birinin dahi eksik olması rapor başvuru işlemini geçersiz saymaktadır. Her iki yılda bir raporun ağırlık derecesi sağlık kurulunda hasta muayene oldukça değişmektedir. %80 ve üzeri olan hasta olan engelliler ağır engelli sınıfında değerlendirilmektedir.

Ağır Engelli Raporu Almak İçin Hangi Adımlar İzlenmelidir?

Ağır engelli raporu almak için izlenecek yollar ilk önce engelli raporu almakla başlatılmaktadır. Engelli raporunun sadece kurul önünde verildiği gerçeği unutmamalıdır. Diğer hastalık ve tetkikleri bir süre bekletildikten sonra engelli kişi, kurul gönünde hastaneye çağrılarak gerekli işlemleri yaptırılmaktadır. Ağır engelli raporu almak için şu yolları izlemek gerekir:

Sağlık kurulu tarafından yaptırılan bütün testler en az 8 ana branştan geçirilmektedir. Erken saatlerde hasta haneye giderek, gerekli tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.

Dilekçe bilgilerini doğru bir şekilde doldurup, kimlik bilgileri eşliğinde danışmaya giderek evraklarınızı teslim etmelisiniz. Vezne hizmeti hasta kişilere hangi doktor ve birim tarafından muayene olacaklarına dair bir belge verir. Kişiler gereken belge ve kayıt siciline göre muayene işlemine başlamaktadır.

Raporun alınarak ilgili sağlık birimine ziyaret edilebilmesi için öncelikle kan verilmelidir. Kan verme işlemini olabildiğince erken yapmanınız gerekir. Aksi halde kan sonuçları öğleden sonra ve diğer günlere sarkabilir.

Sağlık birimlerini ziyaretini ederek, kesinlikle doktorların imza vermelerini talep ederek, muayene olunduğunuza dair yasal süreçler koordine altına alınmalıdır.

Muayene işlerinin sağlık kurulu gereğince gerekli raporlama tetkiklerinin yaptırılması işlemi sonrasında kurul onayı gerekmektedir. Kurul onayından sonra, başhekim onaylı ağır engelli raporu alarak engelli olduğunuzu ispat edebilir, devletin sunduğu tüm sosyo ekonomik ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim