Engelli araçların satış işlemleri, aracın 5 yılının doldurması ve ÖTV kapamasının yapılarak faaliyete geçirilmesi ile mümkündür. Satış işlemleri yasal mevzuat gereği işleme alınmakta olup,   devlet desteği sayesinde ÖTV olmaksızın araç alma hakkı bulunmaktadır. Engelli araç satışı işlemlerine konu olmak için %90 ve üzerinde engelli veya özürlü olunması gerekir.

Engelli Araç Satışı İşlemleri Avantajları Nelerdir?

Engelli araç satış işlemlerinin kişilere sağladığı kolaylıklar 5 yıl dolmadan engelli aracın satışına izin verilmesidir. Engelli araç satışında avantajlı olacağınız diğer hak ve hükümlülükler şunlardır:

  • ÖTV kapama işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
  • Vergi dairesi yazışma işlemleri yasal çerçevede olarak kolayca yerine getirilmektedir.
  • Trafik tescil işlemlerinin yaptırılması
  • Noter satış süreci yönetiminin kolaylaştırılması
  • Kredili engelli araç alma imkânı

Engelli Araç satışı İçin ÖTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelli araç satışı için ÖTV hesaplama işlemleri Vergi Dairesince yapılır. ÖTV araç hesaplama işlemi yapılırken, aracın ne kadar süre ile kullanıldığına bakılmaksızın 5 yıllık ÖTV tahsil edilmektedir. Araç Satışı sırasında verilen indirimler tahsil edilerek, engelli araç satışı kolay bir şekilde yerine getirilmektedir.

Engelli Araç Satış İşlemlerinde Hangi Evraklar Gerekir?

Engelli araç satış işlemlerinden gerekli evraklar engelli kişinin okuma yazması varsa ve gelebiliyorsa kişinin kendisinin satış işlemine katılımı esas alınmıştır. Engelli araç satışı için gerekli görülen evraklar şunlardır:

  • Engelli raporu
  • Aracın ilk alındığı zamanki fatura örneği
  • Engelli rapor fotokopisi
  • Engelli kişinin kimlik fotokopisi

Engelli kişinin aracının satışı yapıldığı gibi onun adına vekâletlik yapan kişi de engellinin aracını satabilmektedir. Yasal sınırlar çerçevesinde resmi dairelerin yoğunluğuna göre, satış işlemleri ortalama olarak 2-4 saat arasında satış yapabilmekte, ödeme işlem süreci bitirilmiş olmaktadır.

%90 ve Üzeri Engellilerde Araç satış işlem Şartları Nelerdir?

Engelli oranı %90 ve üzerinde olan kişilerin engelli araç satış işlemi şartları engelli kişinin engel sebebi dikkate alınmadan faaliyete geçirilmektedir. Engelli kişiler beş yılda bir kez olmak üzere ÖTV ödememektedir. Engelli araç satışlarında ÖTV’siz işlem beyanını üst sınırı 303 bin 200 TL’ye yükseltilmektedir. Bu kişilerin işitme, konuşma, ortopedik, zihinsel ve böbrek hastası olup olmaması dikkate alınmamaktadır. Taşıtın bizzat kullanılıp kullanılmaması, araçta mekanik ilave ve tadilat işlemlerinin yapılması şartı da aranmamaktadır. Sadece aracın sedye ya da tekerlekli sandalye kullanımına uygun şekilde iktisap, araç edinme ve düzenleme işleminin yaptırılması öngörülmektedir.

%90 Ve Altındaki Engellilerde Araç Satışı Şartları Nelerdir?

%90 ve altı engellilerde araç satış işlem şartları ilk olarak engelli kişinin araç ediniminde ÖTV ödememe güvencesidir. Manuel vitesli araçlarda tertibat işleminin aksatılmadan yaptırılması engellilerin aracı kullanıma hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Engellilik oranı %90  ‘ın altında olan engelliler, işitme, görme, böbrek hastalığı ve zihinsel engelliler olarak ÖTV’den yararlanamamaktadır. İstisnai olarak otomatik vitese sahip bazı araçlar özet tertibat yapma gereksinimi duymadan araç alımı gerçekleştirebilmektedir.

ÖTV ödemesi olmadan satın alınan taşıtlar 5 yıl bitmeden yeniden satışa konu olursa 5 yıllık süre dolmadan yeniden ÖTV avantajı sağlanamamaktadır. Engelli kişi, aracı bizzat kullanması ya da araç kullanımı mümkün değilse araç edinme süreci yasalar çerçevesinde kişinin yaranına olacak şekilde iktisap edilmektedir. H, A,A1,12,B,B1,BE ve M sınıfı sürücü belgesi koşulları dikkate alınarak ÖTV indirimlerinden yararlanılabilmektedir. Engelli araç satışı ve alım işlemleri için gerekli yasal yükümlülükleri içeren Resmi belge niteliğinde olan kaynaklara ulaşmak için http://www.gib.gov.tr/node/87063  sayfasını tıklayarak engelli araç satış beyanı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim