Engelli ehliyeti almak 1 Ocak 2016 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliği bazı değişikliklere uğradı. Engelli ehliyeti olarak kabul edilen H sınıfı sürücü belgesi kaldırıldı. Engelli vatandaşlar geçmişte olduğu gibi sağlık raporlarına göre değerlendiriliyor ve A ya da B sınıfı ehliyet alabiliyor. Gerekli belgelerle sürücü kurslarına kayıt olan adaylar eğitim görür. Sürücü adayları hem teorik hem direksiyon derslerini tamamlamalıdır. Teorik derslerin ardından yazılı sınavda başarılı olanlar kişiler direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Engelli kişi sağlık raporunda araç kullanabilir onayı alır ve ardından sürücü kursundaki aşamaları başarıyla tamamlarsa sürücü belgesini alabilir. Ayrıca engelli kişiler araç üzerinde değişim yapma özgürlüğüne sahiptir. Kişi araç üzerinde bir değişim yaparsa bu durum ehliyet üzerinde belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde sürücü trafik kontörlü sırasında ceza alabilir.

Engelli H Sınıfı Ehliyeti Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Engelli ehliyetinde gereken belgeler ilk kez sürücü belgesi alanlardan ve sürücü belgesini yenilemek isteyen kişilerden istenir. Başvuru belgelerinin tamamlayan kişiler ehliyet sahibi olabilir. Engelli sürücü belgesi almak isteyen vatandaşlar için gereken başvuru evrakları şu şekildedir: 

  • Sürücü için engel durumunu gösteren engelli sağlık raporu istenir.
  • Son altı ay içine çekilmiş 2 adet fotoğraf gerekir.
  • Kimlik beyanı için nüfus cüzdanı gerekir.
  • Ücretlerin yatırıldığına dair banka dekontları gerekir.
  • Değerli kağıt bedeli istenir.
  • Eğer yenileme işlemiyse eski sürücü belgeleri alınır.

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli sürücü belgesi şartları yeni yönetmelik ile birlikte bazı değişikliklere uğradı. 2016 Trafik Yönetmeliği’nde H sınıfı sürücü belgesi kaldırıldı. Engelli ehliyeti için yapılan değişiklerle birlikte şartlar şu şekilde sıralanabilir:

·        B sınıfı belgelerde 18 yaş sınırı sabit kalırken A sınıfı belgelerde en az 20 yaş sınırı konuldu. Motosiklet ehliyetleri için de yaş sınırı en az 21 olarak düzenlendi.

·        A sınıfına ait belge almak isteyenler ise iki yıl süreyle deneyim kazanmaları için A2 ehliyetine sahip oluyorlar.

·        Sürücü sınavını başarıyla tamamlamış olmak gerekiyor.

·        Sürücü sertifikası hazırlanmış olmalıdır.

·        Sağlık raporu onaylanmış olmalıdır.

·        Adli sicil kaydı alınmalıdır.

·        Daha önce ehliyet belgesi elinden alınmamış olmalıdır.

B Sınıfı Ehliyeti H Sınıfı Ehliyete Çevirmek

B sınıfından ehliyeti H yapmak işlemi 2016 düzenleme ile birlikte uygulanmamaktadır. Vatandaşların B sınıfı ehliyetlerini H sınıfına çevirmek yerine doğrudan A ya da B sınıfı sürücü belgesi alması gerekir. H sınıfı ehliyetiniz varsa bu belgeyi koşulları yerine getirerek A ya da B sınıfı haline çevirebilirsiniz. Sürücü belgenizle ilgili düzenleme yapmak için iki temel durumu yerine getirmelisiniz. İlk olarak engellilik durumunuzla ilgili yeniden sağlık raporu almalısınız. İkinci durum ise sağlık raporunuz tamamlanınca ehliyet değişimi için başvuru yapmalısınız. Mevzuat tarafından uygun görülen hastanelerden ya da aile hekimlerinden sağlık raporu alınabilir. Ayrıca sağlık raporu alırken kan grubunuzu bilmiyorsanız kan grubunuzu gösterir belge de size verilecektir.

 Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Engelli sağlık raporu almak sürücü belgesi çıkarmak isteyen vatandaşlar için gerekir. Daha önce engelli sürücüler daha önce sağlık raporu almış olmalarına rağmen H sınıfı ehliyet için tekrar rapor çıkartmak zorundaydı. 2016 Trafik Yönetmeliği ile birlikte engelli ehliyeti almak isteyen sürücü adayları Sürücü Beyan Formunu doldurup tercih ettikleri bir hastaneden rapor alırlar. Gerekli olan muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra branş doktoru engelli raporunu olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaştırır. Engelli raporu için olumlu sonuç alınırsa branş doktoru raporu sağlık kuruluna aktarılır ve onaylanma işlemi tamamlanır. Kişi sağlık raporunda yer alan bilgiler dahilinde ehliyet başvurusunu yapabilir.

 

 

 

Editör: TE Bilisim