Esnaf BAĞKUR priminin miktarı 2021 yılı itibariyle indirimsiz olarak 1234,25 TL iken indirimli olarak 1055,36 TL’dir. BAĞKUR prim miktarı diğer sigorta türlerinde de olduğu gibi o yılki asgari ücret üzerinden belirlenmektedir. BAĞKUR 2008 yılından önceki sigorta ayrımında serbest meslek çalışanlarının ödediği prime verilen addır. 2008 yılından sonra tüm sigorta türleri tek bir başlık altında toplanmış ve kanunda yer aldığı maddeye göre adlandırılmıştır.

Yeni sigorta düzeninde eski SSK’lı olarak bilinen işçiler 4a’lı, BAĞKUR’lu olarak bilinen serbest meslek çalışanları 4b’li ve Emekli Sandığına bağlı olarak bilinen memurlar ise 4c’li olmaktadır. Bu üç sigorta grubu da aynı hastanede tedavi olmakta ve ayrı hastaneleri bulunmamaktadır. 4a’lı işçilerin sigorta primlerini işverenleri öderken, 4c’li memurların primlerini devlet ve 4b’’li serbest meslek çalışanlarının eski adıyla BAĞKUR primi yeni adıyla ise 4b primini ise 4b’linin kendisi ödemektedir.

BAĞKUR PRİMLERİ NASIL HESAPLANIR?

En düşük aylık BAĞKUR prim hesaplaması brüt asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. Avukatlar, şirket ortakları, esnaflar gibi 4b’liler yani vergi veya ticari mükellefiyetinden dolayı prim ödeyenler indirimsiz olarak en düşük brüt asgari ücretin %35,5’i, düzenli prim ödemesi yapılması halinde 5 puanlık indirimle %29,5’i oranında prim ödemektedir. O yılki brüt asgari ücret üzerinden gerekli hesaplamalar yapılabilecektir.

İSTEĞE BAĞLI BAĞKUR NEDİR?

İsteğe bağlı BAĞKUR, sigortalı işte çalışmayan ancak emeklilik hakkından yararlanmak isteyen vatandaşların BAĞKUR yani 4b kolundan prim ödedikleri sigorta sistemidir. Vatandaşlar istedikleri sigorta türüne ait primleri ödeyerek istedikleri sigorta kolundan emekli olabilmektedir.

Emekli olmak isteyen ancak çalışmayan vatandaşlar istedikleri sigorta kolundaki şayet buradaki gibi 4b kolundaki prim düzenine göre ödeme yapıp prim ödemelerini bitirdikten sonra yaşı bekleyecek ve yaşları geldiğinde de emekli olacaklardır.

İSTEĞE BAĞLI BAĞKUR PRİMİ NASIL HESAPLANIR?

İsteğe bağlı olarak BAĞKUR primi ödeyen vatandaşlar aylık en düşük brüt asgari ücretin %32’si, en yüksek ise bunun 7,5 katı kadar prim ödemesi yapmaktadırlar. İsteğe bağlı BAĞKUR’lu olan kişiler 5 puanlık prim indiriminden yararlanamamaktadır. İsteğe bağlı BAĞKUR primi ödeyen kişiler 9000 günle normal emeklilik 5400 günleyse yaş haddinden emeklilik hakkı elde etmektedir. Başta yapılan isteğe bağlı BAĞKUR primi hesaplaması dikkate alındığında en düşük isteğe bağlı aylık BAĞKUR ücreti 942,76 TL, EN YÜKSEĞİ İSE 7.063 TL’dir.

EK 5 BAĞKUR NEDİR?

Ek 5 BAĞKUR, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa 2011 yılında eklenen Ek 5 maddesi ile kamu idarelerinde tarım ve orman işlerinde hizmet akdi olan süresiz çalışan kişiler Ek 5 sigortalısı ya da tarım sigortalısı olarak tanımlanmaktadır. Bu mevsimlik işçilerin emekli olabilmeleri için belli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı sigorta yaptırmalarına kanunen izin verilmiştir.

Ek 5 BAĞKUR sigortalısı olmak için ise bahsedilen isteğe bağlı sigortalılık 4b sigorta kolu üzerinden yaptırılması gerekmektedir. İsteğe bağlı sigortalılık hangi sigorta kolu üzerinden yaptırılırsa çiftçiler o sigorta kolundan emekli olmuş olacaktır.

EK 5 BAĞKUR PRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Ek 5 BAĞKUR’lular brüt asgari ücretin 27 günlük kısmının %34,5’i oranında prim ödemektedir. Primlerini düzenli ödeyen çiftçiler ise 26 günlük brüt asgari ücretin %29,5’i oranında prim ödemektedir. 2023 yılında ise çiftçi BAĞKUR’lular da 30 tam günlük asgari ücret üzerinden prim ödeyecektir. Buna göre Ek 5 BAĞKUR primi hesaplaması yukarıdaki oranların asgari brüt ücreti üzerinden hesaplanmasıyla bulunmaktadır.

Eğer çiftçi BAĞKUR’lunun geçmiş döneme dair prim borcu yoksa düzenli olarak primlerini ödüyorsa 5 puanlık indirimle en düşük çiftçi BAĞKUR primi aylık 781,36 TL ancak geçmiş döneme dair prim borcu bulunmakta ise aylık en düşük prim tutarı 913,80 TL olacaktır. Çiftçi BAĞKUR’lunun ödeyeceği en yüksek prim tutarı ise yukarıda belirtilen tutarların 7,5 katı olacaktır.

Editör: TE Bilisim