Hangi partiye üye olduğunu sorgulama işlemi E devlet hizmet partalı üzerinden gerçekleştirilir. E devlet sitesine giriş yapabilmek için kullanıcı bilgilerinin, şifre ve T.C kimlik numarasının sisteme doğru bir şekilde girilmesi gerekir.  Şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek 2 TL işlem ücreti karşılığında şifre alabilirsiniz. Şifrenizle beraber www.turkiye.gov.tr adresini tıklayarak sisteme kolayca giriş yapabilirsiniz. Hangi partiye üye olduğunu sorgulama için siyasi partiye üye olup olmadığınızı ya da hangi partiye üye olduğunuzu öğrenmek için ‘’siyasi parti üyelik sorgulama’’  yazarak sistem üzerinde parti üyeliğini analiz edebilirsiniz. Siyasi parti üyeliği ya da partiden üyelik istifanızın kabul edilip edilmediğini araç çubuğuna siyasi parti üyelik iptali yazarak siyasi parti üyelik işlemlerinizin aktif olup olmadığını güncel olarak takip edebilirsiniz.

Siyasi Parti Üyelik Sorgulama İşlemleri  e -Devlet Dışında Nerelerden Yapılır?

Siyasi parti üyeliği sorgulama işlemleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının   www.yargıtaycb.gov.tr  adresine tıklanarak öğrenilebilir. Siyasi parti üyeliği kapsamında en güncel ve yeni bilgileri site paneli üzerinden görüntüleyebilir, kolay hızlı bir şekilde parti içindeki konumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sorgu yapan kişinin TC. Numarasını girilerek siyasi parti olarak faaliyet gösterip göstermediği bilgisine kolay bir şekilde ulaşılmaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı online hizmet panelinden çıkan forum üzerinden TC kimlik numarası, Kimlik türü,  cüzdan seri numarası bilgileri doldurularak siyasi parti üyeliği etkin bir şekilde sorgulanmaktadır.

SMS ile Hangi PartiyeÜye Olduğunu Sorgulama Hangi Yöntemlerle Yapılır  ?

Sms ile hangi partiye üye olduğunu sorgulama işlemi için PARTI TCKİMLİK NO yazılarak 40 60’a gönderilir. Sms ile siyasi parti üyeliği sorgulama hizmetinden faydalanabilmek için attığınız her mesajın ücreti vergiler dâhil olmak üzere 1,5 TL’dir. Cevap olarak gönderilen mesajda direk olarak bilgi verilmektedir. Hangi partiye üye olduğunu sorgulama işleminde Örneğin; kaydınız olumsuz sonuçlandıysa size ‘’Herhangi bir siyasi partiye üye kaydınız bulunamamıştır ‘’ kısa mesajı gelmektedir.

Siyasi Parti Üyeliği İptal ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Siyasi parti üyeliği iptal ve sorgulama işlemi e-Devlet hizmet partalı üzerinden gerçekleştirilir. E devlet üzerinden doğru şifre ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yapılmalıdır. E devlet kapısı üzerinde yer alan siyasi parti üyeliği iptal etme ekranına gelerek e-Devlet üzerinden üyelik işlemlerinizi kısa sürede iptal edebilirsiniz. İşlemin son durumu hakkında bilgi sahibi olmak İçin yeniden siyasi parti üyeliği ekranına ulaşarak, işlemlerinizin geçerli olup olmadığını saniyede öğrenebilirsiniz. Sistem henüz hayata geçirilmeden önce siyasi partilere üye olan vatandaşlar il ve ilçe başkanlık binalarına bizzat gidip seçim kurullarına istifa dilekçesi vererek istifa işlemini gerçekleştiriyordu. Günümüzde e- Devlet hizmet panelinin işlev kazanmasıyla vatandaşlar   www.turkiye.gov.tr  adresini tıklayıp siteye giriş yaparak siyasi parti üyeliği, iyelik iptali işlemleri ve tüm bireysel kullanıcı işlemlerini kolayca yapabilmektedir.

İstifa işlemlerinde kişinin istifa talebini partisine bildirmesi ve ilgili siyasi partiye başvuru yapması gerekir. Kişi şahsen ya da kimliği ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurabilir, Noter aracılığıyla istifa işlemini gerçekleştirmek isteyen partiler, Yargıtay başsavcılığına istifasına ilişkin belge ve aslını gönderebilir. İstifa işlemi, siyasi partiye üyelik başvurunun sorgulanması ve her türlü parti işlemlerinin son durumu hakkında E -devlet sistemi, savcılıklar ve sms yolu ile bilgi sahibi olabilirsiniz. Hangi partiye üye olunduğu bilgisinin yanı sıra siyasi parti içindeki görev ve faaliyet esasları e –Devlet kapısı üzerinden sorgulanmaktadır. Hangi partiye üye olduğunu sorgulama için tercih edilen e-Devlet, son yılların ne çok rağbet gösterilen bir haber ve kişisel bilgi arşiv alanı olarak hizmet vermektedir. Sistem, güvenlilik esası gereğince milyonlarca kullanıcının bilgilerini saklayan güvenli bir iletişim ağı olarak faaliyet göstermektedir.

Editör: TE Bilisim