Sektörde 40 yılı aşkın tecrübesiyle, yaklaşık 2000 kişiye istihdam sağlayan HİDROMEK, dördü Ankara’da, biri İzmir’de, biri de Tayland’da olmak üzere altı üretim tesisinde kazıcı yükleyici, hidrolik ekskavatör, lastikli yükleyici, motor greyder ve toprak silindir üretimi yapıyor.

Yurt içinde ASO 1’inci OSB’de 1.400 dönümü aşkın sanayi parseli üzerinde HİDROMEK Üretim Üssü’nün inşaatına devam eden HİDROMEK, Üretim Üssü’nde ilk olarak faaliyete geçen komponent fabrikasında daha önce ithal edilen şanzıman, aks, hidrolik redüktör ve hidrolik silindir gibi ana komponentleri büyük ölçüde kendi bünyesinde üretiyor.

JAPONYA'YA İHRAÇ EDİLEN İLK İŞ MAKİNESİ

Dünyada 6 kıtada 100’den fazla ülkede makineleri çalışan HİDROMEK, 80’den fazla ülkede bulunan yetkili bayileri ve yurt dışındaki 100’ü aşkın servis noktası ile müşterilerine yedek parça ve servis hizmetini hızlı bir şekilde sunuyor. HİDROMEK tarafından geliştirilen yeni MG230-5 motor greyder Japonya’ya ihraç edilen ilk iş makinesi olma özelliği taşıyor.

YELLOW TABLE'DA İLK VE TEK TÜRK MAKİNE ÜRETİCİSİ

HİDROMEK, iş makineleri konusunda tüm dünyaya bilgi tedariki sağlayan ve sektöre referans oluşturan basın kuruluşu KHL Group’un, dünyada iş makineleri üreten en büyük firmaların sıralandığı uluslararası “Yellow Table” listesinde yer alan ilk ve tek Türk makine üreticisi oldu. “Yellow Table 2020” listesinde de yer alan HİDROMEK, listeye 7’nci kez girdi.

AR-GE’ye önem veren ve üniversitelerle iş birlikleri hayata geçiren HİDROMEK, Türkiye’nin 157’nci, sektörünün ilk AR-GE merkezini hayata geçirdi ve bugün faaliyette olan 2 AR-GE merkezinde çeşitli çalışmalar yürütüyor. Türkiye’nin sayılı taşıt tasarım stüdyolarından HİDROMEK Tasarım Stüdyosu ile iş makinesi tasarımı konusunda fark yaratan HİDROMEK, IF Design Award, German Design Award, Red Dot Best of The Best, Good Design, Automotive Brand Contest gibi dünya çapında prestije sahip tasarım ödülleri kazandı.

HİDROMEK NASIL DOĞDU?

HİDROMEK, 1978 yılında makine yüksek mühendisi Hasan Basri Bozkurt tarafından kuruldu. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde (KGM) işçi olarak çalışan Bozkurt, KGM bursuyla okuduğu İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını da aynı bölümde tamamlayan Bozkurt, KGM’ye mühendis olarak döndü ve KGM 4’üncü Bölge’de şef oldu.

1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra, Türkiye’nin maruz kaldığı ambargo nedeniyle makinelerin parçaları bulunamaz olunca o dönem ihtiyaç olan ve ambargo sebebiyle yurt dışından temin edilemeyen iş makineleri parçalarını Hasan Basri Bozkurt ve iş arkadaşları KGM bünyesinde kendileri üretmeye başladı. Bozkurt, zaman içinde kendi atölyesini kurdu. İşte HİDROMEK’in kuruluş hikayesi böyle başladı.

TÜRK MÜHENDİSLER TARAFINDAN HAZIRLANAN ÖZGÜN İŞ MAKİNELERİ

Kendi işini kurma hayali olan Bozkurt, 1978 yılında kurumdan ayrılarak Ankara, Siteler’de 150 metrekarelik bir atölyede HİDROMEK’in temellerini attı. Bozkurt, başlangıçta iş makineleri için yedek parça ve tarım traktörlerine yükleyici ve kanal kazıcı ekipmanı üretiyordu. HİDROMEK’in bu faaliyetleri iş makinelerinin tabana yayılıp kullanımını artırdı. Çalıştıkları atölye kendilerine küçük gelmeye başlayınca ek atölyeler kiralandı. Bu atölyeleri birleştirmek için 1986 yılında önemli bir adım atılarak Ankara-İstanbul yolunda bulunan ve günümüzde Satış Sonrası Hizmetler Merkezi olarak kullanılan üretim tesisi kuruldu.

Bozkurt’un hayali ve hedefi, tasarımı kendilerine ait olan özgün bir iş makinesinin HİDROMEK çatısı altında üretilmesiydi. Geçen zaman içinde gerekli deneyimi kazanan HİDROMEK, 1989 yılında Türk mühendisler tarafından tasarlanan HMK 80 Serisi kazıcı yükleyiciyi üreterek piyasaya sundu. Türkiye’de üretilen ilk iş makinesi olan HMK 80, Türk sanayisi için bir dönüm noktası oldu. 1991 yılında ise dört tekerden çekişli ve dünyada dört tekerden direksiyon kumanda uygulaması ile ticarileşmesi yapılan ilk kazıcı yükleyici HMK 100 Serisi üretimine başlandı. Zamanla üretim için daha geniş bir tesise ihtiyaç duyan HİDROMEK, 1996 yılında Ankara 1’inci OSB’de yer alan üretim tesisini kurdu.

Ürettiği kazıcı yükleyiciler ile iç pazarda kendini ispat eden HİDROMEK, 1999 yılında Tunus’a gerçekleştirdiği ihracat ile yurt dışına açıldı. Yer aldığı tüm pazarlarda kalıcı olma hedefiyle hareket eden HİDROMEK, ilerleyen yıllarda Tunus’ta kazıcı yükleyici ile pazar lideri oldu. 2001 yılında İzmir Ege Serbest Bölgesi'ndeki üretim tesisini kuran HİDROMEK, ihracatına ivme kazandırdı.

Ürün gamını genişleterek müşterilerin taleplerini tek çatı altında karşılama hedefi doğrultusunda 2002 ve 2003 yıllarında sırasıyla paletli ve lastikli ekskavatör üreten HİDROMEK, 2006 yılında “Türkiye’den 10 dünya markası çıkarma” hedefiyle oluşturulan devlet destekli markalaşma programı TURQUALITY’e sektörünün ilk firması olarak kabul edildi. 1 yıl sonra, İspanya’nın Barselona şehrinde ilk yurt dışı satış ve satış sonrası hizmet merkezi olan HİDROMEK WEST’i kurdu. HİDROMEK WEST ile iş makineleri sektörünün en önemli pazarlarından Avrupa’ya daha hızlı ve kolay ulaşım sağlandı.

Yurt dışındaki varlığını güçlendirecek yatırımlara sonraki yıllarda da devam eden HİDROMEK, Mitsubishi Heavy Industries ile imzaladığı anlaşmayla Mitsubishi'nin Tayland'daki motor greyder üretim tesisi ile tüm tasarım, üretim, know-how teknolojisini satın aldı ve Tayland’da HİDROMEK Construction Equipment Thailand (HCE) şirketini kurdu. Aynı yıl, Rusya, Krasnodar'da yurt dışı satış ve satış sonrası hizmet merkezi HİDROMEK RUS kuruldu. İlerleyen yıllarda Japonya’daki yurt dışı satış ve satış sonrası hizmet merkezi HİDROMEK JAPAN faaliyete geçirildi.

Editör: TE Bilisim