Kokulu taş yapım işlemi silikon kap yardımı ile taşların kırılma parçalanma derdi olmadan çikolata ve ya kek silikon kapları vasıtasıyla yapılır. Silikon kalıplarını taş yapımında kullandıktan sonra yeniden kek pişirmek için kullanmamalısınız. Kokulu taş yapımı sırasında kalıpları temizledikten sonra, evlerinizin lavabo tuvalet gibi alanlarında kullanmamalısınız. Suyun ısı dengesini koruyarak hazırladığınız kokulu taşlara hoş kokulu esanslar kullanarak taşın uzun ömürlülüğünü ve tercih edilebilirliğini artırabilirsiniz. Bazı esanslar taşları sararttığı için açık renkli esasları tercih ederek hediyelik ve süs eşyası olarak taşları keyifle kullanabilirsiniz.  Kokulu taş modellerini sevdiklerinize doğum günü hediyesi olarak verebilir, kokusu, sunumu ve dekoratif dizaynı ile taşları her dönem güvenle kullanabilirsiniz.

Kokulu Taş Malzemeleri Nelerdir?

Kokulu taş malzemeleri şunlardır:

  • Kokulu taş tozu
  • Karıştırma kabı
  • Boya
  • Spatula
  • Slikon kalıp
  • Esans
  • Hassas tartı

Kokulu Taş Yapımı Nasıldır?

Kokulu taş yapımı için öncelikle kullandığınız ölçüye özenle dikkat etmelisiniz. Taş yapımı için her kullandığınız ölçü birbirinden farklı olmalıdır. Ölçüm işlemini yaparken muhakkak her kullandığınız ölçüyü dengeli bir şekilde tartarak hassas ölçüm aletleriyle kokulu taş yapımı işlemine güvenle başlamalısınız. Gram ile yaptığınız her ölçü sonrası taşın kuruduktan sonraki kıvamı önemli olduğu için, gram dengesine ayrıca dikkat etmelisiniz. Silikon kalıbın kalınlık incelik durumu da taşın son hali için son derece önemlidir. Çünkü silikonun kalınlık incelik durumuna göre kullanılan toz miktarı değişmektedir. Silikonun ince olması taşta kullanılan malzemelerin daha dayanıksız ve kısa ömürlü olmasına neden olmaktadır. Kokulu taş malzemelerini olabildiğince silikon kalınlığına göre belirlemek mümkün oldukça daha kalın ve çatlamayan taşlar tasarlamaya dikkat etmelisiniz.

100 gram toz için 35 gram su kullanılması önerilmektedir. Bu ölçüye göre taşın büyüklüğüne kullanım alanına göre diğer ölçümlerinizi kendinizi ayarlayabilirsiniz. Toz içinde kendine has esans kokusu yoksa ayrıca 100 gram için iki damla esans kullanabilirsiniz. 100 gram için iki damla esans, 3-4 damla koku yeterli gelmektedir. Taş yapımı için kullandığınız renk ve esansları zevkinize göre tercih edebilir, taş yapımı işlemini kendi ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilirsiniz.

Verilen ölçülerle kokulu taş karışımını iyice harmanladıktan sonra iyice tortu kalmayacak şekilde karıştırmaya devam edin.  Karışımı silikon kabın içine dökerek yaklaşık olarak 15-20 dakika kalıbın içinde bekleterek dondurun. Donan taşı, kırılmayacak şekilde dikkatlice kalıbın içinden çıkarın ve özellikle parçalamamasına dikkat edin.  Taşı serin oda sıcaklığında muhafaza ederek bir süre iyice dayanıklı bir hale gelmesi için bekleyin.

Adım Adım Kokulu Taş Yapımı Hangi Yöntemlerle Yapılır?

Aşamalı yapılan kokulu taş yapımı yöntemleri öncelikle bir tencereyi ocağın üzerine alıp gerekli ısı dengesini korumayla başlatılmaktadır. Adım adım kokulu taş yapımı şu şekildedir:

  1. Karıştırma kabına kokulu taş tozu aktarılır.  
  2. Tencerede kullanılan suyun miktarına dikkat edilmelidir. 2 ölçek toz kullanılıyorsa bir ölçek su kullanılmasına ayrıca dikkat edilmelidir. 
  3. Tenceredeki suyu ısıtıp kaynattıktan sonra karıştırma kabının içine karışıma ilave edilmelidir. 
  4. Karışımı çubuk yardımıyla karıştırarak iyice harmanlanmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Karıştırma işlemi sonrasında karıştırma kabının içine koku ve esans damlatılarak taşa hoş koku aroması verilmelidir.  
  6. Karışımın topaklanmadan pürüzsüz bir hal alması için aralıksız olarak karışımı karıştırmaya devam etmelisiniz. Karşımı iyice karıştırarak dilediğiniz miktarda esans ve boya damlatabilir, zevkinize göre taş yapım sürecini kontrol altında tutabilirsiniz.
  7. Ne kadar çok taş yapacaksanız karışımın ölçü adedini ve koku dengesini artırabilirsiniz.
  8. Hazırlanan karışımı kurumadan el çabukluğuyla kalıplara dökerek, kokulu taşların üzeri hava kabarcığı olmaması için başparmağınızı bastırarak kuvvet uygulayabilirsiniz. 20-22 dakika bekledikten sonra sertleşen taşları kırılmadan kalıplara alabilir, silikon kalıplara yeniden baskı uygulayarak özenli bir şekilde çıkartabilirsiniz.
  9. Not: Kalıptan çıkartılan kokulu taş kırılırsa tekrardan eriterek dondurabilir, yeni kokulu taş modelleri imal edebilirsiniz.
Editör: TE Bilisim