Krossing Over nedir, hangi evrede yer alır? Krossing Over hangi evrede gerçekleşir? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Biyoloji konularından biri olan Mayoz bölünmeleri sosyal medyada gündem oldu. Mayoz, aynı zamanda eşeyli üremenin temelinde yer alan, yüksek yapılı hayvan ve bitkilerin tümünde görülen bir bölünme çeşididir. Bu bölünmeyle yeni nesiller arasında genetik çeşitlilik sağlanmaktadır. Peki, Krossing Over nedir, hangi evrede yer alır? Krossing Over (cross-over) hangi evrede gerçekleşir? İşte tüm detaylar haberimizde…

MAYOZ BÖLÜNME NEDİR?

Mayoz bölünme, temelde eşeyli üremenin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu bölünme sırasında “2n” kromozomlu ana hücreden “n” kromozomlu 4 tane yavru hücre oluşur. Üreme hücreleri olarak bilinen sperm ve yumurta, mayoz sonucunda oluşur. Genetik çeşitliliğin sağlanması ve tür devamlılığı için mayoz bölünme gerçekleşmek zorundadır.

Mayoz bölünme esnasında mitoz bölünmeden farklı olarak parça değişimi ve DNA eşleşmesi gözlenir. Bu eşleşme yalnızca ilk safhada olduğu için de bölünme sonucunda oluşan yavru hücreler, ana hücreden kalıtsal anlamda farklıdır. Bu sebeple de mayoz bölünme evrim açısından oldukça önemli kabul edilir. Bunun yanı sıra bir hücre birden fazla kez mitoza uğrayabilir ancak aynı hücrede mayoz bir kez gerçekleşir.

KROSSİNG OVER HANGİ EVREDE GERÇEKLEŞİR?

Mayoz-1 sona erdikten hemen sonra, dinlenme olmadan, çekirdek zarı parçalanır. Mayoz-1 esnasında oluşan iğ ipliklerine dik uzanacak şekilde yeni iğ iplikçikleri meydana gelir. Her iki yavru hücrenin de “n” sayısındaki kromozomları, hücrenin ekvatoral düzlemine dizilir. Bu esnada gen değişimi (cross over) gözlenmez.

Cross-over, sinapsis arasında kromozomların kardeş olmayan kromotitlerinin birbirine dokunan kiyazma adı verilen bölgelerde parçacıklar arasında gen değiş tokuşu yapması olayına denir. Bu olay da, Mayoz 1 'de PROFAZ evresinde gerçekleşir.

KROSSİNG OVER NEDİR, HANGİ EVREDE YER ALIR?

Kromozomlar iyice kısalıp kalınlaşır. Eşleşen homolog kromozomlar bu evrede birbirleri ilke iyice kaynaşırlar. Evrenin sonunda her kromozom çiftinde dört kromatid görülür ve bu yapıya tetrad denir. Hücrede görülen tetrad sayısı n kadardır. Homolog kromozomların kardeş olmayan kromatidleri arasında gen alışverişi görülür bu olaya krossing-over (parça değişimi) denir.

Tetrad oluşturan kromozomlar birbirlerini iterek ayrılmaya başlarlar. Ancak krossing-over bölgelerinde kiyazmalarla (Kardeş olmayan kromatidler arasındaki çakışma noktaları) bağlantılarını sürdürürler.

Editör: TE Bilisim