Eve sabun yapımı işlemi doğru, kaliteli ve sağlık açısından herhangi bir zarar oluşturmayacak şekilde yapıldığında son derece faydalıdır. Evde sabun yapımı için, doğru malzeme seçiminin yanı sıra masraftan kaçınmayarak kalite esası olan malzemeleri tercih etmelisiniz. Gözlük takıp, pencereleri açarak, ellerinizi muhafaza ederek, sabun içindeki kostak maddesinden korunmalı, sabunu hijyenik ortamlarda yapmaya özen göstermelisiniz. Doğal madde grubundan olarak gösterilse de kostak maddesinin içeriği kimyasal bileşenlerden oluşmaktadır.

Evde Yapabileceğiniz Lavanta Sabunu Malzemeleri Nelerdir?

Evde hazırlanan lavanta sabunu tarifi şu şekildedir:

  • 15 gr kostik soda /temizlik malzemesi satan yerlerden temin edebilir,   sabun yapımına güvenle kullanabilirsiniz. Tehlikeli kimyasal madde içeriğine sahip olduğu için gözlerinize ve cildinizle temas ettirmeden kullanmaya özen göstermelisiniz. Maddeyi çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza etmelisiniz.
  • 120 ml zeytinyağı
  • 30 ml saf su
  • 10 ml lavanta yağı
  • Kurutulmuş lavanta çiçeği ve yaprakları

Evde Yapılan Lavanta Sabunu İçin Gerekli Araç Gereçler Nelerdir?

Evde yapılan lavanta sabunu için gerekli araç gereçler şunlardır:

  • Eldiven
  • El blenderi
  • Tencere
  • Gözeri tam anlamıyla koruyan gözlük
  • Tahta kaşık
  • Sabunlara şekil vermek için kalıplar
  • Orta boy cam kâse 

Evde Hazırlanan Lavanta Sabunun Yapılışı Nasıldır?

Evde hazırlanan lavanta sabunun yapılışı için öncelikle sabun yapılacak alanın hava aldığından emin olmalısınız. İçeriğindeki kimyasal madde olan kostikten korunmak için asla kapalı alanlarda sabun yapılmamalıdır. Gözünüze koruyucu gözlüğünü takarak eldivenleri elinize geçirin ve sabun yapımı için doğru malzemeleri kullandığınızdan emin olun. Bu aşamada olabildiğince kaliteli ve uzun süreli kullanabileceğiniz dayanaklıktaki malzemeleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Gözlükleri ve eldivenleri taktıktan sonra cam kâseyi elinize alın ve içine kostik sodayı dökün. Kostik sodanın üzerine suyu ilave ederek iyice karıştırmaya devam edin. Malzeme kimyasal ve zararlı bileşenlerden meydana geldiği için karışımı olabildiğince özenli bir şekilde karıştırın, etrafa sıçramamasına özen gösterin.

Evde sabun yapımı için kullandığınız malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra soğuması için karışımı bir tarafta bekletin. Yapılış aşamasında karışım yüksek bileşenlerden meydana geldiği için dumanların çıkması son derece normaldir. Endişeye kapılmadan sabun yapımına devam edin. Çıkan dumanlardan etkilenmemek için karıştırma ve sabun üretim işlemlerini açık havalarda yapmalısınız. Tencereyi alarak içine zeytinyağını koyup ocağa alın. 40 C’ye ulaşıncaya kadar yağı kaynatmadan ısıtın ve yavaş yavaş ısınan yağı ocaktan alın. Karışımın içine kostik sodayı da alarak el blenderi yardımıyla yağ karışımını iyice  karıştırın. Karışım jel kıvamına geldikten sonra içine lavanta yağı ve kurutulmuş lavanta çiçek ve yapaklarını da alarak iyice karıştırın. Son aşamada sabunu dökeceğiniz kalıbı elinize alarak içine bir tutam lavanta çiçeği koyun. Lavanta sabuna hoş koku ve aroma verecektir. Karışımı lavanta çiçeği koyduğunuz kalıba yerleştirin ve iyice boca edin. Döktüğünüz karışımın üst kısmına lavanta çiçeği serpiştirerek kalıbı soğumaya bırakın. Sabunun üzerini havlu benzeri bir örtüyle kapatarak kalıbı 24 saat hiç kıpırdamadan bekletin. Kalıbı 1 gün süreyle iyice donması için bekletmelisiniz. 1 günün sonunda sabunu kalıbından çıkararak nemsiz bir ortamda 1-2 ay olacak şekilde muhafaza edin ve sabunları keyfinize göre kullanın.

Lavanta yağı ile hazırlanan sabun için kendiniz de yeni alternatifler üretebilirsiniz. Malzemeler içinde sabuna hoş koku veren maddeleri değiştirebilir, isteğinize göre tarçın, biberiye, badem yağı, gibi yağları kullanarak sabuna hoş koku ve aroma zenginliği kazandırabilirsiniz. Evde sabun yapımı için öncelikle kaliteli, uzun ömürlü malzemeler tercih etmelisiniz. Sabun bileşenlerine karşı herhangi bir alerjiniz yoksa ev yapımı sabunları doktorunuz önerisiyle güvenle kullanabilirsiniz. 

 

Editör: TE Bilisim