Güneş tutulması ne zaman? Ay tutulması ne zaman? Türkiye’den görülecek mi? Sorularına yanıt arayan astronomi tutkunlarına yanıt olabilmek için bütün ayrıntıları haberimizde derledik. Nadir görülen, görünse de dünyanın yalnızca belli bir kısmından izlenebilen büyüleyici doğa olaylarını kaçırmak istemeyen uzay ve bilim severler, tutulmaların bu yıl ne zaman meydana geleceğini merak ediyor. Peki, Güneş tutulması ne zaman? Ay tutulması ne zaman? Türkiye’den görülecek mi? İşte konu hakkında tüm detaylar…

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN? AY TUTULMASI NE ZAMAN?

2021 Gök Olayları Yıllığı'na göre, bu yıl 2 Güneş tutulması ve 2 Ay tutulması yaşanacak. Ayrıca geçen yıllarda olduğu gibi 2021'de de 8 gök taşı yağmuru gerçekleşecek.

2021 yılında dünyada gerçekleşecek tutulmalar ve gözlenebilecekleri kıtalar ise şöyle;

26 Mayıs 2021 tarihinde oluşacak “Tam Ay Tutulması” Asya, Avustralya ve Pasifik Okyanusu’ndan görülebilecek.

10 Haziran 2021 tarihinde “Halkalı Güneş Tutulması” Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan görülebilecek.

19 Kasım 2021 tarihinde “Parçalı Ay Tutulması” Amerika ve Avustralya kıtalarında gözlemlenebilecek.

4 Aralık 2021 tarihinde ise “Tam Güneş Tutulması” Antarktika, Güney Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan izlenebilecek.

TÜRKİYE’DEN GÖRÜLECEK Mİ?

2021 Gök Olayları Yıllığı'na göre, bu yıl 2 Güneş tutulması ve 2 Ay tutulması yaşanacak. Ancak bu yılki dört tutulma da Türkiye'den izlenemeyecek. Ayrıca geçen yıllarda olduğu gibi 2021'de de 8 gök taşı yağmuru gerçekleşecek.

2021 yılında biri tam, biri halkalı iki Güneş tutulması, biri parçalı, biri de tam iki Ay tutulması gerçekleşeceğini belirten Dr. Tuncay Özışık, hem koordinat hem zaman olarak bakıldığında Türkiye'den bu tutulmaların hiçbirinin gözlenemeyeceğini söyledi. Dr. Özışık, “Amatörler veya gökyüzü meraklıları, tutulmalar açısından biraz şanssız bir yıl geçirecek. Buna karşın tabi ki kuyruklu yıldız veya meteor gibi olayları bir yıl önceden hesaplamak imkânsız, onlar olabilir." sözlerinde bulundu.

GÖKTAŞI YAĞMURLARI

2-3 Ocak’ta Quadrantid (Dörtlük) adındaki yağmurda 40 adet göktaşı düşmüştü. 2021 yılındaki diğer göktaşı yağmurlarının gerçekleşeceği tarihler, saatler ve görülebilecek sayıları şu şekilde;

Lyrid (Çalgı) 22-23 Nisan’da 20 adet, Eta Aquarid (Eta Kova) 5-6 Mayıs’ta 60 adet, Delta Aquarid (Delta Kova) 27-28 Temmuz’da 20 adet, Perseid (Kahraman) 12-13 Ağustos’ta 60 adet, Orionid (Avcı) 20-21 Ekim’de 20 adet, Leonid (Aslan) 17-18 Kasım’da 15 adet ve Geminid (İkizler) 13-14 Aralık’ta 120 adet

TUTULMALAR NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Ay tutulması, ay kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür.

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

Editör: TE Bilisim