On bir ayın sultânı mübârek Ramazân-ı Şerif'te vatandaşlar, Kur'ân-ı Kerim Hatm-i Şerifi ve Mukâbele okumalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, Diriliş Postası olarak Ramazan-ı Şerif'e özel organize edilen Mukâbele programı, her akşam saat 22:00'de canlı olarak yayınlanacak.

Mukabele programı kapsamında Kur'ân-ı Kerim kraatını, dünya çapında düzenlenen hafızlık yarışmalarında dereceye girmiş hafızların yetiştiği, İstanbul Beyoğlu'nda faaliyet gösteren Abdüsselam Kuran Kursu’ndan Hâfız Ömer Faruk Cenik icrâ edecek.

Diriliş Postası Gazetesi'nin Facebook, Twitter ve YouTube kanalı aracılığıyla Ramazan-ı Şerif boyunca siz değerli okurlarına takdim edeceği Hatm-i Şerif programına, aşağıda yer alan bağlantı linklerinden erişilebilecektir.

Mukâbele canlı yayın bağlantı linkleri;

YouTube'dan izlemek için TIKLAYINIZ.

Facebook'tan izlemek için TIKLAYINIZ.

Twitter'dan izlemek için TIKLAYINIZ.

***

DAHA ÖNCE OKUNAN CÜZLER;

4. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

5. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

6. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

7. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

8. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

9. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

10. Cüz videosu için TIKLAYINIZ!

Kur’ân-ı Kerîm okumanın fazileti

“Şu Kur’ân, insanların kalp gözlerini açacak bir nûr, sağlam bilgi edinmek için bir hidâyet ve rahmettir.”
[Sûre-i Câsiye 45/20]

Ku’ân-ı Kerîm okumanın fazileti ile ilgili Hadîs-i Şerîflerden bazıları;

“Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğreteninizdir.”

“Ümmetimin en faziletli ibadeti, Kur’ân okumaktır.”

“Muhakkak Kur’ân bir zenginliktir ki, onun üstünde zenginlik olmadığı gibi onunla beraber de fakirlik yoktur. Kendisine Kur’ân nasip olan bir kimse, başkasının kendisinden daha zengin olduğunu zannederse, Allâhu Teâlâ’nın âyetleriyle alay etmiş olur.”

Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz; ”’Demir paslandığı gibi şu kalpler de paslanır!’ buyurdu. ‘Cilâsı nedir yâ Resûlallah?’ diye sorulunca ise, ‘Kur’ân okumak ve ölümü hatırlamaktır!’ buyurdular.”

***

Ku’ân-ı Kerîm okunan yere, dinlemek üzere Melâ’ike-i Kirâm teşrif eder. O evde bolluk ve bereket olup şeytanlar uzaklaşır. Kur’â-ı Kerîm’in okunmadığı evlerde ise sıkıntı, darlık baş gösterir, bereketsizlik görülür.

***

Mukâbele nedir?

Bundan tam 14 asır evvel Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem ile Cebrail Aleyhisselam arasında başlayan Ramazan ayına özel bir Sünnet-i Seniyye olan Mukâbele, yıllar boyu Müslümanlar arasında bu mübarek ayın bir şiârı olarak sürdürülegelmiştir.

Mukâbele, [karşılık vermek] karşılıklı olarak Kur’ân-ı Kerîm’in okunması demektir. Bir kişi Ku’ân-ı Kerim’i okurken muhatabının susup dinlemesi şeklinde tatbik edilen bu Sünnet-i Seniyyeye, ‘Mukâbele’ adı verilmiştir.

Mukâbele ve Arza-i Ahîre

Asr-ı Saadette her yıl Ramazan-ı Şerif ayı geldiği zaman Peygamber Efendimiz (s.a.v.) o zamana kadar nazil olan ayet-i kerimeleri Cebrail Aleyhisselam’a arz eder, okur, Cebrail Aleyhisselam da Peygamberimiz’e okurdu.

Ramazan ayında söz konusu muâraza’nın yapıldığı günlerde Rasûlullah Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in her zamankinden daha cömert ve daha neşeli olduğu da Ashâb-ı Güzîn efendilerimiz tarafından rivayet edilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) dâr-ı fenâdan dâr-ı bekâya irtihal buyurdukları senenin Ramazan-ı Şerif ayında ise, Cebrail Aleyhisselam bu muârazayı iki kez tekrarladılar. O yıl son kez tekrarlanan mu’âzaraya da (Arza-i Ahîre / son arz) denilmektedir.

Rasulullah Efendimiz (s.a.v) bu hususta kızı Hazret-i Fâtıma radıyallâhu anhâ validemize, ‘Cebrâil, her sene bir defa [o güne kadar nazil olan] Kur’ân’ı benimle muâraza [mukâbele ve müdârese] ederdi, bu yıl ise iki defa muâraza etti, bundan ecelimin yaklaştığını zannediyorum, ehl-i beytimden bana ilk kavuşacak olan kişi de sensin.’ buyurarak arza-i ahîre hakkında bilgi verirken, vefatıyla ilgili sırrı da haber vermişlerdir.

Kur’ân-ı Kerîm’in mushaf haline getirilmesinde de, Peygamberimiz (s.a.v.) irtihal buyurduğu yıl Hazret-i Cebrail’e arz ettiği usül, yani ‘Arza-i Ahîre’ esas alınmıştır.

Hadîs-i Şerîf:
“Kur’ân okuyunuz! Çünkü Kur’ân, kıyâmet günü kendi yârânına, (okuyup gereği ile amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.”
Editör: TE Bilisim