Orhun yazıtları özellikleri nelerdir? Orhun yazıtları (Göktürk) hakkında kısaca bilgiyi sizler için araştırdık. Türk Dil ve Edebiyatı'nın çok önemli belgesi olan bu yazıtlar, Doğuda Çin sınırlarında yaşamış Türklerin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Göktürk alfabesi ise yazılı bulunan ilk anıt olarak kabul edilmektedir. Orhun yazıtları özellikleri nelerdir? Orhun yazıtları (Göktürk) hakkında kısaca bilgi ile ilgili merak edilen detaylar haberimizde…

ORHUN YAZITLARI HAKKINDA KISACA BİLGİ

Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bu yazıtlar Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir. Türk tarihi ve edebiyatının ilk yazılı ürünü olarak Göktürk Yazıtları kabul edilmektedir. Göktürklerden sonra ise Uygur Türkleri daha çok dini içerikli metinler yazmışlardır. Köktürkler, dönemi edebiyatı taşlara yazılan bir edebiyattır. Bu dönemden kalan bengü taşlar Türklerin en eski yazılı belgeleridir.

Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yollıg Tigin yazmıştır. Yollığ Tigin aynı zamanda Bilge Kağan'ın yeğenidir.Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı'na aittir. 1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radlof’un da yardımıyla çözülmüş ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi'nde bilim dünyasına açıklanmıştır.

ORHUN YAZITLARI ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Türklerin bilinen en eski yazılı metinlerdir.
  • Türk adının geçtiği ilk yazılı metindir.
  • Türk hitabet sanatının da ilk örnekleri olarak kabul görür.
  • Döneminin yaşamı hakkında bize ipuçları vermesi nedeniyle Türk tarihine ışık tutan bir eserdir.
  • Göktürlerin kendi alfabesi olan “Kök Türk Alfabesi” ile yazılmıştır.
  • O dönemde Türkçenin yazı dili haline geldiğini gösteren en önemli belgedir.
  • Sade bir Türkçeyle yazılmıştır.
  • Yazıtlar Moğolistan sınırları içinde yer alan Orhun Nehri yatağına dikilmiştir.
Editör: TE Bilisim