Mefharet Kandemir tarafından günümüz Türkçesine uyarlanan Seyahat Jurnali adlı eserin yazarı merak konusu. Tanzimat döneminde kaleme alınmış gezi günlüklerinden Seyahat Jurnali ve yazarı hakkında bilgilere yazımızdan erişebilirsiniz. İşte Seyahat Jurnali kimin eseri? Seyahat Jurnali yazarı kim? sorusunun yanıtı!..

Seyahat Jurnali kimin eseri? Seyahat Jurnali yazarı kim?

Seyahat Jurnali adlı eser, Tanzimat döneminde değişmeye başlayan mizah anlayışının seçkin ve dikkate değer kalemlerinden Âli Bey tarafından kaleme alınmıştır.

Ali Bey'in Düyûn-ı Umûmiye Müfettişi olarak 1885-1888 yılları arasında çıktığı seyahatin güncesidir. Âli Bey bu eserde gördüğü yerlerin coğrafi, demografik ve kültürel özelliklerini aktarmıştır.

Yaşadığı dönemde “Osmanlıların Molière’i” olarak tanınan Âli Bey, İstanbul’da dünyaya gelmiştir.

Öğrenimine özel dersler alarak başlayan Âli Bey, Rüştiye Mektebi'ni bitirdikten sonra yine özel derslerle tarih, coğrafya, felsefe, astronomi, kimya, ekonomi, yönetim bilimi, hukuk ve matematik bilgisini geliştirmiştir.

Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Âli Bey, Mektubî-i Sadr-ı Âli Odası’nda çalışmaya başlamıştır.

1876 senesinde Mutasarrıf olarak mülki göreve getirilen Âli Bey, 1884- 1888 yıllarında Düyûn-ı Umûmiye’de müfettiş olarak çalışmıştır. 

Ardından Elazığ ve Trabzon valiliklerinde bulunan Âli Bey, edebi faaliyeti idari makamlarca hoş karşılanmayarak azledilmiştir.

Âli Bey tekrar Düyûn-ı Umûmiye’ye dönerek 1895 yılında direktörlüğe atandı ve hayatının sonuna dek bu görevi sürdürdü.

Âli Bey edebiyatla uğraşmaya gençlik yıllarında Yeni Osmanlılar’la yakınlığını sürdürürken başladı. Batılı örneklere uygun bir tiyatronun gelişmesi için oyunlar yazdı ve Fransız yazarlardan birçok oyun uyarladı.

Teodor Kasap’ın çıkardığı Diyojen dergisinde yayımlanan mizah yazılarını sadece “Âli” adıyla imzaladı. Diyojen kapatıldıktan sonra Çıngıraklı Tatar ve Hayal dergilerinde yazmaya devam etti. Türk edebiyatında mizah sözlüğü türünün ilk örneği olan Lehçetü’l-hakāyık, üç perdelik komik opereti Letafet, bir mizah hikâyesi olan Seyyareler ve Seyahat Jurnali en önemli eserleri arasındadır.

Editör: TE Bilisim