2021 kaç gram altına zekat düşer? Zekat vermenin şartları nelerdir? Soruları Müslümanlar tarafından sıkça araştırılıyor. İslam alemi için mübarek kabul edilen ramazan ayının başlamasıyla beraber bazı mübarek gün ve geceler idrak edilmeye başlanıyor. Ramazan ayının ortalarına doğru yaklaştığımız bu günlerde vatandaşlar sadaka ile ilgili merak edilen detayları arama motorlarında 2021 kaç gram altına zekat düşer? Zekat vermenin şartları nelerdir? Şeklinde araştırıyor. Zekat ve fitre sadakasıyla ilgili detaylar haberimizde…

ZEKAT VERMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Zekât ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şu şekilde sıralayabilir: Zekatın farz olması için bir takım şartlar var. Bunlar;

  • Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ermek ve hür olmak, hükmen artırıcı yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olmak.
  • Zekat verebilmek için gereken şartlardan biri de, (nisap) yeterli miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekir.
  • Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır.
  • Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yok.
  • Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât bir kulluk borcudur, borç da bir an önce ödenmeli.

2021 KAÇ GRAM ALTINA ZEKAT DÜŞER?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

"Ve rahmet olunmanız için salâtı ikame edin [mali yönden ve zihinsel açıdan destek olma; toplumu aydınlatma kurumları oluşturun, ayakta tutun], zekâtı/vergiyi verin ve o elçiye itaat edin. (Nur/ 56)"

Editör: TE Bilisim