Evlat edinme şartları evlatlık almak isteyen ebeveynlerin ve evlatlık alınacak çocuğun durumunu belirler. Bu şartların her iki tarafça sağlanması gerekir. Aksi halde evlat alma uygulamasına resmiyet kazandırmak mümkün değildir. Bununla birlikte ebeveynler her istedikleri zaman evlatlık edinemezler. Aile ortamına katılacak olan çocuk, daha önce en az 1 yıl bu aile tarafından desteklenmiş olmalıdır. Yani ailenin en az 1 yıl boyunca sağlık, eğitim ve benzeri alanlarda bakımını görmemiş olan çocuklar, söz konusu aileye evlat olamaz. Son derece önemli ve temel mahiyette olan bu şartla beraber, öteki evlatlık alma şartları şöyledir:

  • Çocuk aklen ayırt etme işini gerçekleştirebilecek yaştaysa rızası alınır.
  • Çocuğun öz annesi ve öz babası hayattaysa onlardan bu konuda izin alınır.
  • Çocuğa öz annesi ve öz babası değil de vasisi bakıyorsa, vasiden bu konuda izin alınır.

Bu şartlar, ilgili konunun çocuk ile alakalı olan kısmını meydana getirir. Bununla birlikte evlatlık alma işini gerçekleştiren taraf için de bazı şartlar söz konusudur. Bir çocuğu evlatlık olarak kendi bünyesine katmak isteyen bir aile için aranan şartlar şunlardır:

  • Evlat edinen eşlerden birisi en az 30 yaşının üzerinde olmalıdır.
  • Evlat edinen eşlerin her ikisi de çocuktan en az 18 yaş büyük olmalıdır.
  • Evlat edinen eşlerin her ikisi de en az ilkokul seviyesinde bir diplomaya sahip olmalıdır.
  • Evlat edinen eşler en az 5 yıl süreyle evli olmalıdır.

Evlat edinme yönetmeliği gereği, ancak bu şartların karşılıklı olarak sağlanması durumunda işlemler gerçekleşebilir.

Kimler Evlat Edinemez?

Evlat edinemeyen kişiler, yukarıdaki şartları sağlamayanlardan oluşur. Yani en az ilkokul mezunu olmayan, 30 yaşını doldurmuş ya da evlat edinilecek çocuktan en az 18 yaş büyük olmayan hiç kimse evlat edinme hakkına sahip değildir. Bundan dolayı “Evlat edinmek için kaç yaşında olmak gerekir?” sorusu oldukça önemli bir noktaya işaret eder. Ayrıca akıl ve ruh sağlığının yerinde olmadığı belgelenenler de evlatlık alma başvurusu için hak sahibi değildir.

Evli Olmayan Bir Kişinin Tek Başına Evlat Edinebilmesi İçin Gerekenler Nelerdir?

Bekar olanlar evlatlık edinme konusunda herhangi bir kısıtlamaya tâbi değildir. Evli ya da bekar olan herkes, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde evlatlık edinme hakkına sahiptir. Fakat bunun için bekarları kapsayan kurallar da söz konusudur. 30 yaşını doldurmuş olma ve evlat edinilecek çocuktan en az 18 yaş büyük olma şartları bunlardandır. Ayrıca en az ilkokul mezunu olmak bekarlar için de şarttır. Birbiriyle evli olmayan çiftlerin ortaklaşa bir evlatlık almaları ise mümkün değildir. Evlat edinme şartları sağlanıyorsa bekarlar yalnızca kendi başlarına evlatlık sahibi olabilir.

Evlat Edinene Devlet Yardımı Ne Kadardır?

Evlat edinen aileler için devlet desteği mevcut değildir. Devletin belli miktarlarda maddi destek sağladığı durum, evlatlık alma değil koruyucu aile olma durumudur. Koruyucu aile olarak bir çocuğun bakımını üstlenen eşler, çocuğun yaşına göre belli miktarlarda destek alabilir. Fakat evlatlıklar söz konusu ailenin öz çocuğu hükmüne girdiğinden dolayı onlar için bir yardım yapılmaz.

Evlat Edinme Başvurusu Nereye Yapılır?

Evlatlık alma başvurusu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ildeki müdürlüğüne yapılır. Bunun için gerekli olduğu bildirilen çeşitli evrakların eksiksiz olarak tamamlanması ve tekrar kuruma teslim edilmesi gerekir. İstenen evraklar, söz konusu kurum tarafından belirlendiği için bu konuda en doğru bilgi yine oradan alınabilir.

Başvuru sürecinde, evlatlık edinmek isteyen çiftin ve evlatlık edinilecek olan çocuğun özellikleri incelenir. Eğer taraflar evlat edinme şartları konusunda bir eksik teşkil etmiyorsa durum resmiyet kazanır.

 

Editör: TE Bilisim