İşsizlik maaşı sorgulama işlemi E – Devlet ortamından gerçekleştirilir. Bunun için ilk olarak E – Devlet’e giriş yapmak gerekir. Daha sonra anasayfa ekranından “Arama” bölümünü açarak ilgili kutucuğa “İşsizlik ödeneği / İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama” yazmak gerekir. Sadece “İşsizlik ödeneği” yazıldığında da bu seçeneğe ulaşmak mümkün olur. Bu seçeneği kullanarak işsizlik ödeneği sorgulama işlemi gerçekleştirilir. Eğer sorgulamayı yapan kişi adına bu konuda herhangi bir kayıt yok ise, “Kayıt bulunamadı” ibaresi görülür. Kısacası E – Devlet işsizlik ödeneği sorgulama işlemi için kullanılabilecek olan tek online kanaldır.

Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama Nasıldır?

Kısa çalışma ödeneği sorgulama E – Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Hatta sorgulama için kullanılması gereken seçenek, işsizlik ödeneğini sorgulamak için kullanılan seçeneğin aynısıdır. Her iki ödenek türü de aynı yerden sorgulanabilir.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Yatar?

İşsizlik maaşı alım süresi her işsiz vatandaşa göre birbirinden farklı olabilir. Bu farkları ortaya çıkaran ise prim ödeme süreleridir. Bunun değerlendirmesini yapmak için esas alınan süreç ise başvuru tarihi öncesindeki son 3 yıldır. Yani son 3 yıllık süreçte prim ödenen gün sayısı, alınacak işsizlik maaşının miktarını belirler. Buna göre söz konusu süreç dahilinde 1080 günlük prim ödeme süresini dolduranlar 10 ay boyunca; 900 günlük prim ödeme süresini dolduranlar 8 ay boyunca; 600 günlük prim ödeme süresini dolduranlar 6 ay boyunca işsizlik maaşı alır. Bu sigorta prim ödeme sınırlarından herhangi birini sağlamayanların işsizlik ödeneğinden faydalanması mümkün değildir.

2021 Yılında İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik ödeneği 2021 yılında en az 1.420.00 TL olurken en fazla 2.840.00 TL’dir. Ayrıca işsizlik maaşının miktarı belirlenirken asgari ücret esas alınır. İşsiz bir vatandaşın alabileceği ödenek miktarı hesaplanırken alt sınır asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınır ise yüzde 80’idir. Böylece en düşük işsizlik ödeneği, asgari ücret meblağının en az yüzde 40’ı kadar olabilir. Alınabilecek en yüksek işsizlik ödeneği ise asgari ücret meblağının en fazla yüzde 80’i kadardır. İşsizlik maaşı hesaplama ise her bir işsiz vatandaş için farklı sonuç verebilir.

2021 Yılında İşsizlik Maaşı Alma Şartları Neler?

İşsizlik maaşı alma koşulları her işsizin bu maaşı alma hakkına sahip olmadığı gösterir. Buna göre, ilgili maaş için başvuruda bulunacak olan işsiz vatandaşın taşıması beklenen koşullar şöyledir:

  • İsteği olmadan ya da herhangi bir mesleki – etik kusur işlemeden işsiz kalmak
  • Hizmet akdinin bittiği tarihten hemen önceki 120 gün boyunca akde tabi olmak
  • Hizmet akdinin feshedilmiş olduğu tarih öncesindeki son 3 yıl boyunca en az 600 (altı  yüz) gün boyunca işsizlik sigorta primi için ödeme yapmış olmak
  • Hizmet akdi feshedildikten hemen sonraki 30. gün dolmadan İŞKUR’a başvuru gerçekleştirmiş olmak

Başvurunun belirtilen süre içinde gerçekleştirilmemesi, hak ediş payının kesintiye uğramasına sebep olur. Bundan dolayı hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunmak en önemli detaydır. Başvuru ve gerekli diğer işlemler tamamlandıktan sonra, durum takibi için sistem üzerinden işsizlik ödeneği sorgulama yapılmalıdır.

İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı için başvuru yapmak isteyenler bizzat İŞKUR şubelerine gitmelidir. Ayrıca elektronik ortamdan başvuru yapmak da mümkündür. Fakat başvuru sahibinin yerine vekaletname ile bir başkasının başvuruda bulunması söz konusu değildir. Yani E – Devlet üzerinden işsizlik ödeneği sorgulama işlemini gerçekleştirebilecek olan kişi her kimse, başvuruyu onun yapması gerekir.

 

 

Editör: TE Bilisim