Yeni kimlik ücreti, yapılacak olan işleme göre iki farklı meblağa sahiptir. Eğer eski kimlik yenileme işlemi yapılmak isteniyorsa ödenmesi gereken miktar 30 TL’dir. Fakat daha önceden 30 TL ödeme yapılarak çıkartılmış olan kimlik kartı kaybedilmiş ise bunun yenisini çıkartmak için ödenmesi gereken miktar daha fazladır. Bu durum, devletin vatandaşları kimlik kartı konusunda dikkatli olmaya teşvik etmesinden kaynaklanır. Daha önce çıkardığı yeni kimlik kartını kaybetmiş olanların yeni bir kimlik belgesi için ödemesi gereken ücret 60 TL’dir.

Bununla birlikte henüz yeni kimlik kartı almamış olup eski nüfus cüzdanı kullanırken söz konusu belgeyi kaybedenler, yeni kimlik oluşturulabilmesi için 30 TL öder. Yani yeni kimlik kartı çıkarırken, eski nüfus cüzdanını kaybetmiş olanlar ile kaybetmemiş olanlar aynı miktarda ödeme yaparlar. Bu durumdan dolayı kimlik çıkartma ücreti 2021 yılında 30 TL ya da 60 TL düzeyindedir. 

2021 Yeni Kimlik Ücreti Nereye Yatırılır?

Yeni kimlik çıkarma ücretinin yatırılabileceği yerler arasında Ziraat Bank ATM’leri, PTT şubeleri, Vergi Dairesi müdürlükleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi mevcuttur. Bu ödeme kanallarından herhangi birini kullanarak ücret ödemesi gerçekleştirilebilir.

Kimlik Yenileme Ücreti ATM’den Nasıl Yatırılır?

ATM’den kimlik yenileme ücreti yatırma işlemi yapmak için bir Ziraat Bank ATM’si kullanılmalıdır. Bu ödemenin gerçekleştirilebilmesi için Ziraat Bank müşterisi olmaya gerek yoktur fakat banka müşterileri de kolaylıkla ödemelerini gerçekleştirebilir. Ziraat Bank hesabına sahip olmayanlar doğal olarak, bu banka tarafından verilmiş bir karta da sahip olmadıkları için anasayfadaki “Kartsız İşlemler” seçeneğini kullanmalıdır.

Daha sonra açılan sayfadan “Ödemeler / Ödeme İşlemleri” seçeneğini kullanarak “Sürücü Belgesi ve Kimlik Yenileme Ücreti” yazılı buton açılmalıdır. Kayıp belge yerine yenisini çıkarma, doğum dolayısıyla kimlik çıkarma ya da yeni belge çıkarma gibi durumlarından ilgili olanı seçilir. TC kimlik numarası da girildikten sonra; ATM’nin duruma göre talep edeceği 30 ya da 60 TL’yi doğru bir şekilde yatırmak gerekir. Ayrıca kartlı işlem yoluyla da yeni kimlik ücreti ödenebilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar aynıdır.

Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırılır Mı?

Yeni kimlik ücretini internet üzerinden ödeme yolu ile ilgili kuruma iletmek mümkündür. Fakat bunun için Ziraat Bank mobil uygulamasını kullanıyor olmak gerekir. Bu uygulama ise sadece banka müşterilerine hizmet verir. Söz konusu bankanın müşterisi olmayanlar internetten kimlik yenileme ücreti ödeme işlemini yapamaz. Ziraat Bank’ta bir hesabı bulunanlar ise mobil uygulamanın “Ödemeler” seçeneğini kullanarak kimlik harcını kolaylıkla yatırabilirler.

2021 Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kimlik yenileme için gereken belgeler 2021 yılında şöyledir:

  • 1 Adet biyometrik fotoğraf
  • Eski nüfus cüzdanı / yenilenmek istenen yeni kimlik kartı; bunların bulunmaması durumunda ise pasaport ya da sürücü belgesi gibi resmi belgeler

Yeni kimlik başvurusu için çektirilen fotoğrafın kesinlikle biyometrik standartta olması gerekir. Yaklaşık olarak 6 aydan daha eski bir sürede çektirilen ve biyometrik olmayıp vesikalık olan fotoğraflar kabul edilmez. Biyometrik fotoğraf çektirmek için fotoğrafçıya bu talebinizi bildirmeniz yeterlidir. Ayrıca söz konusu fotoğrafın çekimi, sıradan vesikalık fotoğrafın çekimine göre biraz daha pahalı olabilir.

2021 Yeni Kimlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni kimlik almak için başvuru işlemleri online ortamdan gerçekleştirilebilir. Gereken bilgileri sağladıktan sonra randevunun gün ve saat bilgisine yine aynı ortamdan ulaşılır. Bunun için https://randevu.nvi.gov.tr adresi kullanılmalıdır. Ayrıca ALO 199 hattını arayarak da randevu alınabilir.

 

 

 

Editör: TE Bilisim