Bu işlemlerin öncesinde doğum yardımı başvurusu onaylanmış olmalıdır. Başvuru onaylandıktan sonra ödemenin durumu hakkında bilgi almak isteyenler 444 1 788 numaralı PTT müşteri hizmetlerini arayabilir. Ayrıca devletin sağladığı doğum parası yardımı ile süt parası yardımı birbirinden farklıdır, bunları birbirine karıştırmamak gerekir.

Çocuk Parası İçin Nereye Başvurulur?

Doğum yardımı için başvurulması gereken kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’dır. Bu bakanlığın il müdürlüklerine bir formun gönderilmesi gerekir. İlk olarak bebeğin sağ olarak dünyaya gelmesi ve Kimlik Paylaşım Sistemi’ne hastane tarafından kaydının yapılması gerekir. Yani henüz bebeğini dünyaya getirmemiş olan annelerin bu yardım için başvuruda bulunması mümkün olmaz.

Daha sonra hastaneden alınabilecek başvuru formu doldurulmalıdır. Bu formda istenen bilgiler sırasıyla şunlardır:

  • Başvuru yapan vatandaşın adı, soyadı ve TC kimlik numarası
  • Doğum yapan vatandaşın adı ve soyadı ve TC kimlik numarası
  • Dünyaya gelmiş olan bebeğin ya da bebeklerin TC kimlik numara bilgisi
  • Kendisi adına başvuru yapılan kişinin – varsa – diğer çocuklarına ait TC kimlik numara bilgisi
  • “Doğum yapan kişi kamu işçisi mi?” sorusu için form üzerinde cevap
  • “Çocuğun babası kamu işçisi mi?” sorusu için form üzerinde cevap
  • Adres bilgileri
  • Telefon numarası

İstenen tüm bilgilerin aslına uygun olarak verilmemesi durumunda başvuru geçersiz sayılır. Bundan dolayı yukarıdaki bilgiler forma eksiksiz olarak eklenmelidir. İlgili formun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Hizmetler Merkezi’ne ulaştırılması gerekir.

Memurlar Doğum Yardımı Almak İçin Nereye Başvuru Yapmalıdır?

Kamu çalışanı yani memur olup da çocuk parası için başvuru yapmak isteyenler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü değil de çalışıyor oldukları devlet kurumuna başvuru yaparlar. Eğer doğum yapan anne çalışmıyorsa ve baba memursa, babanın çalışmakta olduğu kuruma başvuru yapılabilir.

Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Söz konusu başvurunun yapılmış olması, kesin olarak kabul edileceği anlamına gelmez. Yani tüm başvuru sahipleri bu durumu yakından takip etmelidir. Başvuru sonrasındaki süreçte çocuk parası sorgulama işlemleri E – Devlet üzerinden yapılır. Bunun için ilgili arama bölümüne “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Doğrulama” yazmak yeterlidir. Eğer başvuru henüz gerçekleşmemişse “Doğum yardımı başvurunuz bulunmamaktadır.” bildirimi görülür.

2021 Doğum Parası Ne Kadardır?

Çocuk yardımı ödeneği 2021 yılında 300, 400 ve 600 TL miktarlarındadır. Dünyaya gelmiş olan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılır. Ayrıca “Çocuk parası her ay mı ödenir?” sorusu bu konuda önemlidir. Çünkü ödemeler aylık, haftalık ya da daha farklı bir periyot ile değil, tek sefere mahsus olarak gerçekleşir. Doğan her bir çocuk için bir defa ödenek almak mümkündür.

Çocuk Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum parasının yatma süresi, başvuruyu takip eden 1 aylık sürece dahildir. Başvurusu onaylanmış olan her vatandaş bu süre boyunca çocuk parası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. Daha sonra bu ödeneğin yatmasıyla, herhangi bir PTT şubesine müracaat edip ödeme alınabilir. Anne ile babanın her ikisinin sağ ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması durumunda ödemeyi anne alır. Eğer anne vefat etmiş ya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil ise ödeme alma hakkı babaya aittir.

Editör: TE Bilisim