2021 HGS ücreti alınan kuruluşa göre farklılık göstermektedir. HGS ücretleri ise şu şekildedir:

  • PTT şubelerinden alınan HGS etiketinin ödemesi 12,5 TL’dir. Kart alınması halinde ise 25 TL’dir.
  • Anlaşmalı bir banka üzerinden HGS etiketinin veya kartının alınması ise bankalara göre farklılık göstermektedir. Bazı bankalarda ücretsiz sunulan hizmet bazı bankalarda ücrete tabi tutulmaktadır.

2021 HGS Ücreti Köprülere Göre Ne Kadardır?

2021 yılında HGS ödemeleri köprü ve otoyollara göre farklılık göstermektedir. HGS ödemesi için belirtilen detaylar ise şu şekildedir:

  • Otomobillerin birinci ve ikinci köprülerden geçmesi halinde ücreti 13,25 TL’dir. Aynı köprü üzerinden hafif ticari araçların geçme ücreti 17,00 TL’dir. Motosikletler için HGS ücreti ise 5,25 TL’dir.

Osmangazi köprüsünü kullanan araçların ödemeleri ise daha farklıdır. Osmangazi köprüsünden HGS geçil ücretleri ise şu şekildedir:

  • Otomobiller için 147,50 TL
  • Hafif ticari araçlar için 236,00 TL
  • Motosikletler için 103,00 TL
  • 3.sınıf olarak gruplandırılan araçlar için 280,00 TL
  • 4.sınıf araçları için 371,50 TL
  • Son olarak 5.Sınıf araçlar içinse 468,50 TL ödeme ücreti bulunmaktadır.

2021 HGS Ücreti Nasıl Alınır?

HGS sistemi araçlar için hızlı geçiş imkanlarını sunmaktadır. Bu kapsamda HGS almak isteyen kişilerin PTT şubelerine veya bankalara gitmesi gerekir. PTT şubelerine gidilerek veya internet sitesi üzerinden HGS alınması mümkündür. HGS ödemesi ise verilen abonelikler için PTT şubelerinden yapılabilmektedir. HGS ilk alım ücreti ise 5 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda ilgili kişilerin HGS veren petrol ofislerinden alması mümkündür. Bazı bankalar ise anlaşmalı olarak HGS hizmetini sunmaktadır. İlgili kişilerin bankalar yolu ile HGS alması mümkündür.

HGS Bakiyesi Nasıl Yüklenir?

HGS bakiye yükleme işlemlerini yapmak isteyen kişilerin farklı seçenekleri bulunmaktadır. 2021 HGS ücreti ödemelerinden sonra bakiye yükleme işlemleri yapılabilmektedir. Gerekli olan bakiye yükleme seçenekleri ise şu şekildedir:

  • PTT şubelerinden bakiye yüklenebilir.
  • Anlaşmalı bankalar üzerinden bakiye yüklenebilir.
  • Anlaşmalı olan benzin istasyonlarından bakiye yüklemesi yapılabilir.
  • E- devlet üzerinden
  • HGS web sitesi üzerinden veya mobil uygulaması üzerinden bakiye yüklemesi yapılabilir.

HGS Geçiş İhlali Nasıl Yapılır?

Yeterli bakiyesi olmayan araçların köprü veya otoyol geçişlerinde HGS geçiş ihlalinde bulunması mümkündür. Böyle bir durumda köprü ücretlerinin dört katı bir ceza sürücülere uygulanır. Dört katı olan cezanın ödenmesini istemeyen ilgili kişilerin 15 gün içinde bakiye yüklemesi halinde ceza ödemesine gerek yoktur.

HGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanabilir?

HGS geçiş ihlali sorgulama PTT veya e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. PTT üzerinden geçiş ihlali sorgulamak isteyen kişiler HGS’nin kendi web sitesine yönlendirme alacaklardır. Araç plakasının girilmesi ve sorgulama butonuna basılması ile HGS geçiş ihlali sorgulaması yapılabilmektedir. E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişilerin ise sisteme giriş bilgileri ile girdikten sonra ‘HGS İhlal Sorgulama’ yazarak işlemlerini yapması mümkündür. Aynı zamanda geçiş ihlali sorgulaması için özel otoyolların ve köprü işletmelerinin web sitelerini ziyaret ederek yapabilme şansı bulunmaktadır.

HGS Etiketi Nasıl İptal Edilir?

Araç sahiplerinin araçlarını satması halinde HGS etiketi iptalinde bulunmak istemesi mümkündür. Bu durumda ilgili kişilerin PTT veya anlaşmalı olunan bankadan iptal işlemleri için görüşülmesi gerekir. Aracın arka camında yer alan HGS etiketi sökülmelidir. Yeni bir araç alan kişilerin eski araçlarında bulunan HGS bakiyeleri ise yeni etiketi aktarılabilmektedir. HGS etiketinin iptal edilmesinden önce plaka güncellemesi yapılmalıdır.

Araç sahiplerinin yeni bir araç alması veya yeni bir etiket alması halinde 2021 HGS ücreti için gerekli ödemeyi yapması gerekir. Ödemelerin ardından bakiyeler kontrol edilerek geçişlerde sorun yaşanması engellenmektedir.

 

Editör: TE Bilisim