Pasaport ücreti ödeme işlemleri için öncelikle bir pasaport başvurusu gerçekleştirmiş olmak gerekir. İlgili evrakları İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne bizzat ulaştırarak başvuru yapabilmek için harç ödeme makbuzu da gerektiğinden, bu işlemin sağlanması önemli bir detaydır. Yani herhangi bir pasaport çıkarma randevusuna gitmeden önce mutlaka ödeme gerçekleştirilmelidir. Randevudan sonra ödeme yapmak gibi bir durum kesinlikle kabul görmez. Pasaport harç ödeme işlemleri günümüzde yaygın olarak internet bankacılığı üzerinden yapılır. Bunun için, Türkiye’de hizmet veren onlarca banka arasından herhangi birinin internet bankacılığı müşterisi olmak yeterlidir.

https://ivd.gib.gov.tr/ bağlantısı kullanılarak harç ve değerli kağıt ücretleri kısa sürede ödenebilir. Umumi Pasaport (Bordo Pasaport), Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport), Görev – Hizmet Pasaportu (Gri) ya da Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) fark etmeksizin tüm pasaport belgeleri için harç ödemesi aynı kanallardan sağlanabilir.

Pasaport Harç Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır? Pasaport Harcı Nereye Ödenir?

Pasaport harcının ödenebileceği yerler arasında bankalar ile beraber Vergi Dairesi müdürlükleri ve PTT şubeleri de mevcuttur. Nüfus müdürlükleri ile anlaşmalı olan bankaların ATM’leri üzerinden söz konusu harç ücretleri yatırılabilir. Bu bankalardan bazıları ise şunlardır:

  • T.A.O Vakıflar Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Akbank
  • İş Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Denizbank
  • HSCBS Bankası
  • ING Bank
  • Fiba Banka
  • Garanti Bankası
  • Odea Bank

Ayrıca PTT şubelerine bağlı olarak hizmet veren PTT – matikler de bu işlem için kullanılabilir. Pasaport harç ödeme işlemlerinin en önemli detayı ise ödeme sonrasında makbuz almak ve bu makbuzu randevuya kadar muhafaza etmektir. Ödeme yapıldıktan sonra makbuz alınmaması ya da alınmış olan makbuzun herhangi bir sebeple kaybedilmesi, pasaport harç ödeme işlemlerini tekrarlamayı gerektirebilen bir durum olacaktır.

2021 Pasaport Defter Bedeli Ne Kadardır?

Pasaport defter ücreti tüm pasaportlar için aynı miktarda tahsil edilir. Yani her vatandaşın alabildiği Umuma Mahsus Pasaport için de, yalnızca özel durumlarda devlet tarafından verilen Hizmet Pasaportu için de bu bedel aynıdır. 2021 yılı için pasaport defter bedeli tam olarak 180 Türk Lirası’dır. Fakat bu ücret, harç ücreti ile karıştırılmamalıdır. Defter bedelleri harç ücretinin tamamı olmayıp, bu ücrete dahil olan sabit meblağlardır.

2021 1 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

1 Yıl süreli pasaport ücreti 2021 yılında, 332.10 TL harç ve 180 TL defter ücreti dolayısıyla 512.10 Türk Lirası’na denk gelir.

2021 2 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

2 Yıllık pasaport ücretleri 542.20 TL harç bedeline tabidir. Böylece defter bedeli ile beraber, 2 yıl geçerli olacak bir pasaport için 722.20 TL ödenir.

2021 3 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

Tam olarak 3 yıl geçerliliği bulunan pasaportlar, 770.20 TL harç bedeline sahiptir. Ödenecek brüt pasaport ücreti ise 950.20 Türk Lirası’dır. Diğer pasaport ücretleri gibi, 3 yıllık pasaport ücreti de 2021 yılında zamlanmış durumdadır.

2021 10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

Geçerlilik süresi 3 yılın üzerinde olan pasaportlar için 1.085 TL harç bedeli istenir. Brüt olarak 10 yıllık pasaport ücreti 2021 yılında 1.265 Türk Lirası’dır.

2021 6 Aylık Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

Pasaport almak için ödenmesi gereken ücret, defter bedeli gibi sabit değildir. Elde edilecek olan pasaportun türüne göre, ödenmesi gereken çıkarma ücreti ya da bir başka deyişle harç ücreti değişir. 6 aylık pasaport ücreti 2021 yılında güncel olarak şu şekildedir:

  • 227.20 Türk Lirası + Defter Bedeli (180 Türk Lirası) = 407.20 Türk Lirası
  • Pasaport harç ödeme işlemleri en az ücrete mâl olan pasaportlar 6 aylıktır.
Editör: TE Bilisim