Bedelli askerlik için başvuru yapma işlemini gerçekleştirmeden önce Askerlik Yoklama Başvurusu yapmak gerekir. Askerlik Yoklama Başvurusu, askere alınacak vatandaşların genel sağlık durumu, eğitim bilgileri, meslek bilgileri ve benzeri diğer malumatları hakkında bilgilerin istendiği bir formu doldurarak yapılır. İlgili forma ulaşmak için https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu bağlantısı kullanılmalıdır. İlgili form doldurulduktan sonra sisteme yüklenecek olan fotoğraf ise 0.85 MB boyutunda olmak zorundadır. Bu şekilde yoklama başvurusunu gerçekleştirenler daha sonra bedelli askerlik başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-bakanligi bağlantısına ulaşmalıdır.

Bu bağlantı aracılığıyla görüntülenecek olan ekran, Milli Savunma Bakanlığı’nın E – Devlet üzerinden sunduğu tüm hizmetlerin bulunduğu bir ekrandır. Çok sayıda hizmet arasından ise “Askerlik Hizmet Tercih İşlemleri” butonuna tıklamak gerekir. Daha sonra “Bedelli askerlik yapma isteği” seçeneği üzerinden başvuru işlemleri yapılır. Bedelli askerlik kurasında seçilmeme halinde, ödenen paranın iadesini almak için hangi askerlik şubesine gidilecek olduğu da bu işlem sırasında tercih edilir. Bu şekilde başvuru tamamlanmış olur.

Bedelli Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Bedelli askerlik başvurusu için askerlik çağına gelmiş olmak ile askerliğe elverişli olmak yeterlidir. Ayrıca bedelli askerlik hizmetinden faydalana bilmek için yılın 31 Aralık tarihinden önce başvuru gerçekleştirmiş olma ve kura ile bedelli askerliğe hak kazanmış olma durumları oldukça önemlidir. Kurada kendisine bedelli askerlik hakkı tanınmamış olanlar ne yazık ki bedelli askerlik yapamaz.

2021 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadardır?

Bedelli ücreti 2021 yılında 39.788.64 TL (Otuz dokuz bin yedi yüz seksen sekiz TL altmış dört Kuruş) olarak belirlenmiştir. Bu ücret meblağında herhangi bir indirim yoktur. İlgili kurum tarafından daha başka bir ücret miktarı açıklanana kadar, bedelli başvurusu yapmış olan herkes sabit olarak bu ücreti ödemekle yükümlüdür.

Bedelli Askerlik Ödemesi Nereye Yapılır? İnternetten Bedelli Askerlik Ödemesi Yapılır Mı?

Bedelli askerlik için E - Devletten başvuru yapma işlemleri ile söz konusu askerlik için ödeme yapmak birbirinden farklıdır. Yani E – Devlet üzerinden gerçekleştirilen tüm bu işlemler ödemeyi değil, başvuruyu kapsar. İnternetten bedelli askerlik ödemesi ise şu an için mümkün değildir. Söz konusu ödemeleri gerçekleştirmek için başvurulabilecek kurumlar şunlardır:

  • Defterdarlıklar
  • Defterdarlıklara bağlı olan Mal Müdürlükleri
  • PTT Şubeleri
  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Halk Katılım Bankası
  • Vakıfbank

Bu kurumlardan herhangi biri aracılığı ile ödemeler gerçekleştirilebilir. Fakat başvurudan sonraki 8 hafta yani 2 ay içinde bu ödemelerin yapılması şarttır. Aksi durumda bedelli askerlik için E – Devlet üzerinden yapılan başvuru geçersiz hale gelecektir.

Bedelli Askerlik Kaç Gün Sürer?

Bedelli askerlik süresi 2021 yılında tam olarak 21 gündür. Bu süre, bedelli askerlik başvurusunu gerçekleştirmiş ve ilgili ödemesini yapıp da başvurusu kabul edilenlerin askerlik süresini ifade eder.

Bedelli Askerlik Ücreti Ne Zaman Ödenir?

Bedelli askerlik için ödeme yapılacak olan süre Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir. Söz konusu tutar 2021 yılının ilk yarısı için 30 Haziran 2021 tarihine kadar ödenebilecekken ikinci yarısı için 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenebilecektir. Bu son ödeme tarihleri, bedelli askerlik başvurusu yapılan süreçlere göre değişir. Örneğin yılın ilk yarısında başvuru yapan bir vatandaş 30 Haziran’a kadar ödeme yapmakla yükümlüyken; ikinci yarısında başvuru yapanlar 31 Aralık’a kadar bu ödemeyi gerçekleştirmelidir.

Editör: TE Bilisim