Ücretli öğretmenlik için başvuru işlemleri E – Devletten yapılabilir. Bunun için ise https://www.turkiye.gov.tr/ milli-egitim-ucretli-ogretmenlik-basvurusu bağlantısı kullanılmalıdır. E - Devlet sistemi üzerinden oturum açtıktan sonra, karşınıza çıkacak olan başvuru formunu doldurarak işlemi tamamlamanız gerekir. Ücretli öğretmenlik başvurusu için doldurulan formda istenen bilgiler ise şunlardır:

·         Eğitim bilgileri ve / veya mesleki durum (Yurtdışı okullarından mezuniyet, formasyonluluk, MEB’den emeklilik, köy okullarında çalışma talebi gibi seçenekler arasından ilgili olanları seçilir.)

·         Mezun olunan bölüm

·         KPSS bilgileri (KPSS sınavına girilen yıl ve puan değeri)

·         Gönüllü öğretmen olarak görev yapılmak istenen il – ilçe

Bu bilgileri formun gereken bölümlerine ekledikten sonra başvuru gerçekleştirilir. Ayrıca birden fazla il ya da ilçe için gönüllü öğretmenlik başvurusu gerçekleştirmek mümkündür. Örneğin Ankara’nın Mamak ilçesinde gönüllü öğretmen olarak görev yapmak isteyen bir vatandaş, aynı şehrin Yenimahalle, Nallıhan, Ayaş, Etimesgut ve Çubuk ilçeleri için de aynı ekran üzerinden tercih oluşturabilir. Hatta diğer tercihleri daha farklı iller arasından yapmak da mümkündür.

Kimler Ücretli Öğretmenlik Yapabilir?

Ücretli öğretmenlik yapabilmek için en az 2 yıllık ön lisans programlarından ya da 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak gerekir. Yani ücretli öğretmenlik yapabilecek kişiler üniversite mezunlarıdır. Ortaokul ya da lise mezunu vatandaşların herhangi bir şekilde ücretli öğretmenlik görevine getirilmeleri mümkün değildir.

Ücretli Öğretmenin Görevi Ne Zaman Biter?

Ücretli öğretmenlik süresi, devlet tarafından ilgili öğretmenin yerine atama yapılana kadar devam edebilir. Fakat bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ile imzaladığı sözleşme esastır. Genel olarak 1 yıl süreyle yenilenen bu sözleşmenin herhangi bir sebepten dolayı Bakanlık tarafından feshedilmesi de görevi sonlandırır.

Ücretli Öğretmen Haftada En Fazla Kaç Saat Derse Girer?

Ücretli öğretmenlerin 1 hafta içinde girebileceği maksimum ders sayısı 30’dur. Sözleşmeli olarak okullarda çalışmaya başlayan öğretmenler, ders programı dahilinde haftada 30 saatten fazla görev alamaz.

Ücretli Öğretmen Maaşlarını Kim Yatırıyor?

Ücretli öğretmen maaşları ya da kadrolu öğretmen maaşları Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla yatırılır. Maaşların ödenmesi ve memurlar tarafından temin edilmesi aşamalarında ücretli öğretmenler ile atanmış, kadrolu öğretmenler arasında herhangi bir fark bulunmaz.  

Formasyonsuz Ücretli Öğretmenlik Yapılabilir Mi?

Formasyonsuz olarak ücretli öğretmenlik yapmak mümkündür. Fakat başvuran vatandaşlar arasında, formasyonu bulunanlar daha önceliklidir.

Ücretli Öğretmen İstediği Zaman Görevi Bırakabilir Mi?

Ücretli öğretmenlik görevine getirilmiş olan her vatandaşın istifada bulunma hakkı vardır. Yani istifa ettiği için hiçbir ücretli öğretmene cezai yaptırım uygulanmaz. Ücretli öğretmenlik başvurusu yaparken ise bu iş için gönüllü olmak esastır.

Fen Edebiyat Fakültesi Mezunları Öğretmen Olabilir Mi?

Fen Edebiyat fakültelerinden mezun olanlar öğretmenlik yapabilir. Gerekli şartların sağlanması durumunda sözleşmeli öğretmenlik için de başvuruda bulunabilirler. Yani öğretmen olmak için Eğitim Fakültelerinden mezun olmak şart değildir.

Ücretli Öğretmenler Uzaktan Eğitim Verir Mi?

Ücretli öğretmenler uzaktan eğitim sürecinde de rutin olarak görev almışlardır. Girdikleri online derslerin sayısı oranında ise maaşları yatmıştır.

Ücretli Öğretmen Maaşı Hangi Gün Yatar?

Sözleşmeli olarak eğitim kurumlarında görev alan ya da bu kapsamda online dersler verem öğretmenler her ayın 15 ila 20’si arasında ödeme alır. Yani ücretli öğretmenlik başvurusu yapanların düzenli maaş alma konusunda herhangi bir endişe duymasına asla gerek yoktur.

Editör: TE Bilisim