Geçtiğimiz haftalarda Slovenya’nın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’e gönderdiği iddia edilen belge ortalığı karıştırmıştı. ‘Resmi olmayan’ (Non-paper) belgeye göre Slovenya, BosnaHersek’in parçalanmasını, Kosova ve Arnavutluk’un birleşmesini istiyor.

Slovenya’nın “non-paper”ın ardından Kosova’daki bazı medya kuruluşlarından bir diğer gayri resmi belge yayınlandı. Bu “non-paper”a çoğunluk Sırplar’dan oluşan Kosova’nın kuzeyine özerklik verilmesini öngörüyor. Ayrıca belgeye göre, Kosova ve Sırbistan birbirinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıyacak. Fakat bu da Kosova’daki Alman ve Fransız temsilcilerinden inkâr edildi.

“KOSOVA BOSNALAŞTIRILMAYACAK”

Kosova Başbakanı Kurti, bu “non-paper”ların Balkan’ı kullanarak Batı ve NATO’ya saldırmak isteyen Rusya’dan geldiğini belirterek, “Bu Belgrad veya kuzeybatısından geldi.” ifadelerini kullandı. Başbakan Kurti, “Ahtisari planı saldırı altında. Sırbistan’ın amacı Ahtisari paketini ve sorunları açmaktır.

Başarının sırrı bağımsızlığımızı korumak. Uluslararası faktörlerin işi de Sırbistan’a karşı bu planı korumak. Sırbistan’ın hedefi Kosova’yı başarısız bir ülke haline getirmek için Bosnalaştırılmaktır.” dedi. Kurti, Kosova’nın Bosnalaştırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kosova’nın bağımsızlığının ilanı Batılı ülkelerle, Ahtisari Paketi olarak bilinen Kosova Statüsü Kapsamlı Planına dayanıyordu.

Editör: TE Bilisim