https://www.turkiye.gov.tr/gsb-yurt-basvurusu bağlantısına tıklayarak sisteme giriş yapılmalıdır. Daha sonra, eğer yurt başvuruları başlamış ise bu ekran üzerinden başvuru işlemi gerçekleştirilebilir. Fakat yurt başvurularının başlamış olmadığı bir zamanda başvuruya dair herhangi bir işlem yapmak mümkün değildir. Yani KYK yurt başvurusu sadece belirli sürelerde yapılabilen bir işlemdir.

2021 KYK Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

KYK başvurularının başlayacağı zaman, 2021’in Nisan ayı itibariyle henüz belli olmamıştır. Bu başvuruların hangi süreçlerde yapılması gerektiğine yalnızca Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) karar verebilir. Yani ilgili başvuru sürecinin ne zaman başlayacağını öğrenmek için takip edilmesi kurum yalnızca KYK’dır. Ayrıca COVID 19 salgınından dolayı KYK yurtlarının büyük bölümü karantina merkezi olarak değerlendirilmiştir. Tüm sektörlerde olduğu gibi eğitim alanındaki duraksamalar da söz konusu olduğundan, KYK başvurularının başlangıç tarihi tahmin edilemeyecek durumdadır.

2021 KYK Başvuru Şartları Nelerdir?

KYK başvurusu şartları Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenmiştir. Bu şartlar ise genel olarak her yıl için aynıdır. Söz konusu şartlara göre KYK yurt başvurusunda bulunacak olan kişilerin taşıması gereken şartlar şöyledir:

·        Özel yetenek sınavları aracılığıyla bir yükseköğretim programına yerleşmiş olma

·        Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınavları aracılığıyla bir yükseköğretim programına yerleşmiş olma

Görüldüğü üzere, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yurt başvurusu yapabilecek kişiler sadece yükseköğretim öğrencileridir. Daha farklı eğitim seviyelerinde bulunan öğrencilerin başvuruları KYK tarafından kabul edilmez.

KYK Borcu Nereden Sorgulanır?

KYK yurtlarında kalan öğrenciler, almış oldukları bu hizmet karşılığında daha sonraki süreçte ödeme gerçekleştirirler. Bu ödemelere ise KYK borcu adı verilir. KYK borcu sorgulama işlemleri ise E – Devlet üzerinden gerçekleştirilebilen basit bir işlemdir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • https://www.turkiye.gov.tr/kyk-ogrenim-katki-kredisi-geri-odeme-sorgulama bağlantısı üzerinden E - Devlet sistemine giriş yapılır. Giriş sırasında şifre, mobil imza, elektronik imza ya da banka kartı bilgilerini kullanmak mümkündür.
  • Eğer sorgulama yapan kişinin adına herhangi bir KYK borcu yok ise “İlgili TCKN ile eşleşen kredi numarası bulunamadı.” bildirimi görünecektir.
  • Borcun olması durumunda ilgili borca dair bilgiler bu ekranda görüntülenebilir.

KYK Borcu İnternetten Nasıl Ödenir?

İnternetten KYK borcu ödeme işlemleri için https://ivd.gib.gov.tr/ bağlantısını kullanmak gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş sağladıktan sonra “Genel Borç Bilgileri” sayfasından tüm borçları sorgulamak mümkündür. Eğer sorgulamayı yapan kişinin KYK yurt borcu mevcut ise bu bölümde “YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ BORCU HESABI” olarak görünecektir.

İlgili borcu ödemek için ilk olarak borç detayları görüntülenmelidir. Daha sonra ise açılan ekran üzerinden “Öde” butonuna basılmalıdır. Kredi kartı bilgileri kullanılarak KYK borcu internetten ödenmiş olur. 

KYK Borcu Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

Bu borcun gereken sürede ödenmemesi halinde gecikme faizi uygulanır. Yani zamanında KYK borcunu ödememiş olanlar daha sonra yüksek meblağlarda ödeme yapmak mecburiyetinde kalacaktır.

KYK Borcu Ne Zaman Ödenir?

KYK yurt başvurusu yaparken, söz konusu borcun ne zaman ve ne şekilde ödeneceği hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. KYK kredi borçları, mezuniyetten 2 yıl sonra ödenmeye başlanır.

 

 

Editör: TE Bilisim