E Devletten yurt için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, başvuru tarihleri dahilinde https://www.turkiye.gov.tr/gsb-yurt-basvurusu bağlantısı üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilir. Eğer Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün ilan etmiş olduğu başvuru süreci başlamış ise bu ekran üzerinden tüm başvuru işlemleri rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Yani daha sonra başvuruyu onaylatmak, tamamlamak ve benzeri için başka bir kuruma müracaat etmeye gerek yoktur. Fakat E Devlet yurt başvurusu işlemlerinden sonra aynı sistemi kullanarak yurt kaydı yapmayı unutmamak lazımdır.

Yurt Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yurt kaydı ile yurt başvurusu birbirine karıştırılmamalıdır. Yurt işlemlerinin doğru bir sırayla yapılmış olabilmesi için kayıt işlemlerinden önce başvurunun gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde E Devlet yurt kaydı ekranı üzerinde herhangi bir işlem yapmak mümkün olmayacaktır. Duyurulan başvuru sürecinde başvurusunu yapanlar, daha sonra yurt kayıt işlemleri için https://www.turkiye.gov.tr/kyk-yurt-kayit-islemleri bağlantısını kullanmalıdır.

2021 KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Nisan ayı itibariyle KYK Yurt başvurusu tarihleri 2021 yılı için henüz belirlenmiş durumda değildir. Başvuruların gerçekleştirilmesi gereken tarihler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ilan edilecektir. Bu konuda güncel bilgi almanın tek yolu, ilgili kurumu düzenli olarak takip etmektir. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun en güncel başvurularını görmek için kullanılması gereken bağlantı şudur:

·        https://kygm.gsb.gov.tr/ 

Bu bağlantı üzerinden kurumun resmî internet sayfasına ulaşılabilir. Sayfanın alt kısmında ise duyurular bölümü mevcuttur. Yurt başvurusu tarihleri hakkında araştırma yapan vatandaşları ilgilendiren kısım burasıdır. Eğer 2021 yılı için başvuru tarihleri açıklanacak olur ise bu bilgiye ulaşmak için “Duyurular” bölümüne göz atmak yeterlidir.

KYK Yurdu Ücretli Mi?

KYK yurtları ücretli olarak hizmet verir. Yani herhangi bir bedel ödemeden bu yurtlarda kalmak mümkün değildir. Öğrencilik süresince biriken KYK borçları ise ilgili yükseköğretim kurumundan mezun olduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlar. E Devlet yurt başvurusu ekranından ilgili borcu sorgulamak mümkün değildir.

KYK Borcu Nasıl Ödenir?

İnternetten KYK borcu ödeme işlemleri için https://ivd.gib.gov.tr/ bağlantısı kullanılmalıdır. Ayrıca Ziraat Bankası ATM’leri üzerinden de yurt borçları kolaylıkla ödenebilir.

Devlet Yurduna Kimler Başvurabilir?

Devletin verdiği öğrenci yurdu hizmetleri için başvuruda bulunmanın temel şartı, söz konusu yurdun hitap ettiği eğitim düzeyinde olmaktır. Yani lise öğrencileri için verilen yurt hizmetini yükseköğretim öğrencileri alamayacağı gibi; yükseköğretim öğrencileri için verilen yurt hizmeti de lise öğrencileri için uygun değildir. İlgili kurumun ilan edeceği başvuru sürecinde, her öğrenci kendi eğitim düzeyine uygun olan hizmete başvuruda bulunabilir.

Bu konuda herhangi bir şart yoktur. Fakat her yurt başvurusunun onaylanmadığını unutmamak lazımdır. Yani devlet yurdunda kalmak için her öğrenci başvuru yapabilir fakat herkesin devlet yurdu başvurusu onaylanmayacağı için her öğrenci bu hizmeti alamaz.

KYK Yurt Ücretine Yemek Dahil Mi?

KYK yurt bedeli, yurt hizmetini alan öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına dair olan tüm hizmetleri kapsar. Yani yeme – içme ücretleri de KYK ücretleri içerisindedir. Fakat başvurusu onaylanan ve yurtlarda kalmaya başlayan öğrencilerin her biri için belli miktarlarda destek yapılır. KYK ücretine dahil olan günlük harcama limiti aşıldığında, öğrenci kendi parasını harcamak zorundadır.

Örneğin 2021 yılı için günlük yemek yardım tutarı 20 TL olarak belirlenmiş ise bu meblağın üzerindeki tüm harcamalar öğrenci tarafından karşılanacaktır. Ayrıca günlük yemek yardımının ne kadar olacağına, E Devlet yurt başvurusu işlemleri aracılığı ile göz atmak mümkün değildir. Bu ve daha fazla detay için kurumun resmi internet sitesini takip etmek gerekir. 

 

 

Editör: TE Bilisim