Veysel Demirci / Eczacı

Böbrek taşı olanlar ne yapmalı? Yüksek miktarda zerdeçal almak demirin emilimini engelleyebilir. Zerdeçal, demir eksikliği olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

BÖBREK TAŞI OLANLAR NE YAPMALI?

Böbrek taşlarını %80’i oksalat taşıdır. Oksalat açısından bilinen en zengin besin ıspanaktır. Oysa zerdeçal ıspanaktan 2 kat daha fazla oksalat içermektedir. Bu nedenle böbrek taşı sorunu olanlar gıda olarak zerdeçal tüketmekten uzak durmalıdır. Bunun yerine zerdeçal kapsülleri tercih edilmelidir.

KANAMA SORUNLARINA ETKİSİ NEDİR?

Zerdeçal almak kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir. Aynı zamanda zerdeçalın tarçınla kullanımı da antikoagülan (kan sulandırıcı) etkiyi artırır.

ZERDEÇAL AMELİYATTA KULLANILIR MI?

Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanamaya neden olabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce zerdeçal kullanımına ara verilmelidir.

Pişmiş zerdeçal daha etkili

Zerdeçaldan faydalanmak için dikkat etmemiz gereken önemli bir ayrıntı şudur: Pişmiş zerdeçal pişmemişten, sıcak zerdeçal soğuk zerdeçaldan daha etkilidir. Bununla birlikte pişmiş zerdeçalın DNA koruma (yani kanseri önleme) gücü daha fazla iken çiğ zerdeçalın iltihap önleme (eklem ve beyin desteği) gücü daha fazladır. Bu nedenle her defasında zerdeçalı çiğ ya da pişmiş halde yemek de doğru değil, değişim yapmak daha doğru olur.

TAZE Mİ KURU MU?

Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafiftir. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlar için tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye edilir.

ZERDEÇAL GÜVENİLİR Mİ?

Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması. Zerdeçal, ağızdan ciltten, makattan ve ağız gargarası olarak alındığında güvenlidir. Zerdeçal, bazı insanlarda mide rahatsızlığı, mide bulantısı, baş dönmesi veya ishal gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler daha yüksek dozlarda daha yaygındır.

YAN ETKİLERİ VAR MI?

Bu yazımda zerdeçalın faydalarından ziyade doğru kullanım ve yan etkilerinden bahsedeceğim. Zira alanında yetkin olan çok sayıda uzmanımız zerdeçalın faydalarını sıkça ve detaylı olarak yazıyorlar. Yeterince bahsedilmese de zerdeçalın dikkat edilmezse çok önemli yan etkilerinin olduğunu bilmemiz gerekiyor.

TOZ ZERDEÇAL MI KAPSÜL MÜ?

Araştırmalar taze veya toz zerdeçalın, zerdeçal haplarından daha etkili olabileceğini gösteriyor. Tabi bunun için toz zerdeçalın kullanımındaki bazı püf noktalarına dikkat etmek şartıyla.

KARABİBERLE ALINMASINDAKİ AMAÇ NEDİR?

Makul dozda zerdeçal almak için bir çay kaşığının dörtte üçünü zerdeçalla, dörtte birini de karabiberle doldurup almak yeterlidir. Yani dörtte bir çay kaşığı kadar karabiber eklenmiş zerdeçal, karabiber eklenmemiş olana göre 8-10 kat daha çok daha fazla etkilidir. Zeytinyağıyla da üketerek emilimi daha yukarı seviyeye çıkarmış oluruz. (Aşağıdaki bölümlerde taze ve toz zencefil alması önerilmeyen risk gruplarına dikkat ediniz)

GEBELİK VE EMZİRME KULLANILABİLİR Mİ?

Hamilelikte ve emzirme döneminde gıda olarak alındığında güvenlidir. Ancak özellikle hamilelikte tıbbi miktarlarda kullanımı güvenli değildir. Uterusu uyararak düşük yapmaya neden olabilir. Emzirme sırasında zerdeçalın tıbbi miktarlarda kullanılmasının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

MİDE SORUNLARINA YAN ETKİSİ NELERDİR?

Zerdeçal, olası mide ülseri, gastrit, reflü gibi mide sorunlarının kötüleşmesine ve özellikle reflü belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabilir.

NEDEN SAFRA KESESİNE ZARARLI?

Zerdeçal, safra kesesinin kasılarak küçülmesine yol açar. Bu şekilde safra kesesi taşının düşmesine ve safra kanalının tıkanmasına neden olabilir. Safra kesesi taşlarınız veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa zerdeçal kullanmayın.

Editör: TE Bilisim