Hayvancılık kredisinin sadece Ziraat Bankası’ndan alınabileceği yanılgısı mevcuttur. Fakat Türkiye’de hizmet veren pek çok bankanın üretimi destekleme ve ihracatı artırma politikalarına sahip olmasından dolayı, tavukçuluk kredisi pek çok bankadan alınabilir. Bununla birlikte Ziraat Bankası’ndan ilgili kredinin alınabilmesine dair esaslar, Resmî Gazete’nin 25 Mart 2020 tarihinde yayımlanan 31079. sayısında Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenmiştir.

Kanatlı hayvanlar için verilecek olan kredi desteklerinden 10’uncu maddede söz edilir. Tavuk besiciliği yapan ve devletin Ziraat Bankası aracılığı ile sunduğu kredi desteğini almak isteyenler, söz konusu madde uyarınca şu şartlardan birine ya da birkaçına sahip olmalıdır:

  • En az 7.500 adet canlı tavuk kapasiteli bir işletmeye sahip olmak
  • İşletme olanaklarını iyileştirmek için makine, cihaz ve benzeri ekipman alımı yapacak olmak
  • Hayvanlar için yem ürünü alacak olmak
  • Var olan malzemelerin onarım ve tamiri için harcama yapacak olmak

Ayrıca işletmenin kapasitesini artırma amacı ile kredi almak mümkün değildir. Örneğin 8.000 tavuk kapasitesine sahip bir işletmesi bulunan besici, bunu 10.000 tavuk kapasitesine çıkarmak isterse devletin kredi desteğinden faydalanamaz.

Salma Tavukçuluk Kredisi Nasıl Alınır?

Salma tavukçuluk kredisi 2021 yılında pek çok bankadan alınabilir. Bu kredileri veren bankalar birbirinden farklı başvuru formları talep edebilir. Yapılması gereken ise bankaların sunduğu kredi hizmetlerini değerlendirmek ve daha sonra ilgili banka ile irtibat kurmaktır. Örneğin bazı bankaların verdiği tavukçuluk kredileri şu detaylara sahiptir:

  • QNB Finansbank: Üretim maliyetinin % 75’lik bölümü için kredi alınabilir. Bu oran özel durumlarda % 85’e kadar çıkar.
  • TEB: 12 aya varan vade seçeneği vardır ve esnek ödeme imkanları sunulur.
  • İş Bankası: Alıcılar için 24 aylık vade seçeneği mevcuttur.

Tavukçuluk Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Tarımsal üretimi ve hayvancılık faaliyetlerini destekleyerek geliştirme kapsamında pek çok bankanın kredi hizmeti verdiği bilinir. Bunların başında Ziraat Bankası geliyor olmakla beraber, tavukçuluk kredisi veren bankalar şöyle sıralanır:

  • İş Bankası
  • Deniz Bank
  • TEB
  • Fibabanka
  • Yapı Kredi Bankası
  • QNB Finansbank
  • Şekerbank

2021 Salma Tavukçuluk Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tavukçuluk kredisi için başvuru yapmak isteyenler, kredi alacakları bankaya göre değişebilen bazı evrakları hazırlamalıdır. Ayrıca bankaların kredi başvuruları sırasında talep ettikleri belgeler değişim gösterebileceği için, internet sitelerindeki en yeni bilgiler bile kısa süre sonra güncelliğini kaybedebilir.

Yani her vatandaş, kredi almak istediği banka ile doğrudan iletişime geçmeyi tercih etmelidir. Çünkü başvuru için istenebilecek belgeler hakkında alınabilecek en kesin bilgilere ancak ilgili bankalar yolu ile ulaşılabilir.

Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Devletin belirli üreticilere yardımlarda bulunuyor olması sebebiyle “Tavukçuluk yapmak istiyorum” diyenlerin sayısı her geçen gün artsa da bu konuya dair büyük bilgi eksiklikleri mevcuttur. Öncelikle, devletin hiçbir vatandaşına bir miktar parayı elden teslim ederek tavukçuluk desteği vermiyor olduğunu bilmek lazımdır. Bu sebepten dolayı bir kuruma gidip, tavuk besiciliği yapma kararı aldığını söyleyerek yüksek miktarlarda para almak söz konusu değildir.

Tavuk çiftliği kurmak için devlet desteği almayı düşünenler, belirli standartlardaki bir çiftliği halihazırda kurmuş olmalıdırlar. Bu aşamadan sonra, yani üretim kalitesini iyileştirmek için atılacak çeşitli adımlar söz konusu olduğu zaman devletin sunduğu çeşitli imkanlardan faydalanmak mümkündür. Devletten tavukçuluk kredisi almak için sağlanması gereken şartlar ise haberimizin giriş kısmında sıralanmıştır.

 

 

Editör: TE Bilisim