Arıcılık kredisi vererek ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayan bankalar arasından en çok tercih edilenler ise şöyledir:

  • Ziraat Bankası: Arıcılık ile beraber et hayvancılığı, süt hayvancılığı ve yumurta hayvancılığı için de krediler mevcuttur. Bankanın tarım sektörü için verdiği krediler hakkında bilgi alabilmek için tek başvuru kanalı şubeleridir.
  • İş Bankası: 24 aya varan vade seçenekleri ile arıcılar için kredi verir.
  • Vakıfbank: Her türlü tarımsal sigorta işlemleri ile beraber arıcılık için uygun kredi seçenekleri mevcuttur. Ayrıca bitkisel üretim sektöründe de Vakıfbank’tan kredi almak mümkündür.
  • QNB Finansbank: Finansbank aracılığı ile alınabilen arıcılık kredileri, üretim maliyetlerinin % 75’lik bölümünü karşılayabilecek düzeydedir. Taksitlendirme ise 2 yıla kadar gerçekleştirilebilir. Taksit ödemelerinin senelik hasat zamanlarına uygun olarak ayarlanması mümkündür. Böylece arıcıların yaşayabileceği ödeme zorlukları engellenmiş olur.

2021 Arı Hibesi Nasıl Alınır?

Arı hibesi alma 2021 yılı için 04.01.2021 ve 22.01.2021 tarihleri arasında yapılan başvurular sonucunda gerçekleşmiştir. Yani şu an itibariyle devletten alınabilecek güncel bir hibe desteği mevcut durumda değildir. Ayrıca arıcılar için bir hibe destek paketinin daha duyurulması halinde, bu destekten yararlanacak olan kişilerin resmî olarak arıcı statüsüne sahip olması şarttır. Bu şart ise Arıcılık Kayıt Sistemi’ne üye olmakla sağlanır. Fakat sisteme üye olan her arıcının hibeden faydalanma hakkı olmayabilir. Örneğin en son yürürlüğe giren hibe desteği yalnızca, sistem üzerinde en az 3 yıllık kaydı bulunanları kapsamıştı. Arıcılık belgesi olmadan bu işi yapanlar ise hibeden faydalanamamışlardır.

Arıcılık Belgesi Ne İşe Yarar? Nereden Alınır?

Arıcılık belgesi, bir vatandaşın gerekli eğitim aşamalarını tamamlayarak arıcılık faaliyetlerini üst düzeyde icra edebildiğini gösterir. Söz konusu belgeyi alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Halk Eğitim Merkezleri’ne başvurmak gerekir. Kayıt tarihleri ilgili kurumlar tarafından duyurulur. Ayrıca bu konuda kurs almak isteyenler, Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı olarak açılan çeşitli kurslardan da faydalanabilir.

Arıcılık Kursu Ne Kadar Sürer?

Özellikle arıcılar için verilen devlet desteklerini almak ve ticari bir kazanç elde etmek isteyenler, “Nasıl arıcı olunur?” sorusuna cevap arıyor olabilir. Arıcı olmak için Halk Eğitim Merkezlerinden herhangi birinin ilgili alanına kaydolmak lazımdır. Daha sonra ise yaklaşık birkaç haftalık bir kurs alınır. Arıcılık kursunun süresi toplamda 72 ders saati olmakla beraber, 1 gün içinde en fazla 8 saat ders işlenebilir.

Arıcılık Sertifikası Nasıl Alınır?

Bir vatandaş ne kadar usta düzeyde arıcılık yaparsa yapsın, eğer resmî olarak sertifikaya sahip değilse arıcılık hibesi kapsamında herhangi bir yardım alamaz. Bu sebeple, ilgili kurumların eğitim programına prosedür gereği katılım gösterme ve sınavdan geçme şartı mevcuttur. Toplamda 72 ders saati süren eğitimler sonrasında, % 40 teorik - % 60 pratik sınav puanlarının değerlendirmeye etkide bulunduğu imtihanlardan geçilir. Sınav sonuçları ise 100 üzerinden değerlendirilir.

Arıcılık Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Arıcılık belgesi alındıktan sonra, E Devlet üzerinden sorgulama işlemlerini yapmak mümkündür. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/gtvh-aricilik-kayit-sistemi-aks-bilgileri-sorgulama bağlantısını kullanarak sisteme giriş yapılmalıdır. Arıcılık Kayıt Sistemi’ne mensup olan ve belgesi geçerli durumda bulunan her vatandaş arıcılık kredisi kapsamında destek alabilir.

Editör: TE Bilisim