TRT 1'in kısa sürede büyük başarı yakalayan dizilerinden Teşkilat, Zayed Fadi gerçekte kimdir sorularıyla gündeme geliyor. Gerçek hayattan kesitler içeren senaryo'da Zayed Fadi karakteri kim, gerçekte kimi canlandırıyor, merak konusu oldu... Başarılı isim Mehmet Usta'nın canlandırdığı, idealleri olan ve kimseye eyvallah etmeden hedeflerinin ardından giden bir profil ile karşımıza çıkan Teşkilat Zayed Fadi, Muhammed Dahlan mı? sorusuyla da sıkça araştırmalara konu oluyor. Filistin seçimlerinin 36 adayından biri ve Ortadoğu'nun tanınan isimlerinden Muhammed Dahlan kimdir sorusunun cevabını ve Zayed Fadi'yi oynayan Mehmet Usta'nın biyografisi hakkında detayları yazımızda bulacaksınız... Peki, Zayed Fadi gerçekte kim? Teşkilat Fadi gerçekte kimdir, Muhammed Dahlan mı? İşte yanıtı...

Zayed Fadi gerçekte kim? Teşkilat Fadi gerçekte kimdir, Muhammed Dahlan mı?

Milyonlarca seyirciyi ekrana kilitleyen TRT 1'in Teşkilat dizisi, hikayesinin yanı sıra oyuncularıyla da dikkati çekiyor. 

Dizide Zayed Fadi karakteriyle karşımıza çıkan Mehmet Usta başarılı oyunculuğuyla izleyiciden tam not alırken, Zayed Fadi gerçekte kimdir, Teşkilat Fadi gerçekte Dahlan mı soruları da izleyici tarafından sıkça araştırılıyor. 

Ortadoğu'da Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) tetikçisi olarak bilinen Muhammed Dahlan'ın hayatı da merak konusu.

Teşkilat'ta Zayed Fadi, Ortadoğu'nun karanlık ve kirli isimlerinden biri. Filistin'de doğup büyümüş Zayed Fadi'nin çocukluğu trajedi ve acılarla dolu. Oldukça zeki ve bunun yanında son derece acımasız biz karakter olan Zayed Fadi, zihirli madde ve kaçakçılıkla büyük servet sahibi olmuş. Geçmişte önemsemediği Türkiye ile çıkarları kesişen Zayed Fadi, Türkiye'nin ve Türk istihbaratının gücünü çok acı bir şekilde öğrenecektir.

Muhammed Dahlan kimdir?

 Asıl adı Muhammed Yusuf Dahlan'dır [محمد يوسف دحلان]. Künyesi Ebû Fâdî'dir [ابو فادى] / Fadi'nin babası]. 

Dahlan, 29 Eylül 1961' tarihinde Gazzze Şeridi Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya gelmiştir.

Dahlan, İsrail, Mısır ve BAE'nin tetikçiliğini yapan biri olarak bilinir.

Filistin'den kaçtıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yerleşen Dahlan, bu ülkenin truva atı gibi çalışmaya başlar. Burada BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın güvenlik danışmanı kimliğiyle BAE'nin Yemen'den Libya'ya, Filistin'den Afrika'ya yıkıcı politikalarını hayata geçirmekte başrol oynamıştır. 

Dahlan ile ilgili dikkatleri çeken bir iddia da The Guardian Gazetesi'nin eski Orta Doğu Editörü David Hearst tarafından gündeme getirildi. Hearst, Dahlan'ın 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiğini yazdı.

Muhammed Yusuf Dahlan'ın kirli işlerle elde ettiği servetin yüz milyonlarca doları aştığı iddia edilmektedir.[haber devam ediyor]

Teşkilat Zayed Fadi karakteri; Mehmet Usta kimdir?

Teşkilat dizisi Zayed Fadi rolündeki Mehmet Usta, Şubat 1973'te Düzce’de dünyaya geldi.

Baba tarafından aslen Trabzonlu olan Mehmet Usta, henüz 1 yaşına gelmeden ailesi ile birlikte İstanbul’a yerleşmiş ve burada büyümüştür.

Aksaray Aksaray Mahmudiye İlkokulu ardından, Ortaokul ve Lise tahsilini İstanbul Davutpaşa Lisesi’nde tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi mezunu’dur.

Mezuniyetinin ardından master yapmaya karar veren Usta, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji ve Antropoloji Anabilim dalında, Sanat Sosyolojisi alanında Modernlik ve Modernleşme Ekseninde Geleneksel Türk Tiyatrosu tezi ile master yaptı.

Üniversite döneminde iken Uzakdoğu Savunma Sanatları ile ilgilenen başarılı oyuncu, ayrıca teknoloji, felsefe, edebiyat ve tarih ile ilgilenmektedir. Diğer bir yandan tiyatro çalışmalarını da sürdürmüş günümüze kadar bir çok sinema ve dizinin en önemli karakterlerini canlandırmıştır.

Özellikle 2005 yılında başrolünü Eşref Ziya Terzi‘nin üstlendiği The İmam isimli sinema filminde canlandırdığı Deli karakteri ile hafızalarda yer edinmiştir. Bu film ilk rol aldığı sinema filmi olmuştur. Ayrıca dizi olarak ise Ekmek Teknesi’nde canlandırdığı Ölü karakteri yine hafızalara kazınmıştır.

Mehmet Usta Bez Bebek dizisinde "Joker" karakteriyle de hafızalara kazınmıştır.

Mehmet Usta'nın oynadığı sinema filmleri:

1997 – Kapak (Kısa Film)
2005 – The İmam (Deli İsmail)
2006 – Kınalı Kuzular: Kınalı Hasan (Laz Yunus)
2007 – Kınalı Kuzular: Beni Sizlerden Ayırmayın (Yüzbaşı Yusuf)
2007 – Kınalı Kuzular: Hasan Ethem (Edirneli Hüseyin)
2007 – Kınalı Kuzular: Reşit Paşa Vapuru (Bekir Çavuş)
2007 – Kınalı Kuzular: Son Nefes (Zeynel)
2008 – Kara Köpekler Havlarken (Anten)
2008 – Kız Kardeşim (İstanbul)
2012 – Bana Bir Soygun Yaz (Hadi)
2013 – Meryem (Mustafa)
2014 – Bizum Hoca (Cemal)
2016 – Bir Gün Bir Çocuk (Ahmet)
2017 – Bırakma Beni (Karaca)
2017 – Kervan 1915 (Giresun Kaymakamı)

Mehmet Usta'nın oynadığı diziler:

1993 – Süper Baba
1997 – Ruhsar (Selçuk)
Deniz (Hamsi)
2002 – Ekmek Teknesi (Ölü)
2005 – Beşinci Boyut (Erhan)
2006 – Erkekler Ağlamaz (İnce Memet)
2007 – Bez Bebek (Joker)
2008 – Dur Yolcu (Çolak Çavuş)
2010 – Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Kamil)
2012 – Leyla ile Mecnun (Kamil)
2012 – Dedemin Dolabı (Gomodor)
2014 – Bir Yusuf Masalı (Aşçı İkram Usta)

Editör: TE Bilisim