Kutlu Adalı kimdir, nereli? Kutlu Adalı ne zaman öldü? Soruların yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Sedat Peker, sosyal medya platformu YouTube’da yayınladığı videosunda adından söz ettiği Kutlu Adalı cinayeti hakkında sosyal medyanın gündemine oturdu. Daha öncesinde bir cinayete değineceğini söyleyen Peker, 1996 yılında evinin önünde öldürülen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetine dair skandal iddialarda bulundu. Peki, Kutlu Adalı kimdir, nereli? Kutlu Adalı ne zaman öldü? İşte detaylar…

KUTLU ADALI KİMDİR, NERELİ?

Kutlu Adalı, (d. 1935, Lefkoşa - ö. 6 Temmuz 1996, Kuzey Lefkoşa) Kıbrıs Türkü gazeteci, şair, yazar, bürokrat.  Türkiye'nin Antalya ilinde ilk, orta ve lise eğitimini yaptı. Kıbrıs'a 1954 yılında geri döndü. Kıbrıs'ta 1950'lerden itibaren kitaplar ve dergilerde yazılar yazmaya başladı.

Kendisine ait Beşparmak Yayınevi'ni 1959'da kurdu. Beşparmak adlı kültür dergisini çıkardı. Söz, Ortam, Kıbrıs Postası ve Yeni Düzen gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yaşamı boyunca şiir yazmaya da devam etti.Rauf Denktaş'ın 1961 - 1972 yılları arasında özel kalem müdürlüğünü yaptı. Fakat kamu hizmetinden ayrılması ile 1985'ten sonra Denktaş'a muhalefet eden ve Kıbrıslılık kavramını öne çıkaran köşe yazıları yazmaya başladı. Kıbrıs Türk Barış Derneği ile Bağımsız ve Federal Bir Kıbrıs İçin Temas Grubu'nun kurucuları arasında yer aldı.

KUTLU ADALI NE ZAMAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Kutlu Adalı, 6 Temmuz 1996 gecesi evinin önünde vurularak katledildi. Ölümü kayıtlara "faili meçhul" olarak geçti. Vefatı üzerine ailesi tarafından "Kutlu Adalı Vakfı" kuruldu. Vakfın ilk yayını, Kutlu-İlkay Adalı'nın şiirlerinden oluşan Gideyim Buralardan Diyorum adlı kitap oldu. Eserlerinin büyük bir kısmı yayımlanmayı beklemektedir.

Yaklaşık 36.000 kitaptan oluşan kütüphanesi, ailesi tarafından Yakındoğu Üniversitesine bağışlandı. Üniversite kütüphanesi içinde "Kutlu Adalı Bölümü" oluşturuldu. Sağlığında ve vefatından sonra çok sayıda ödül aldı. Bunlardan bazıları; Altın Muflon Gazetecilik Ödülü, Necati Özkan Makale Ödülü'dür.

"Kutlu Adalı cinayetine soruşturma" haberini okumak için TIKLAYINIZ.

Editör: TE Bilisim